Λούκα Ντόντσιτς: Αυτός και το «εγώ» του

Λούκα Ντόντσιτς: Αυτός και το «εγώ» του

Τι είδε ο Σλοβένος στην Ιαπωνία; Τίποτα! Και πώς να δει όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σ’ ένα αποστειρωμένο, περίκλειστο περιβάλλον. Δεν γινόταν κι αλλιώς λόγω κορονοϊού. Ο Λούκα Ντόντσιτς, αυτός είναι ο Σλοβένος, όμως είδε τον κόσμο όλο και έδωσε εικόνες για τον κόσμο όλο.

Είδε τον εαυτό του νικητή, είδε τη χώρα του νικήτρια, είδε τη σημαία της πατρίδας του να ανεμίζει την ώρα της απονομής του χρυσού μεταλλίου, είδε την αναγνώριση, είδε τα δημοσιεύματα, είδε το «εγώ» και την αλαζονεία του να μεγαλώνουν τόσο πολύ που δεν μπορούσε να τα ελέγξει.

Η Ιαπωνία είναι χώρα υψηλών ταχυτήτων και σε τέτοιο περιβάλλον έμαθε να λειτουργεί, να αντιδρά ο μικρός και μόνος Σλοβένος. Ο Λούκα Ντόντσιτς ήθελε να φτιάξει την τέλεια εικόνα, με την εθνική ομάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και αυτόν λίγο πιο μπροστά. Δεν υπολόγισε όμως τον… Λούκα Ντόντσιτς!

Το ταλέντο μπορεί εύκολα να σε παρασύρει στην αλαζονεία και από κει στην άβυσσο του μάταιου. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του. Το ταλέντο εκδηλώθηκε, προκάλεσε θαυμασμό, όμως κανείς δεν είναι πάνω από το παιχνίδι και ο Σλοβένος, που το μέλλον του ανήκει, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+ Ρυθμ. ΕΕΕΠ

image

Δεν είδε τις αντιφάσεις (του)

Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει τα πάντα η Σλοβενία στο Τόκιο (σ.σ τελικά έμεινε την 4η θέση). Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί και κανείς δεν μπορεί να μειώσει την αγωνιστική του αξία. Η δίψα του για νίκη ήταν -και είναι- τόσο μεγάλη που θεώρησε ότι η ήττα είναι μια οπτασία, ένας αντικατοπτρισμός που μπορείς να αγνοήσεις, να τον προσπεράσεις.

Όσο απόλυτο ήταν, είναι και θα είναι το ταλέντο του, η θέληση του, άλλο τόσο είναι και η προοπτική της ήττας. Δεν την ελέγχεις -όπως δεν ελέγχεις και τη νίκη- και όταν σε βρίσκει πρέπει να είσαι έτοιμος. Ο Ντόντσιτς σίγουρα έχει μάθει την αξία της ήττας, όμως η πρόοδος και η ταχύτητα της εξέλιξης του τον έχουν κάνει να μη βλέπει τις αντιφάσεις του, τις αντιφάσεις της ζωής.

bwin

Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τις εγγενείς αντιθέσεις τότε δεν θα επιτυχείς την αρμονία που έχεις ανάγκη. Κι αν δεν έχει αρμονία, δεν έχεις ισορροπία και χωρίς ισορροπία, το ταλέντο γίνεται τυραννία που καταπιέζει αυτόν που το έχει.

Αν η αποτύπωση των λέξεων και το εκφραστικό σχήμα μοιάζουν άκαμπτα, αν η ευθεία οδός είναι η μόνη οδός, αυτό οφείλεται στην πρόσληψη των όσων μας προσφέρει ο Σλοβένος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το μόνο που ήθελε ήταν να κερδίσει, να κερδίσει με τον τρόπο του. Δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι να μη βλέπεις ποιος είναι ο τρόπος σου.

Ο Ντόντσιτς δεν άφησε να τον οδηγήσει η (μπασκετική) ευφυΐα του, αλλά το πείσμα του. Επειδή είναι ευφυής, έπρεπε και να κερδίσει τον κόσμο. Αυτό δεν ισχύει σε ομαδικό άθλημα. Η ευφυΐα πρέπει να συμβαδίζει με την ταπεινότητα και το «εγώ» να είναι κομμάτι του «εμείς».

Ε, το «εγώ» στο μπάσκετ σπάνια κερδίζει.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+ Ρυθμ. ΕΕΕΠ

image

Ενθουσιασμός και ασυγκράτητη ανωτερότητα

Ο μικρός (22 χρόνων) μπορούσε να κάνει τα πάντα και σχεδόν τα έκανε. Με το «καλημέρα» των αγώνων στο Τόκιο έδειξε τις διαθέσεις, τις προσθέσεις, το ποιος είναι. Η αναμέτρηση με την Αργεντινή γίνεται παγκόσμια σκηνή επίδειξης.

Η Σλοβενία κερδίζει 118-100 και ο Λούκα τελειώνει τον αγώνα με 48 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ! Αυτό που όλοι είχαν δει στο ΝΒΑ, αυτό που περίμεναν, υποψιάζονταν, ήταν εκεί, στο ένδοξο πεδίο των Αγώνων. Ο ενθουσιασμός, η ασυγκράτητη έκφραση ανωτερότητας καλύπτουν τα πάντα.

Το μόνο ορατό πεδίο είναι η νίκη και η μεγάλη επιτυχία. Στο ματς με την οικοδέσποινα Ιαπωνία, νίκη 116-81 για τη Σλοβενία, σημειώνει 25 πόντους, μοιράζει 7 ασίστ και μαζεύει 7 ριμπάουντ. Επόμενος αντίπαλος η Ισπανία. Οι Σλοβένοι επικρατούν με 95-87 και ο Ντόντσιτς έχει 12 πόντους, 14 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

Στα προημιτελικά τον περιμένει η Γερμανία, ομάδα-καθρέφτης για τον Ντόντσιτς. Αν «κοίταζε» το παρελθόν της θα έβλεπε τον σπουδαίο Ντιρκ Νοβίτζκι και το παράδειγμα του, όμως αυτό δεν γίνεται. Φυσικά, η Σλοβενία κερδίζει (94-70) και ο σούπερ σταρ της ομάδας γεμίζει τη στατιστική του με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ, 11 ασίστ.

Ο Ντόντσιτς κάνει τα πράγματα να φαίνονται απλά. Ανοίγει δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν, βλέπει αυτό που περνά φευγαλέα και το συλλαμβάνει με μια πάσα, καλύπτει τα πάντα, οδηγεί, καθοδηγεί και είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όλους. Τι μπορεί να πάει στραβά; Να δεχτεί ίση αντίδραση. Με άλλα λόγια, να βρει τη Γαλλία. Η μεγάλη αντίφαση της ζωής, η ήττα, είναι εκεί, καραδοκεί και ο Σλοβένος πιστεύει ότι δεν έχει έρθει γι’ αυτόν και την ομάδα του.

Θα διαψευστεί και θα αποκαλυφθεί!

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+ ΕΕΕΠ

image

Όταν άρχισε η γκρίνια…

Ο ημιτελικός είναι παιχνίδι ζωής και ο Ντόντσιτς θέλει να δείξει ότι όταν όλοι παρακολουθούν αυτός είναι εκεί. Πράγματι, κάνει αυτό που ξέρει καλά: αφήνει το πληθωρικό του ταλέντο να δράσει. Το ίδιο όμως γίνεται και με την προσωπικότητα του. Το μεγάλο ταλέντο -στην περίπτωση του- φέρνει και μεγάλη δυσφορία από τον ίδιο!

Η Γαλλία εν συνόλω είναι ένας Ντόντσιτς και αυτό δεν συμφωνεί με την αντίληψη και την αντίδραση του ενός και ο μοναδικού. Ο άσος των Ντάλας Μάβερικς ξέρει πως όταν δεν μπορεί να σκοράρει πρέπει να πασάρει. Το κάνει με ευκολία.

Ξέρει επίσης ότι πρέπει να είναι εκεί που τον… προστάζει η μπάλα. Είναι. Βοηθά σημαντικά στη συγκέντρωση ριμπάουντ. Ξέρει ότι έχει την ικανότητα να φθείρει τις αντίπαλες άμυνες δημιουργώντας χώρο για τον εαυτό του. Το κάνει.

Ξέρει ότι πρέπει να ναι αυτός που θα βάλει τα μεγάλα σουτ. Δεν το κάνει κι αυτό γιατί οι Γάλλοι έχουν τους παίκτες που θα σκοράρουν όπως αυτός, θα πασάρει όπως αυτός και θα πάρουν ριμπάουντ όπως αυτός. Οι Γάλλοι όμως έχουν τα μεγάλα κορμιά, την ταχύτητα και την αλτικότητα για να μπλοκάρουν καθετί μεγάλο που θα σχεδιάσουν οι Σλοβένοι.

Ο Λούκα δεν είναι πια ένα βήμα μπροστά και τότε αρχίζει η γκρίνια στους διαιτητές. Η ανεπιτυχής ενέργεια δεν φέρνει την παραδοχή και την επιμονή, αλλά την εγωιστική αντίδραση και τα παράπονα, την απορία «μα, εγώ τα κάνω όλα σωστά και εσείς με εμποδίζετε». Αν μελετούσε το παράδειγμα του Νοβίτσκι θα έβλεπε ότι οι μεγάλοι παίκτες δεν γκρινιάζουν, αλλά σωπαίνουν και μέσα τους γίνονται θηρία που θα ξεσπάσουν την κατάλληλη στιγμή. Μέσα τους όμως.

Ο Ντόντσιτς γκρινιάζει απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί. Αδικαιολόγητη υπερβολή που διαλύεται μια και καλή με το κόψιμο του Μπατούμ στον Κλέμεν Πρέπελιτς.

image

Η κατάκτηση της συμπεριφοράς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, ακολουθεί το Παρίσι το 2024 και ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Είναι αυτός που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Σλοβενίας, την πήγε σε άλλο επίπεδο και παλεύει να την εδραιώσει στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ.

Οι Αγώνες του Τόκιο έδειξαν ότι έχει τη διάθεση, τη θέληση, να πατήσει στα χνάρια των θρύλων του μπάσκετ, να μεγαλώσει την κληρονομιά του αθλήματος… Η ανωριμότητα όμως τον κρατά μακριά από τη νοοτροπία του θρύλου.

Έχει δρόμο να διανύσει ως προς την κατάκτηση της συμπεριφοράς του παίκτη-μύθου. Τα παραδείγματα του παρελθόντος -Πέτροβιτς, Σαμπόνις, Τζόρνταν, Κόμπι, Νοβίτσκι, κ.α.- εδράζονταν στην κοινή συνισταμένη του «τίποτα δεν είναι αρκετό».

Για τον Ντόντσιτς αυτό ακόμη δεν έχει κατακτηθεί. Η απειρία, η ψευδαίσθηση ότι όλα του ανήκουν τον κάνουν να χάνει τον προσανατολισμό του και να φέρεται ως ο «αιώνια αδικημένος». Αυτό το κομμάτι -η νοοτροπία- μπορεί να πάρει βοήθεια από προπονητές, όμως είναι η προσωπική δουλειά με τον εαυτό που θα δώσει το απόλυτο στον Σλοβένο.

Μέχρι τότε, θα αρκείται στο μεγαλείο της σκέψης.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+ Ρυθμ. ΕΕΕΠ