Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο: Οι αντίπαλοι για άνδρες και γυναίκες

Δημήτρης Ντζάνης
Οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών έμαθαν τους αντιπάλους τους στη φάση των ομίλων του παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Βουδαπέστης.


Στη Βουδαπέστη έγινε η κλήρωση της φάσης των ομίλων του παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών (18 Ιουνίου - 3 Ιουλίου).

Συνολικά μετέχουν από 16 ομάδες, σε ομίλους τους τεσσάρων ομάδων. Οι πρώτες από κάθε όμιλο πάνε απευθείας στα προημιτελικά, οι 2ες και 3ες παίζουν σε χιαστί αγώνα την πρόκριση στην οκτάδα, οι 4ες πάνε σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 13-16.

Στους άνδρες η εθνική ομάδα, «ασημένια» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετέχει στο Β’ όμιλο με αντιπάλους την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κροατία.

Η Ελλάδα θα παίξει για την πρωτιά με την Κροατία και αν αυτή δεν έρθει, τότε ανάλογα με τη θέση της (2η ή 3η) θα δώσει αγώνα χιαστί με τη 2η ή την 3η ομάδα του Α’ Ομίλου, όπου υπάρχει η γηπεδούχος Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, η Βραζιλία και η Γεωργία.

Η κλήρωση στους άνδρες
Α’ Όμιλος
Ουγγαρία
Βραζιλία
Μαυροβούνιο
Γεωργία


Β’ Όμιλος
Ιαπωνία
Ελλάδα
Γερμανία
Κροατία

Γ’ Όμιλος
Ιταλία
Καναδάς
Ν. Αφρική
Ισπανία


Δ’ Όμιλος
Καζακστάν
ΗΠΑ
Αυστραλία
Σερβία


Tο ίδιο σύστημα διεξαγωγής ισχύει και στο τουρνουά γυναικών. Η Ελλάδα κληρώθηκε στο 4ο όμιλο με αντιπάλους την Ταϊλάνδη, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η πρωτιά στον όμιλο θα κριθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ισπανία, η 2η και η 3η ομάδα του ομίλου διασταυρώνονται με αυτές του Γ’ ομίλου, αντίστοιχα για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Η κλήρωση στις γυναίκες

Α’ Όμιλος
Ιταλία
Ουγγαρία
Καναδάς
Κολομβία

Β’ Όμιλος
ΗΠΑ
Ολλανδία
Ν. Αφρική
Αργεντινή

Γ’ Όμιλος
Βραζιλία
Καζακστάν
Ν. Ζηλανδία
Αυστραλία

Δ’ Όμιλος
Ταϊλάνδη
Γαλλία
Ελλάδα
Ισπανία

Η φάση των ομίλων θα γίνει σε τέσσερις πόλεις (Σόπρον, Ντέμπρετσεν, Ζέγκεντ, Βουδαπέστη), οι αγώνες θα αρχίσουν στις 20 Ιουνίου για τις γυναίκες και στις 21 Ιουνίου για τους άνδρες. Τα χιαστί παιχνίδια και οι ημιτελικοί θα γίνουν στο Ζέγκεντ και τη Βουδαπέστη, πριν φθάσουμε στους τελικούς της Βουδαπέστης, στις 2/7 για τις γυναίκες και στις 3/7 για τους άνδρες.