Μήτρογλου σημαίνει γκολ! (vid)

Δημήτρης Τομαράς
Ο Φούλοπ κατέβασε ρολά, ο Ολυμπιακός έχασε τα άχαστα, όμως, η γκολάρα του Μήτρογλου στο 93' έφτανε για να αποδράσει ο πρωταθλητής από την Τρίπολη(1-0)! Με δέκα λόγω αποβολής του Σανκαρέ ο Αστέρας.

Έτσι ξεκίνησαν

Ο γηπεδούχος Αστέρας Τρίπολης ξεκίνησε με τον Φούλοπ κάτω από τα δοκάρια. Την αμυντική τετράδα απάρτιζαν οι Τσαμπούρης, Σανκαρέ, Μπαρτολίνι και Πιπίνης. Στον άξονα ήταν οι Φορμίκα και Κουρμπέλης, επιτελικός ο Ντε Μπλάσις, στα δύο άκρα της επίθεσης οι Ράγιος και Ναβάρο και στην κορυφή της επίθεσης ο Περόνε.

Γάντια βασικού στον Ολυμπιακό είχε ο Μέγιερι. Δεξί μπακ ήταν ο Παπάζογλου, τα δύο στόπερ οι Κοντρέρας και Μανωλάς και αριστερό ο Χολέμπας. Στο κέντρο τοποθετήθηκαν οι Φέισα και Μανιάτης και πιο μπροστά τους ο Μασάντο. Στις δύο πτέρυγες πήγαν οι Αμπντούν και Φετφατζίδης και μοναδικός προωθημένος ήταν ο Τζιμπούρ.

Με διάθεση αλλά και με προβλήματα

Στο ξεκίνημα του πρώτου μέρους της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει. Έδειξε μία διάθεση και μία αποφασιστικότητα να μπει δυνατά στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Μόλις στο 4' ο Μασάντο απείλησε την αντίπαλη ομάδα με ένα αρκετά καλό σουτ.

Στο 8' χάθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Κοντρέρας να κάνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα λίγο άουτ. Οι ερυθρόλευκοι είχαν όμως ξανά προβλήματα στον άξονά τους σε επίπεδο κυκλοφορίας της μπάλας και ανάπτυξης.

Ο Φέισα αν και μπήκε δυνατά και πάλεψε ως αμυντικό χαφ, από ένα σημείο και έπειτα δεν κατάφερε να προσφέρει τις ανάλογες βοήθειες ενώ ο Μανιάτης παρά τα πολλά τρεξίματά του, το πάθος του και τα κοψίματά του δεν συνείσφερε όσο έπρεπε δημιουργικά.

Στο 12' ο Μανιάτης έκανε ένα σουτ με το οποίο όμως δεν μπόρεσε να “νικήσει” τον Φούλοπ. Από το 20ό λεπτό και μετά όμως ο Αστέρας άρχισε να παίρνει μέτρα, να πατάει πιο καλά συγκριτικά με την αρχή του Α' ημιχρόνου στο γήπεδο και να προσπαθεί να απειλήσει κυρίως όμως με αντεπιθέσεις.

Οι εντάσεις και η ερυθρόλευκη... άνοδος

Από το 35' και μετά πάντως το ματς είχε αρκετά μεγάλη ένταση αλλά και νεύρα με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει πιο καλή εικόνα σε σχέση με πριν. Χαρακτηριστική βέβαια ήταν η φάση του 40' όπου ο Μανωλάς διαπληκτίστηκε με τον Πιπίνη με αποτέλεσμα ο ένας παίκτης να απωθήσει τον άλλον και να ακολουθήσουν αψιμαχίες ποδοσφαιριστών.

Στο 43' ο Φετφατζίδης και ενώ το ματς διεξάγονταν υπό αρκετά δυνατή βροχή δοκίμασε το πόδι του από αρκετά καλή θέση μετά από μπαλιά του Τζιμπούρ με τον Φούλοπ να μπλοκάρει την μπάλα. Συνολικά ο Ολυμπιακός ήταν από ένα σημείο και έπειτα πιο καλός σε σχέση με προηγούμενους αγώνες, πιέζοντας αισθητά τον Αστέρα και ενώ θα μπορούσε να είχε προηγηθεί στο σκορ.

Ευκαιρία Αστέρα και αποβολή Σανκαρέ

Στο 47' ο Αστέρας Τρίπολης επιχείρησε να σκοράρει από στημένη φάση. Μετά από κόρνερ του Ουσέρο ο Μπαρτολίνι πήρε την κεφαλιά με τον Μέγιερι να μπλοκάρει την μπάλα. Στο 52' ο Μασάντο επιχείρησε να... απαντήσει στον Αστέρα με σουτ που πέρασε άουτ.

Στο 56' οι Αρκάδες έμελλε να μείνει με 10 παίκτες έπειτα από την αποβολή του Σανκαρέ με 2η κίτρινη κάρτα. Ο Αστέρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την υπόδειξη αυτή με την φάση να είναι αμφισβητούμενη αλλά τον τον αμυντικό του να φαίνεται να τραβάει τον Αμπντούν.

Αλλαγή συστήματος, πίεση και δοκάρι

Στο 60ό λεπτό ο Μήτρογλου μπήκε στην θέση του Παπάζογλου με συνέπεια να πάει ο Μανιάτης δεξιά και ο Έλληνας φορ να πάει στην κορυφή της επίθεσης μαζί με τον Τζιμπούρ. Έτσι το σχήμα του Ολυμπιακού έγινε 4-4-2.

Ο Αστέρας όμως ακόμα και με 11 παίκτες απείλησε τον αντίπαλό του. Στο 65' ο Τσαμπούρης έκανε την σέντρα με τον Κάφα να αστοχεί από το ένα μέτρο και ενώ ο Μέγιερι είχε κάνει κάκιστη έξοδο στην συγκεκριμένη φάση.

Ο Ολυμπιακός όμως δεν πτοήθηκε από τις προσπάθειες του Αστέρα. Βγήκε στην επίθεση, πρέσαρε για τα καλά, ανέβασε στροφές και έκανε κλασική ευκαιρία για γκολ. Στο 72' ο Μήτρογλου σούταρε με τον Φούλοπ να αποκρούει την μπάλα και τον επερχόμενο Τζιμπούρ να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Στο 73' ο Αμπντούν σούταρε με τον Αλβάρεζ να τον κόβει.

Απείλησε με δέκα παίκτες

Λίγο μετά την φάση του Αμπντούν οι γηπεδούχοι έδειξαν πως έχουν ακόμα δυνάμεις. Στο 77' ο Αλβάρεζ αρχικά και ο Μπαρτολίνι στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να σκοράρουν σε έξυπνο κόρνερ του Ράγιος.

Στο 78' ύστερα από εξαιρετική μακρινή μπαλιά του Ντε Μπλάσιτς στον Ράγιος εκείνος έκανε απευθείας το σουτ χάνοντας την ευκαιρία από το ύψος του πέναλτι. Έτσι το 0-0 παρέμεινε στον αγώνα.

Μεγάλη φάση με Μήτρογλου και μετά το γκολ

Ο μεγάλος λυτρωτής του Ολυμπιακού εν τέλει αποδείχθηκε ο Μήτρογλου. Στο 90ό λεπτό ο διεθνής φορ έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία αστοχώντας με το σώμα του από το ένα μέτρο. Λίγο μετά όμως... τιμώρησε την αδράνεια της άμυνας των Αρκάδων. Έπειτα από πάσα του Μανωλά στην καρδιά της μικρής περιοχής ο Μήτρογλου έκανε ένα πολύ ωραίο γύρισμα του σώματός του και με σουτ στο 91' έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα για το 0-1.

Ο Μέγιερι τον... έσωσε από το 1-1

Στο 94' ο Μέγιερι κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό. Απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Μπαρτολίνι με αποτέλεσμα το 0-1 να μείνει μέχρι το τέλος του αγώνα και τους ερυθρόλευκους να πανηγυρίσουν μία πολύ σπουδαία νίκη σε μία δύσκολη έδρα. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με την συνεχή βροχή και το βαρύ γήπεδο.

Man of the match: Ο Κώστας Μήτρογλου. Ο χρυσός σκόρερ των νταμπλούχων Ελλάδας είναι το δίχως άλλο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ματς καθαρά και μόνο για το τέρμα που πετυχαίνει και την σημασία της νίκης που δίνει στην ομάδα του Ολυμπιακού. Σημείωσε δε ένα πολύ όμορφο γκολ και σε σκέψη και σε κίνηση και σε εκτέλεση.

Αδύναμος κρίκος: Ο άξονας του Αστέρα Τρίπολης αλλά και εκείνος του Ολυμπιακού ιδίως στο πρώτο μέρος. Οι Κουρμπέλης και Φορμίκα δεν μπόρεσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα και να δώσουν τις βοήθειες που έπρεπε και δημιουργικά και αμυντικά. Από την άλλη και οι Μανιάτης, Φέισα και Μασάντο είχαν προβλήματα στο πρώτο 45λεπτο. Ο Σέρβος πάντως ξεχώρισε συνολικά στο παιχνίδι. Από εκεί και έπειτα δεν στάθηκε στο ύψος του ο Σανκαρέ ενώ από τον Ολυμπιακό περίμεναν περισσότερα από τους Φετφατζίδη και Μασάντο.

Στο ύψος του: Για αρχή ο Φούλοπ. Ο γκολκίπερ των Αρκάδων έκανε ένα ακόμα καλό ματς κρατώντας όρθια την ομάδα του Αστέρα Τρίπολης με σημαντικές επεμβάσεις στην διάρκειά του. Νικήθηκε στις καθυστερήσεις από τον Μήτρογλου και μετά δυσκολίας.

Από μεριάς του Αστέρα ξεχώρισε και ο Τσαμπούρης που προσπάθησε αρκετά ενώ πάλεψε και ο Ράγιος. Όσο για τον Ολυμπιακό θετικό πρόσημο έβγαλε ο Αμπντούν που έτρεξε πολύ, άλλαζε διαρκώς πλευρές για να βοηθάει και συνέβαλλε αισθητά δημιουργικά και επιθετικά.

Παράλληλα καλή εικόνα έβγαλε και ο Βλαχοδήμος με το πάθος του, την ταχύτητα και τις πλαγιοκοπήσεις του. Σε αντίθεση με τον Φετφατζίδη που δεν πήγε τόσο καλά ο νεαρός χαφ των Πειραιωτών πραγματοποίησε μία καλή εμφάνιση κόντρα στον Αστέρα, δείχνοντας ότι έχει πράγματα να δώσει.

Επιπλέον πολύ μεγάλη προσπάθεια έκανε από την πλευρά του και ο Φέισα. Κατά διαστήματα ο Σέρβος απέδωσε καλή μπάλα, στέλνοντας θετικά μηνύματα ενόψει της συνέχειας για την ομάδα του. Ο Φέισα βοήθησε αρκετά όμως φάνηκε ότι θέλει ματς στα πόδια του καθώς του έλλειπε ο ρυθμός σε κάποια χρονικά διαστήματα.

Η γκάφα: Ανήκει στον Σανκαρέ. Ο αμυντικός του Αστέρα Τρίπολης άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες σε ένα κρίσιμο σημείο και πάνω που ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να πρεσάρει για τα καλά τους Αρκάδες. Γκάφα και για την άμυνα των γηπεδούχων στο γκολ του Μήτρογλου που κάνει ότι θέλει τους αντιπάλους του και μετά σουτάρει για το γκολ.

Το στραγάλι: Ο Ηλίας Σπάθας προκάλεσε τα παράπονα των παικτών και των δύο ομάδων και κυρίως του Αστέρα Τρίπολης στο αποψινό παιχνίδι. Οι Αρκάδες 'βράζουν' για τις 2 κίτρινες κάρτες που απέφεραν την αποβολή του Σανκαρέ (με την 2η πάντως να φαίνεται να είναι σωστή καθώς τραβάει τον Αμπντούν) και τις 7 που δέχθηκαν σε όλο το ματς ενώ παράπονα έχουν και από το γεγονός ότι ο αντίπαλός τους δέχθηκε μόνο μία.

Παράπονα έχει όμως και ο Ολυμπιακός, που φωνάζει και για ένα πέναλτι στον Μήτρογλου αλλά και για χτύπημα του Πιπίνη πάνω στον Μανωλά. Συνολικά πάντως δεν απέφυγε ούτε εκείνος ούτε οι βοηθοί του τα λάθη στην διάρκεια του αγώνα στο γήπεδο της Τρίπολης. Έχει δε ευθύνη στο γεγονός ότι το ματς του 'ξέφυγε' σε κάποιες περιπτώσεις με τους παίκτες να επιδίδονται σε αψιμαχίες και γενικά να υπάρχει ένταση. Στο τέλος πάντως ο Ολυμπιακός άξιζε να φύγει νικητής από το παιχνίδι με βάσει τις ευκαιρίες που είχε.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο Ολυμπιακός ήταν σαφώς καλύτερος συγκριτικά με το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Παρουσίασε μία πιο θετική εικόνα στο επιθετικό του κομμάτι και όχι μόνο απέναντι σε μία καλή και επικίνδυνη ομάδα και σε μία δύσκολη έδρα. Είχε ωστόσο εκ νέου προβλήματα στον άξονά του. Ακόμα και έτσι έβγαλε φάσεις, απείλησε σε αρκετές φάσεις τους Αρκάδες, είχε δοκάρι και στο τέλος μπόρεσε να σκοράρει για το 0-1.

Οι γηπεδούχοι στον αντίποδα επηρεάστηκαν από την αποβολή του Σανκαρέ ενώ ήταν και άτυχοι αφού είχαν δύο τραυματισμούς. Όμως πάλεψαν όσο πιο πολύ μπορούσαν στην αναμέτρηση. Έκαναν και εκείνοι ορισμένες φάσεις για να σκοράρουν και τελικώς ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες από τους Πειραιώτες. Οι ερυθρόλευκοι είχαν σίγουρα περισσότερη διάθεση, δίψα, όρεξη και ήταν αγωνιστικά ανώτεροι από προηγούμενους αγώνες τους. Βέβαια ο Ολυμπιακός έχει ακόμα... δρόμο και χρειάζεται και άλλη βελτίωση.

Ο Μίτσελ πάντως από μέρους του έκανε ότι έπρεπε. 'Φρέσκαρε' την ενδεκάδα και έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες που τον δικαίωσαν αρκετά. Επίσης έβαλε κάποια από τα στοιχεία του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ενώ έκανε και σωστή διαχείριση και καλές αλλαγές.

Αστέρας Τρίπολης: Φούλοπ, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Μπαρτολίνι, Σανκαρέ, Φορμίκα (46' Ουσέρο), Κουρμπέλης (63' λ.τ. Αλβάρεζ), Ράγιος, Ντε Μπλάσις, Περόνε (33' λ.τ., Κάφα) και Ναβάρο.

Μέγιερι, Παπάζογλου (60' Μήτρογλου), Χολέμπας, Μανιάτης, Κοντρέρας, Μανωλάς, Μασάντο, Φέισα, Φετφατζίδης (63' Βλαχοδήμος), Τζιμπούρ (81' Ιμπαγάσα) και Αμπντούν.