«Λείπει ο ηγέτης στον Ολυμπιακό»

Μάκης Σταθάτος
Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δήλωσε στο gazzetta.gr πως ο Ολυμπιακός δεν είχε μεγάλες διαφορές με την Σάλκε και θα μπορούσε να προκριθεί, τονίζοντας πάντως, ό,τι με εξαίρεση τον Ιμπαγάσα δεν υπάρχει άλλος ηγέτης.

Ο Βραζιλιάνος πρώην άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος ασχολείται πλέον με την προπονητική, αναφέρθηκε στις διαφορές της ομάδας που είχε φτάσει το 1999 ένα βήμα πριν τα ημιτελικά του Champions League, με την τωρινή, ενώ σχολίασε και το σύστημα που έχει επιλέξει ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

-Πώς σου φάνηκε ο φετινός Ολυμπιακός στο Champions League;

«Μετά το πρώτο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την Σάλκε, ο Ολυμπιακός έδειξε ένα άλλο πρόσωπο. Ήταν σαφώς πιο βελτιωμένος τόσο τόσο στα δύο ματς με την Μονπελιέ, αλλά και στη Γερμανία με την Σάλκε. Στο τελευταίο ματς θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου, να ρισκάρει ακόμα περισσότερο. Ενώ ήταν καλός αμυντικά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα του έλειπε η πίστη στο γκολ».

-Θεωρείς ότι άξιζε την πρόκριση;

«Δεν είδα μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Σάλκε. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι στο ποδόσφαιρο μετράει το αποτέλεσμα, αλλά το επαναλαμβάνω ότι δεν είδα τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Παρόλα αυτά αν δεν πάρεις εσύ την ευκαιρία που θα σου δοθεί θα στην αρπάξει ο άλλος».

-Σε ένα ακόμα ματς ο Ολυμπιακός προδόθηκε στα τελευταία λεπτά, κάτι το οποίο συνηθίζει στις ευρωπαϊκές του αναμετρήσεις. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

«Το έχω πει πολλές φορές ότι στο ποδόσφαιρο το παιχνίδι ξεκινά από το μηδέν και τελειώνει στο ενενήντα. Πρέπει να είσαι προσεκτικός καθ΄ όλη την διάρκεια ενός αγώνα. Στην Ελλάδα βλέπουμε πολλές φορές ότι οι ομάδες επαναπαύονται με αποτέλεσμα να το πληρώνουν σε κάποιες περιπτώσεις».

-Το 1999 έφτασες με τον Ολυμπιακό μια ανάσα από τους «4» του Champions League, αλλά η Γιουβέντους σας στέρησε αυτό το όνειρο. Τι χρειάζεται για να κάνει μια ομάδα την υπέρβαση;

«Η πίστη. Αυτό είχαμε τότε. Εκεί που δεν μας περίμεναν λίγο έλειψε να κάνουμε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει. Όμως σε σχέση με τώρα, ο Ολυμπιακός τότε είχε διαφορετικό ρόστερ. Ο προπονητής μας, Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πολύ καλό υλικό, ικανό να πηγαίνει καλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στον τωρινό Ολυμπιακό με εξαίρεση τον Ιμπαγάσα πιστεύω ότι λείπει ο ηγέτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του».

-Έχει γίνει λόγος για το στυλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, το οποίο δεν είναι τόσο επιθετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια...

«Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να παίζει με τρία αμυντικά χαφ. Για μένα πρέπει να παίζει ο Ιμπαγάσα έτσι ώστε να φαίνονται και οι υπόλοιποι περισσότερο. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει παίκτης να περάσει μια μπαλιά μπροστά. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του προπονητή. Στην Ελλάδα του έχει βγει μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη το πλήρωσε».

-Εσύ τι κάνεις αυτή την περίοδο; Ποια είναι τα σχέδιά σου;

«Μετά την Καλλονή, το μόνο που κάνω είναι να πηγαίνω και να παρακολουθώ παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες της Ελλάδας. Τσεκάρω συστήματα, παίκτες έτσι ώστε να εμπλουτίσω τις προπονητικές μου γνώσεις. Από εκεί και πέρα περιμένω να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση μου παρουσιαστεί, προκειμένου να αναλάβω τον πάγκο κάποιας ομάδας».