Ο αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει τον Καναδά με τον αρκτικό κύκλο είναι γεγονός (pics & vid)

Gazzetta team
Μετά από εργασίες σχεδόν πέντε χρόνων, ο αυτοκινητόδρομος ολοκληρώθηκε, λαμβάνοντας τον τίτλο του βορειότερου -και πιο παγωμένου- οδικού δικτύου στον κόσμο.

Η ζωή στις βόρειες περιοχές του Καναδά χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική απομόνωση των κατοίκων στις παγωμένες εκτάσεις του αρκτικού κύκλου, καθώς η κοντινότερη οργανωμένη ανθρώπινη παρουσία εντοπίζεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο οικισμός Tuk στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας της βόρειας Αμερικής, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από την υπόλοιπη χώρα για τουλάχιστον 8 μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο παγοδρόμιο, καθιστώντας την οδήγηση απαγορευτική.

Με γνώμονα, λοιπόν, την ανακούφιση των κατοίκων από την απομόνωση και την έλλειψη προμηθειών, οι ιθύνοντες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τους κατοίκους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η διάρκεια των εργασιών άγγιξε σχεδόν τα... ελληνικά standars, καθώς χρειάστηκαν σχεδόν 5 χρόνια ώστε να παραδοθεί στην κυκλοφορία, ενώ ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει έκταση 120 χιλιομέτρων συνδέοντας τον οικισμό με την πλησιέστερη μεγάλη κωμόπολη, το Ινούβικ.

Οι κάτοικοι του απομονωμένου οικισμού, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία, υποδέχθηκαν ανακουφισμένοι την καινούργια υποδομή, ενώ ήδη παρατηρείται εντυπωσιακή άνοδος των τιμών σε κτίσματα κι εκτάσεις της περιοχής, καθώς αναμένεται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής τόσο σε επίπεδο επισκεπτών όσο και στην προσέλκυση εργοδοτών κι εργαζομένων.