Έτσι κινήθηκε το βαρομετρικό χαμηλό που «σάρωσε» τη χώρα (vid)

Gazzetta team
Την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, που προκάλεσε την ισχυρή κακοκαιρία στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, καταγράφει βίντεο του meteo.

Το ιδιαίτερα ασυνήθιστο, για την εποχή, ισχυρό και βαθύ βαρομετρικό στο Βόρειο Ιόνιο, που ευθύνεται για την πρόσκαιρη κακοκαιρία στη χώρα μας, καταγράφηκε λεπτομερώς από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους και το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στο βίντεο, συγκεκριμένα, παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες του καλοσχηματισμένου βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο, καθώς και η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, που έγινε αισθητή σε όλη τη χώρα. Η χαρακτηριστική σπειροειδής δομή του χαμηλού βαρομετρικού συστήματος οφείλεται στον ισχυρό στροβιλισμό των αερίων μαζών που προκάλεσε μικρή περίοδο περιστροφής χαμηλού ύψους νεφών.

Όταν τα βαρομετρικά συστήματα στη Μεσόγειο παρουσιάζουν παρόμοια δομή, υποδηλώνουν σταδιακή εξασθένησή τους, μιας και βρίσκονται σε κατακόρυφη ευθυγράμμιση με χαμηλό βαρομετρικό σύστημα ψηλά στην ατμόσφαιρα.