«Δεξαμενοποιημένο testing» στις αφίξεις προτείνει ο Μαγιορκίνης

Gazzetta team
«Δεξαμενοποιημένο testing» στις αφίξεις προτείνει ο Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης προτείνει τεστ για κορονοϊό σε τουρίστες που θα έρθουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα από χώρες εκτός λίστας.

Την πρόταση για τεστ σε τουρίστες που θα έρθουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα από χώρες εκτός λίστας αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορονοϊού, που αποτελεί ταυτόχρονα και μέλος της τριμελούς επιτροπής που υπογράφει την εισήγηση για τις 29 χώρες από τις οποίες μπορούν να έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας, τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η «χωρητικότητα» των τεστ, με ευρωπαϊκή οδηγία κιόλας.

«Δεν είναι μόνο δική μας οδηγία, εμείς την προτείνουμε πολύ καιρό με το λεγόμενο ''δεξαμενοποιημένο testing''», τόνισε και σημείωσε «δηλαδή για 30 άτομα να ''τρέξει'' ένα τεστ που να συμπεριλαμβάνει και τα 30 άτομα και αυτό έχει αποδειχτεί ότι είναι ισοδύναμο».

Το παράδειγμα

Αναφέροντας ένα παράδειγμα, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε μια περίπτωση 150 τουριστών, αν χρειαστεί θα πάρουν από όλους δείγμα και αντί να ''τρέξουν'' 150 τεστ, αυτά μπαίνουν σε μικροδεξαμενές και ελέγχονται με 5 τεστ.

Δύσκολα θα δούμε σύντομα Βρετανούς στην Ελλάδα

Από εκεί και πέρα, είπε πως «θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση για τουρίστες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Προς το παρόν η επιδημικότητα τους είναι υψηλή». Ειδικά για τη Βρετανία, δήλωσε: «Δεν το βλέπουμε να γίνεται σύντομα».

Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μία «κατακερματισμένη» χώρα, και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνουν δεκτοί επισκέπτες από συγκεκριμένα μέρη της γειτονικής χώρας.