Στην Κρήτη οι αγριαγκινάρες ξεπερνούν σε ύψος τα 2 μέτρα (pic)

Gazzetta team
Υπερφυσικές αγκινάρες στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας αφήνουν άφωνους όσους τις βλέπουν.

Ο ιδανικός καιρός φέτος και η αγάπη του παραγωγού Κώστα Δερμιτζάκη από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, για τη φυσική καλλιέργεια, συνετέλεσαν στο να παραχθούν πριν μπει ακόμα η Άνοιξη, άγριες αγκινάρες γίγαντες, που σπάνια συναντά κανείς στο εμπόριο.

Αυτές οι αγριαγκινάρες ξεπέρασαν φέτος τα δυο μέτρα ύψος, όπως αναφέρει το neakriti.gr και έχουν αφήσει άφωνους όσους τις επισκέπτονται στο κτήμα του παραγωγού.

Πρόκειται μια ποικιλία άγριας αγκινάρας χωρίς αγκάθια, που δεν κάνει κεφαλές, αλλά καλλιεργείται μόνο για τα τρυφερά και ζουμερά γουλιά της.

Οι Ιεραπετρίτες καθαρίζουν τα γουλιά από τα φύλλα, και αφού τα κόψουν σε μικρά κομμάτια, τα μαγειρεύουν με κατσικάκι η αρνάκι αυγολέμονο, συνταγή που υπάρχει από τα παλιά τα χρόνια στην κρητική γαστρονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγκινάρα είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και είναι πλούσια σε βιταμίνες (κυρίως C) και φυτικές ίνες. Είναι φυσικό διουρητικό και βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως έχει αντικαρκινική δράση και ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Η άγρια αγκινάρα είναι αυτοφυές φυτό σε πολλά μέρη της νότιας Ελλάδας. Είναι πολύ ισχυρό φυτό και αν βρει πρόσφορο έδαφος, πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά χάρη στον τρόπο που μεταφέρονται οι σπόροι της.