To 50% όσων έχουν σπίτια, δυσκολεύονται με τον ΕΝΦΙΑ

Gazzetta team
Τις πληγές που έχει ανοίξει στον κλάδο των ακινήτων τα βάρη της οικονομικής κρίσης κυρίως από άποψη φορολογίας υπογραμμίζει η Πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για την ΠΟΜΙΔΑ που που πραγματοποιήθηκε σε 1.744 άτομα, πανελλαδικά, από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου και αφορά την «Ιδιοκτησία και τα εισοδήματα από τα ακίνητα».

Όπως αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα η ανησυχία από πλευράς των ιδιοκτητών για την αδυναμία καταβολής της απαιτούμενης και υψηλής φορολογίας παραμένει και μάλιστα την ώρα που που όσοι ενοικιάζουν σπίτια ή καταστήματα είναι αντιμέτωποι ή με μεγάλες καθυστερήσεις ενοικίων ή και με μη καταβολή τους. Την ίδια στιγμή μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 76,8%, θεωρεί άδικη την ισχύουσα φορολογία επί των ακινήτων ενώ το 63,3% θεωρει πλέον ζημιογόνο το να διαθέτει κάποιος ένα ακίνητο προς ενοικίαση.

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών να δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους των ακινήτων. Αναλυτικότερα, μόλις το 21,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μπορέσει να τον εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο ενώ το 25,4 αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει, το 38,3 ότι θα δυσκολευθεί και το 14,7% δεν γνωρίζει και δεν απαντά.

Με καθυστέρηση εισπράττει τα ενοίκια και δει τα επαγγελματικά μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ ένα σεβαστό ποσοστό δεν εισπράττει καθόλου αφού οι ενοικιαστές αδυνατούν να τα καταβάλουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, 62,4% των ενοικιαστών διαμερισμάτων, δηλαδή η πλειονότητα, πληρώνει κανονικά το μίσθωμα κατά την τελευταία τριετία ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 51,1% για τους επαγγελματικούς χώρους.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται και η αίσθηση της αγοράς πως η πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει σε μειώσεις των ενοικίων προσχωρώντας στη λογική καλύτερα λιγότερα και να εισπράττονται.Το 76% την τελευταία τριετία έχουν κάνει μείωση ενοικίου.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την στασιμότητα της αγοράς με το 76,4% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορώ κάποιου ακινήτου μέσα στην επόμενη διετία και το 30,2% αυτών να διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να πουλήσει κάποιο ακίνητο την ίδια περίοδο.

Αγκάθι για τους ιδιοκτήτες αποτελεί και ο τραπεζικός δανεισμός αφού όπως αποδεικνύεται απειλεί ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών με απώλεια της περιουσίας τους ή με εκποίηση σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά ακινήτων, παρατηρείται να αλλάζει η πάγια αντίληψη των Ελλήνων που εκτιμούσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις επενδύσεις στα αστικά ακίνητα. Πλέον, όπως υπογραμμίζει η έρευνα καλύτερη επένδυση αποδεικνύονται τα ακίνητα σε τουριστικά περιοχές. Το 56,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας και αγοραστική ζήτηση. Σχετικά με τις τιμές, το 33,3% σημειώνει ότι θα αυξηθούν, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2004, ενώ το 76,4% αποκλείει την αγορά ακινήτου. Γι’ αυτό, μόνο το 40,6% όσων ερωτήθηκαν, θα επένδυε 300.000 ευρώ, εάν διέθετε, στην αγορά ακινήτου.

Πηγή: insider.gr