Έξι νέους κορονοϊούς ανακάλυψαν επιστήμονες σε νυχτερίδες

Gazzetta team
Έξι νέους κορονοϊούς ανακάλυψαν επιστήμονες σε νυχτερίδες
Έξι νέους κορονοϊούς ανακάλυψαν ερευνητές του Προγραμμάτος Παγκόσμιας Υγείας του Smithsonian.

Οι νέοι κορονοϊοί ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες στη Μιανμάρ και πρόκειται για ιούς που εντοπίζονται για πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο. Μελλοντικές μελέτες θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης αυτών των ιών μεταξύ των ειδών ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι κορονοϊοί δεν ομοιάζουν με τους SARS και MERS ή τον COVID-19. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλίας κορονοϊών στις νυχτερίδες και θα προετοιμάσουν τα συστήματα παγκοσμίως, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν, να προλαμβάνουν και να αντιδρούν σε μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένης και της πανδημίας του COVID-19.

«Οι πανδημίες ιών, μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος» είπε ο Μαρκ Βαλιτούτο, από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Παγκοσμίως, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια ζωή με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, έτσι όσο περισσότερο κατανοούμε τους ιούς αυτούς στα ζώα – τι δηλαδή τους επιτρέπει να μεταλλάσσονται και πως μεταφέρονται σε άλλα είδη – τόσο καλύτερα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μιας μελλοντικής πανδημίας».

Οι ερευνητές εντόπισαν τους νέους ιούς ενώ πραγματοποιούσαν βιοεπιτήρηση ζώων και ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες διαρροής ασθενειών σαν μέρος της διαδικασίας «Predict». Η συγκεκριμένη διαδικασία, χρηματοδοτείται από την USAID που υποστηρίζει την παγκόσμια έρευνα και παρατήρηση παθογόνων που μπορούν να μεταφερθούν από ζώα σε ανθρώπους.

Η ομάδα που βρέθηκε στη Μιανμάρ, εστίασε τις έρευνές της σε μέρη που οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή με την τοπική άγρια πανίδα, εξαιτίας της αλλαγής χρήσης γης και της ανάπτυξης. Από τον Μάιο του 2016, ως τον Αύγουστο του 2018 συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα νυχτερίδων από τις περιοχές. Ειδικοί θεωρούν πως οι νυχτερίδες είναι φορείς εκατοντάδων κορονοϊών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα με εκείνα γνωστών κορονοϊών και ταυτοποίησαν έξι νέους για πρώτη φορά. Η ομάδα εντόπισε έναν ακόμα κορονοϊό, που είχε εμφανιστεί στη Νοτιοανατολική Ασία, ποτέ όμως στη Μιανμάρ.

Οι κορονοϊοί ευθύνονται για μια σειρά ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως ο SARS, ο MERS και φυσικά ο COVID-19 που έχει προκαλέσει την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι νέοι κορονοϊοί δεν σχετίζονται άμεσα με καμία από αυτές τις ασθένειες.

«Πολλοί κορονοϊοί ίσως να μην είναι απειλητικοί για τον άνθρωπο, όμως όταν αναγνωρίζεις νωρίς αυτές τις ασθένειες στα ζώα, την πηγή, έχουμε μια καλή ευκαιρία να ερευνήσουμε μια δυνητική απειλή» λέει ένας από τους ερευνητές.

Πηγή: Reader.gr