Εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ιταλία: Κρούσματα σε Φλωρεντία και Σικελία

Gazzetta team
Εξάπλωση του ιού σε Φλωρεντία και Σικελία, την ώρα που στην λομβαρδία διαψεύδουν το λόγο εξάπλωσης του ιού.

Κρούσματα κοροναϊού καταγράφονται στην κεντρική και νότια Ιταλία. Ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία.

Εξάλλου μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 229 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας είπε τον Κόντε «αμόρφωτο»

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Αττίλιο Φοντάνα επιτέθηκε σήμερα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε χαρακτηρίζοντάς τον «αμόρφωτο», με αναφορά στην διαχείριση του κοροναϊού.

Ο Φοντάνα με τον τρόπο αυτό αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλώθηκε λόγω του ότι ένα νοσοκομείο στο Κοντόνιο δεν τήρησε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο».

«Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, διότι ο πρωθυπουργός αγνοεί το πρωτόκολλο του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας», είπε ο Φοντάνα.

Στην Ιταλία η ευθύνη της διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ο Κόντε άφησε να εννοηθεί ότι προσωρινά οι κύριες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να συντονιστούν μόνο από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Την ώρα αυτή πάντως γίνεται προσπάθεια έγκρισης ενός γενικού πρωτόκολλου πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, το οποίο να γίνει αποδεκτό τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας όσο και από όλες τις περιφέρειες της χώρας.