Ομπάμα, Μέρκελ και Τουσκ στηρίζουν τον Ερντογάν στην Τουρκία

Gazzetta team
Τη στήριξή τους στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, εξέφρασαν καθ' όλη τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος οι Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τουσκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλα τα κόμματα της Τουρκίας να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν «η οποία έχει δημοκρατικά εκλεγεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε να αποφευχθεί "το λουτρό αίματος και η βία".

Παρά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αμερικανοί στρατιωτικοί συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους, από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, δήλωσε ένας υπεύθυνος της αμερικανικής άμυνας.

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει «επιρροή στις επιχειρήσεις από την βάση του Ιντσιρλίκ. Εμείς συνεχίζουμε τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπεύθυνος.

Η πρώτη αντίδρασης της γερμανικής κυβέρνησης για το πραξικόπημα στην Τουρκία ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου.

«Όλα θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν οι ανθρωπινές ζωές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκεί.

«Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.

«Απευθύνουμε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr