Αυτοί ήταν οι πλουσιότεροι άνθρωποι ανά αιώνα (pics)

Gazzetta team
Και όχι, ο πλουσιότερος όλων των εποχών δεν είναι ούτε ο Gates ούτε ο Rockfeller.

Δεκάδες λίστες επιχειρούν κατά καιρούς να καταγράψουν τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη. Αν πρόκειται, μάλιστα, να ανατρέξουμε στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας, ένα τέτοιο έργο είναι ακόμα πιο δύσκολο -αρχεία έχουν χαθεί και τα ποσά πρέπει να προσαρμοστούν βάσει του πληθωρισμού της εποχής. Ωστόσο, βάσει γραπτών στοιχείων, μύθων και προφορικών μαρτυριών, μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα – έστω κατά προσέγγιση. Ξεκινώντας από τον 11ο αιώνα, η λίστα με τους πλουσιότερους διαμορφώνεται ως εξής:

11ος αιώνας

Γουλιέλμος ο Κατακτητής – Aξία περιουσίας 230 δισ. (σημερινά) δολάρια

Έχοντας απέραντους φυσικούς πόρους στην επικράτειά του καθώς και τον έλεγχο του εμπορίου χρυσού της εποχής, ο βασιλιάς Tenkamenin της Γκάνα θα έπρεπε να θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος του 11ου αιώνα. Ωστόσο, μοιάζει να πρόκειται περισσότερο περί μύθου, οπότε θα κάνουμε την πιο ασφαλή επιλογή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, του Νορμανδού Βασιλιά της Αγγλίας. Κέρδισε τα πλούτη του με τον πατροπαράδοτο τρόπο: κάνοντας πλιάτσικο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του έχτισε πολλά τεράστια κάστρα σε όλη την Αγγλία, αρκετά από τα οποία είναι ακόμα όρθια.

12ος αιώνας

Τζένγκις Χαν – Αξία περιουσίας άγνωστη

Λόγω ελλιπών και χαμένων αρχείων, είναι δύσκολο να βρει κανείς ποιος ήταν πραγματικά ο πλουσιότερος άνθρωπος του 12ου αιώνα. Όλα τα στοιχεία όμως δείχνουν τον φημισμένο Τζένγκις Χαν. Η αυτοκρατορία του εκτεινόταν μέχρι τη Νότια Ευρώπη, μια έκταση που πιθανολογείται ότι ήταν πάνω από 4 δισεκατομμύρια εκτάρια γης. Οι θησαυροί, το χρυσάφι και τα τιμαλφή που συγκέντρωσε λεηλατώντας αυτά τα εδάφη ήταν αμύθητοι. Παρ’ όλα αυτά, ο θρύλος λέει ότι ζούσε σε αντίσκηνο. Αυτό που τον κινητοποιούσε, φαίνεται, ήταν να κατακτά και να εξευτελίζει τους εχθρούς του και όχι απαραίτητα το να συσσωρεύει πλούτο.

13ος αιώνας

Filippo di Amedeo de Peruzzi – Αξία περιουσίας περίπου 100 με 200 δισ. δολάρια

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς την υποψηφιότητα του εγγονού του Τζένγκις Χαν Κουμπλάι, άλλες πηγές όμως δείχνουν τον πλουσιότερο τραπεζίτη της πλουσιότερης πόλης του τότε γνωστού κόσμου, της Φλωρεντίας. Ο Filippo di Amedeo de Peruzzi και η οικογένειά του ασφάλιζαν επιχειρήσεις, ήταν ιδιοκτήτες πλοίων, διεύθυναν ξενοδοχεία και συσσώρευαν αποθέματα χρυσού, μπαχαρικών και κοσμημάτων. Για την ακρίβεια, ο Peruzzi ήταν τόσο πλούσιος που του ζητούσαν δάνεια μονάρχες και πάπες. Όταν πέθανε, το 1303, η οικογένειά του συνέχισε την επιχείρηση – φτάνοντας στο σημείο, 150 χρόνια αργότερα, να δανείσουν τον Εδουάρδο τον Γ΄ της Αγγλίας για να χρηματοδοτήσει τον Εκατονταετή του Πόλεμο. Όταν εκείνος δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει το δάνειό του, μεγάλο μέρος του πλούτου των Peruzzi χάθηκε.

Mansa Musa I – Αξία περιουσίας περίπου 400 δισ. δολάρια

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της ιστορίας δεν είναι ο Bill Gates ή ο John D. Rockefeller, αλλά ο Mansa Musa, ο ηγέτης της αυτοκρατορίας του Μάλι (η σημερινή Γκάνα, το Τιμπουκτού και το Μάλι) στη Δυτική Αφρική του 14ου αιώνα. Οι τεράστιοι φυσικοί πόροι της περιοχής, που περιλάμβαναν αλάτι και χρυσάφι, συνέβαλαν στον αμύθητο πλούτο του. Έχτισε πολλά επιχρυσωμένα τζαμιά, κάποια από τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Αρκετοί άνθρωποι του 14ου αιώνα βρίσκονται στη λίστα με τους «πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία», συμπεριλαμβανομένων των Richard FitzAlan (περιουσία 118 δισ. δολάρια) και Ιωάννη της Γάνδης (110 δισ.).

15ος αιώνας

Jakob Fugger – Αξία περιουσίας περίπου 60 με 275 δισ. δολάρια

Ο Fugger ήταν άλλος ένας τραπεζίτης, ο οποίος δάνεισε χρήματα στον Κάρολο τον Ε΄ για να εξασφαλίσει ο ηγεμόνας ότι θα «εκλεγόταν» επικεφαλής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε αντάλλαγμα, ο Κάρολος έδωσε στον Fugger το δικαίωμα να κόβει δικά του χρήματα. Ναι, ήταν τόσο πλούσιος που μπορούσε κυριολεκτικά να βγάζει λεφτά. Ο λόγος που η αξία της περιουσίας του παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόκλιση είναι ότι η αξία των ακινήτων και του εμπορικού στόλου που του ανήκε είναι άγνωστη. Όπως και να έχει, πολλοί τον γνώριζαν ως «Jakob ο πλούσιος», πράγμα που πιθανότατα λέει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς γι’ αυτόν.

16ος αιώνας

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής – Αξία περιουσίας άγνωστη

Ο πλούτος του Σουλεϊμάν, ηγέτη της μεγαλοπρεπούς και αχανούς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορούσε να μετρηθεί σε εξουσία, σε γη, σε χρυσό, σε κοσμήματα και προφανώς σε γιγαντιαία καπέλα. Κάποιοι πάντως μετρούσαν τον πλούτο του με τον αριθμό των γυναικών στο χαρέμι του, που φημολογείτο ότι ξεπερνούσε τις 2 χιλιάδες. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ο Σουλεϊμάν ήταν μεγάλος υποστηρικτής των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και ότι προστάτευε τους υπηκόους του με νόμους ενάντια στις διακρίσεις βάσει ταξικής καταγωγής.

17ος αιώνας

Aurangzeb – (Φημολογούμενη) Αξία περιουσίας περίπου 19 δισ. δολάρια

Έγινε ηγέτης της Ινδίας κερδίζοντας τον «πόλεμο της διαδοχής» απέναντι στους 3 αδελφούς του και στέλνοντας τον πατέρα του στη φυλακή. Λέγεται ότι λάβαινε περίπου 38 εκατομμύρια από φόρους υποτέλειας. Αφού βασίλεψε 49 χρόνια, αυτό μας κάνει 19 δισεκατομμύρια σημερινά δολάρια, πάνω κάτω. Με άλλα λόγια, είχε περιουσία περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τον Ευρωπαίο σύγχρονό του Λουδοβίκο 14ο της Γαλλίας.

18ος αιώνας

Stephen Girard – Αξία περιουσίας περίπου 105 δισ. δολάρια

Δύσκολος αιώνας αυτός, μιας και αρκετοί μεγιστάνες συσσώρευσαν την περιουσία τους τον 18ο αιώνα αλλά συνέχισαν να πλουτίζουν και τον 19ο. Ο γεννημένος στη Γαλλία, πολιτογραφημένος Αμερικανός που ασφάλισε και έσωσε την Αμερική από την οικονομική κατάρρευση κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 φαίνεται καλή επιλογή. Του ανήκαν πολλά πλοία και στόλοι, και ήταν υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου που γινόταν στα μεγάλα λιμάνια της Αμερικής των τελών του 18ου αιώνα. Θεωρείται ο 4ος πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών, δεν είχε παιδιά και άφησε μεγάλο μέρος των χρημάτων του στην υιοθετημένη του πατρίδα, τη Φιλαδέλφεια.

19ος αιώνας

Η οικογένεια Rothschild – Αξία περιουσίας περίπου 350 δισ. δολάρια

Η περιουσία αυτής της οικογένειας Λονδρέζων τραπεζιτών δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα και μόνο πρόσωπο (αν και ο Nathan Mayer ήταν ο πλουσιότερος από τους 4 αρχικούς αδελφούς). Όλα άρχισαν όταν βοήθησαν με τη χρηματοδότηση των Ναπολεόντειων Πολέμων (1803-1815), πράγμα που τους απέφερε το πρώτο τους δισεκατομμύριο. Από εκεί και μετά συσσώρευσαν (όλοι μαζί) πιθανότατα τη μεγαλύτερη ιδιωτική περιουσία στη σύγχρονη ιστορία. Η δυναστεία αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη, με μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα και στην ενέργεια, και κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πλούτος της οικογένειας αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

20ός αιώνας

John D. Rockefeller – Αξία περιουσίας περίπου 340 δισ. δολάρια

Καθώς ο 19ος έδινε τη θέση του στον 20ό αιώνα, το σημαντικότερο εμπόρευμα του κόσμου δεν ήταν πια η γη ή οι άνθρωποι ή τα χαρέμια, αλλά το πετρέλαιο. Ο J.D. Rockefeller ήταν ένας πετρελαιάς που έδρεψε τους καρπούς αυτής της αλλαγής. Θεωρείται ο 3οςπλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ (αν κάνουμε την προσαρμογή στον πληθωρισμό). Ως επικεφαλής της Standard Oil, κάποια στιγμή έλεγχε πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

21ος αιώνας

Muammar Gaddafi – Αξία περιουσίας περίπου 200 δισ. δολάρια

Πάνε μόλις 14 χρόνια από την αρχή του, αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος του 21ου αιώνα θεωρείται ο 8ος πλουσιότερος της ιστορίας, πάνω κάτω. Και δεν είναι ο Bill Gates ή ο Warren Buffett. Ο δικτάτορας της Λιβύης Muammar Gaddafi διοικούσε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο για 34 χρόνια πριν ανατραπεί και αργότερα σκοτωθεί. Στα λίγα χρόνια που έχουν περάσει από το θάνατό του έχουν βρεθεί 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και άλλες επενδύσεις. Άσχετα από το αν τα συγκέντρωσε νόμιμα ή όχι, τα λεφτά είναι λεφτά και ο Gaddafi είχε μυστικά τα περισσότερα από κάθε άλλον σε αυτόν τον αιώνα.

Πηγή: rise.gr