Πρόσφυγες: Το ταξίδι των παιδιών που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πρόωρα

Gazzetta team
Ο Αμπνουλάχ Κουρντί δεν είναι ο μόνος πατέρας που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ρισκάρει για ένα καλύτερο αύριο για εκείνον και την οικογένειά του...

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες των νεκρών παιδιών στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία. Κορυφαίες εφημερίδες διεθνώς κυκλοφόρησαν χρησιμοποιώντας αυτές τις τραγικές εικόνες στο εξώφυλλό τους σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί τόσο η κοινή γνώμη όσο και κορυφαίοι ηγέτες. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική με τις μεταναστευτικές ροές να είναι πλέον εκτός ελέγχου, όμως, η Ευρώπη ακόμη παραμένει ένας απλός παρατηρητής. Εάν αυτές οι σοκαριστικές εικόνες, που έχουν κυριολεκτικά στοιχειώσει όποιον τις έχει δει, δεν αρκούν για να αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στους πρόσφυγες, τότε τι άλλο θέλουν για να πάρουν επιτέλους αποφάσεις που θα δώσουν λύση χωρίς να χαθεί καμία άλλη ανθρώπινη ζωή;



Δεν υπάρχει καμία λέξη που να μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια τα όσα αισθάνεται κανείς βλέποντας τις εικόνες με τα δύο μικρά αδελφάκια, ηλικίας πέντε και τριών χρόνων, νεκρά. Πόνος, οργή, απογοήτευση και θυμός εναλλάσσονται μεταξύ τους με ένα «ασήκωτο» βάρος στην ψυχή να είναι τελικά εκείνο που μένει. Κι αυτό διότι μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν πνιγεί χιλιάδες πρόσφυγες κι η Μεσόγειος να έχει μετατραπεί σε έναν «υγρό τάφο» με το φωτογραφικό υλικό από αντίστοιχες τραγωδίες να είναι πολυάριθμο, όμως, όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά κανείς δεν αντέχει να γυρίσει το βλέμμα αλλού.



Ο πεντάχρονος Γκαλίπ κι ο τρίχρονος Αϊλάν Κουρντί από την Δαμασκό της Συρίας δε φορούσαν σωσίβια και πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Ταξίδευαν με μία βάρκα - ερείπιο μαζί με τους γονείς τους κι άλλα 13 άτομα. Τη μοιραία αυτή ημέρα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» συνολικά πνίγηκαν 12 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους εκτός από τον Γκαλίπ και τον Αϊλάν, η μητέρα τους, Ρεχάν, κι άλλα έξι παιδιά. Έχοντας βιώσει τον πόλεμο, τα όνειρά τους καιρό τώρα είχαν μετατραπεί σε εφιάλτες. Η ελπίδα, εντούτοις, για εκείνα αναγεννήθηκε όταν οι γονείς τους θέλοντας να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον πήραν τον δρόμο για την προσφυγιά με τελικό προορισμό τον Καναδά, όπου ζει η αδελφή του τραγικού συζύγου και πατέρα, που ήταν κι ο μόνος από την οικογένειά του που επέζησε του ναυαγίου. Ο Αμπνουλάχ Κουρντί στη Δαμασκό εργαζόταν ως μπαρμπέρης και παρά το ότι δεν κέρδιζε πολλά χρήματα πλήρωσε, με βάση διεθνή ΜΜΕ, 4.000 ευρώ για να βάλει την οικογένειά του στη λέμβο με την οποία έμελλε να κάνουν το τελευταίο τους ταξίδι.



Ο Αμπνουλάχ Κουρντί δεν είναι ο μόνος πατέρας που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ρισκάρει για ένα καλύτερο αύριο για εκείνον και την οικογένειά του και δυστυχώς ο Γκαλίπ κι ο Αϊλάν δεν είναι τα μόνα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Το protothema.gr επέλεξε 16 φωτογραφίες που αποτυπώνουν το δράμα που βιώνουν χιλιάδες παιδιά, καθώς παίρνουν το δρόμο για την προσφυγιά κι αναγκάζονται να ωριμάσουν πολύ πριν της ώρας τους. Από τον πόλεμο στη χώρα τους μέχρι να φτάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά με πρώτη στη λίστα τη Γερμανία, οι εικόνες που αντικρίζουν αυτές οι αθώες ψυχές είναι βιώματα που θα τα συνοδεύουν μία ζωή και θα μείνουν μέσα τους βαθιά χαραγμένα για πάντα.

Συρία, Ντούμα

Πηγή: AFP




Συρία, Ντούμα

Πηγή: AFP




Σανλιούρφα, Τουρκία

Πηγή: AFP




Σανλιούρφα, Τουρκία

Πηγή: AFP




Ελλάδα, Λέσβος

Πηγή: Eurokinissi



Ελλάδα, Πειραιάς

Πηγή: Eurokinissi



Ελλάδα, Σταθμός Λαρίσης

Πηγή: Eurokinissi




Ελλάδα, Ειδομένη


Πηγή: Eurokinissi




Σκόπια, Γευγελή

Πηγή: AFP




Σερβία, Πρέσεβο

Πηγή: AFP




Σερβία, Χοργός

Πηγή: AFP



Ουγγαρία, Βουδαπέστη

Πηγή: AFP


Ουγγαρία, Βουδαπέστη


Πηγή: AFP




Αυστρία, Βιέννη

Πηγή: AFP




Γερμανία, Καρλσρούη

Πηγή: AFP



Γερμανία, Βερολίνο

Πηγή: AFP



Πηγή: protothema.gr