Eurogroup μεταξύ Grexit και συμφωνίας - Ζητούν και άλλα μέτρα (vid&pics)

Gazzetta team
Θέλουν βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit - Aξιωματούχος της ΕΕ: Η Ελλάδα προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά - FT: Διχασμένοι για την Ελλάδα οι ΥΠΟΙΚ - Με τον Τσίπρα μίλησε ο Τσακαλώτος - Guardian: Η τρόικα ετοιμάζει απάντηση στην Αθήνας για τα επιπλέον μέτρα - Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος - Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του πιο κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 4:30. Περί τις 20:00 έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί διέκοψαν για δείπνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε Αθήνα και εταίροι να ξεκινήσουν και πάλι να διαπραγματεύονται και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit. Αν δεν ληφθούν σήμερα αποφάσεις, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωζώνης.


Ευρωπαϊκή πηγή: Βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit

Πάντως, ενώ οι διεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί, πηγή από την ΕΕ είπε στο AFP πως η Γερμανία σχεδιάζει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να βελτιώσει τις προτάσεις της.

«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.

Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Η τρόικα συντάσσει απάντηση στην πρόταση της Αθήνας

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του Guardian μετέδωσε ότι όσο διαρκεί η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η τρόικα συντάσσει μία απάντηση στην πρόταση διάσωσης της Αθήνας, αναδεικνύοντας ποια επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου

Επίσης, έγινε γνωστό ότι κατά τη διακοπή του Eurogroup υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Θα διακοπεί απόψε η συνεδρίαση;

Εν τω μεταξύ, ο Μάρκο Τζατερίν της ιταλικής εφημερίδας La Stampa μετέδωσε μέσω Twitter ότι ενδέχεται η συνεδρίαση του Eurogroup να διακοπεί απόψε και να ξεκινήσει αύριο το πρωί, ενώ ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Μπόζαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές έγραψε πως η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23.00 (ώρα Ελλάδος), τονίζοντας ότι αναμένονται δύο ακόμα συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Πάντως, της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο κρίσιμο Eurogroup - Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε το θέμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης και προσερχόμενος στο κτίριο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. «Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε» είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, ανέφερε στη συνέχεια εκτιμώντας ότι «θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.



Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες». «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστούν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη» σημείωσε.



«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» υπογράμμισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι «Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα». Το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων, σημείωσε και επανέλαβε ότι «το χρέος δεν είναι ταμπού». Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών, διευκρίνισε ο ίδιος.



Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, αλλά όπως τόνισε ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε στο να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί,τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για να ανοίξει η συζήτηση βιωσιμότητας του χρέους.



Παράλληλα, είπε ότι η αποστολή της ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά των ελληνικών αρχών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.

Έκανε ακόμη λόγο για σημαντική μέρα για την Ευρώπη και σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο ίδιος, όπως είπε, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.



Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι από την αρχή ο στόχος ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε προσερχόμενος ότι η Ελλάδα έδωσε αυτό που της ζητήθηκε και ότι πρέπει να δούμε τώρα πώς θα ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνονται. Ωστόσο, την ίδια ώρα έδωσε πιθανότητα 60-40 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για η Αθήνα πρέπει να εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να υπάρξει νέο πρόγραμμα.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έρθουν, αυτό θα αντιστραφεί», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ζήτησε να υπάρξει κάποια εγγύηση για την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να νομοθετηθούν.

Ακόμη, ο Αυστριακός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν είχε τελειώσει κανονικά το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι θα ανέρχεται σε 72 δισ. ευρώ.

Τις επιφυλάξεις του για το αν επαρκούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίτο πρόγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας,Πίτερ Καζίμιρ. «Οι ελληνικές προτάσεις θα επαρκούσαν για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι αρκετές για τρίτο πρόγραμμα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.



Η διαδρομή σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιερκάρλο Πάντοαν, επανέλαβε κ εκείνος ότι στόχος του Eurogroup είναι αξιολογήσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Λακωνική ήταν η δήλωση του Εσθονού υπουργού Οικονομικών, Σέστερ, ο οποίος σημείωσε ότι «Παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα».

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα γίνει το Grexit, ενώ τόνισε: «Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά χρειάζεται να συζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την ελληνική πρόταση». Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Το ελληνικό δημοψήφισμα ασφαλώς δεν ήταν θετικό για την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Η ελληνική πρόταση είναι απλώς μία λίστα από προαπαιτούμενα. Το νέο Μνημόνιο πρέπει να ετοιμαστεί αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Καταστροφικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη. Xρειάζονται επιπλέον μέτρα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. «Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε ο Ιρλανδός υπουργός. «Η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά» τόνισε και εξήγησε ότι πρέπει να εξεταστεί αν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο υπουργός της Ολλανδίας.

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενά, επισήμανε πως η ελληνική πρόταση δεν απέχει πολύ από αυτή που ήδη υπήρχε στο τραπέζι. Εξήγησε, μάλιστα, πως είναι σημαντικό «να βρούμε πώς οι προτάσεις μπορούν να μεταφραστούν σε νομοθεσία». Όσο για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλεται η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, καθώς όπως είπε: «Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται λίγη βοήθεια με το χρέος. Το πότε θα συμφωνήσουμε σε αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα».

Η Αθήνα έχει θέσει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τα όσα είχαν συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας,Έντουαρντ Σικλούνα, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση εξελέγη με πλατφόρμα η οποία αντιβαίνει τις σημερινές προτάσεις, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες αντιφάσεις. «Πρέπει να λύσουμε αυτή την αντίφαση» είπε καθιστώντας σαφές ότι «το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα βήμα».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν έκανε καθόλου δηλώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Πηγή protothema.gr