Το χρώμα που βλέπουμε αλλά δεν… υπάρχει: Μία οπτική ψευδαίσθηση του εγκεφάλου

- Η μεγάλη αποκάλυψη για το μωβ
- Μια οπτική ψευδαίσθηση από κόκκινο και μπλε
- Υπάρχουν κι άλλα τέτοια «ανύπαρκτα» χρώματα
Όλοι έχουμε ένα χρώμα που μας εκφράζει, μας εμπνέει ή απλώς μας φτιάχνει τη διάθεση. Είτε πρόκειται για αυτό της αγαπημένης μας ομάδας, είτε για κάποιο που ταιριάζει με την ενέργειά μας, κάθε απόχρωση κουβαλά μια ιστορία.
Κι όμως, σύμφωνα με επιστήμονες, ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα δεν είναι καν αληθινό. Μπορεί να το βλέπουμε καθημερινά, αλλά στην πραγματικότητα… δεν υπάρχει.
Η μεγάλη αποκάλυψη για το μωβ
Οι λάτρεις του μωβ, κρατηθείτε: το μωβ δεν είναι πραγματικό χρώμα. Ναι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι ειδικοί εξηγούν ότι το μωβ είναι ένα «κατασκεύασμα» του εγκεφάλου μας.
Σε αντίθεση με τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κυανό, ιώδες), το μωβ δεν έχει δική του μήκος κύματος στο φάσμα του φωτός. Δηλαδή, δεν υπάρχει καθαρό μωβ φως στη φύση.
Μια οπτική ψευδαίσθηση από κόκκινο και μπλε
Αυτό που βλέπουμε ως «μωβ» είναι το αποτέλεσμα του εγκεφάλου μας όταν δέχεται ταυτόχρονα κόκκινο και μπλε φως. Οι δύο αυτές ακτινοβολίες συνδυάζονται και δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μωβ, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχο «μοναδικό» μήκος κύματος για αυτό το χρώμα.
Όπως σχολίασε χρήστης στο Reddit: «Το μωβ δεν βρίσκεται στο ουράνιο τόξο. Αν θεωρείτε ότι μόνο τα φασματικά χρώματα είναι αληθινά, τότε το μωβ δεν είναι ένα από αυτά».
Υπάρχουν κι άλλα τέτοια «ανύπαρκτα» χρώματα
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εξηγεί πως, εκτός από το μωβ, υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις που δεν αντιστοιχούν σε ένα μόνο μήκος κύματος φωτός.
Πέρα από το ορατό φάσμα υπάρχουν τα υπέρυθρα και τα υπεριώδη, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με γυμνό μάτι, αλλά βρίσκονται εκεί και διευρύνουν το «ουράνιο τόξο» πέρα από ό,τι βλέπουμε.
Άλλος χρήστης στο Reddit ανέφερε εύστοχα: «Υπάρχουν πολλές ακόμα μη φασματικές αποχρώσεις. Δεν θα βρείτε ποτέ ένα καθαρό μήκος κύματος για το ‘θαλασσί πράσινο’ ή το "καμένο ώχρα"».
Η αποκάλυψη για το μωβ είναι άλλη μια απόδειξη της απίστευτης δύναμης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μας δεν απλώς «μεταφράζει» τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το φως - δημιουργεί χρώματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, για να μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου.
Αν το μωβ είναι ψευδαίσθηση, τότε ίσως βλέπουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε… και κάποια, ίσως, μόνο μέσα μας.