Μελέτη αποκαλύπτει «περίεργο» σημάδι του COVID που μπορεί να βρεθεί στο σώμα χρόνια μετά τη λοίμωξη
Αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς η νέα παραλλαγή FLiRT έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Tο τελευταίο 24ωρο (13/7) διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Οι ειδικοί «χτυπάνε καμπανάκι» για την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης, και συστήνουν λήψη μέτρων προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των θανάτων. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ (1-7 Ιουλίου), καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα 21 θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 575 νέες εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 είχαν καταγραφεί 380. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών τον περασμένο μήνα ήταν 198.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να σημειώνουν πρόοδο στην κατανόηση του κορονοϊού, πράγμα που τελικά σημαίνει ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι σε θέση να παράγουν εμβόλια για την καταπολέμηση του και της εξάπλωσή του.
Με αυτό το δεδομένο, η έρευνα για τον Covid συνεχίζεται ακόμη και οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσαν ότι σε ορισμένους ασθενείς, τα σημάδια της λοίμωξης μπορούν να βρεθούν χρόνια μετά τη φαινομενική ανάρρωση.
Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε 24 ασθενείς με Covid για διάστημα έως και 900 ημερών αποκάλυψε ότι τα Τ κύτταρα μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο παράγοντα της νόσου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και αναπτύσσονται από βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών. Τελικά συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις.
Τον Ιούνιο του περασμένου μήνα μια ξεχωριστή μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου άφησε να εννοηθεί ότι στοχευμένες θεραπείες με Τ-κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της μακράς νόσου.
Η ομάδα πίσω από τη μελέτη δημιουργήθηκε το 2020 και παρακολουθούσε τη συμπεριφορά των Τ-κυττάρων στο σώμα μετά τη μόλυνση.
Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Danny Altmann, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε ότι τα Τ κύτταρα βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε ορισμένες θέσεις του σώματος μετά τη μόλυνση.
Μιλώντας σχετικά με τη μελέτη δήλωσε: "[Πρόκειται] για μια νέα προσέγγιση [...] που τους επιτρέπει να χαρτογραφήσουν τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα στο σώμα. Βρίσκουν μοτίβα μακροχρόνιας ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των μοτίβων των συμπτωμάτων του Long Covid.