Το νέο εύρημα στην Πομπηία που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους: Η μπάλα, το κυνήγι και οι πυγμάχοι

Το νέο εύρημα στην Πομπηία που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους: Η μπάλα, το κυνήγι και οι πυγμάχοι
Τα σχέδια αυτά είναι μεταξύ πολλών συναρπαστικών ανακαλύψεων στην I'Insula dei Casti Amanti της Πομπηίας, ένα σύμπλεγμα σπιτιών που άνοιξε πρόσφατα για το κοινό.

Σε ένα αξιοσημείωτο νέο εύρημα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν σχέδια με κάρβουνο που απεικονίζουν μονομάχους στα ερείπια της Πομπηίας, τα οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από παιδιά εμπνευσμένα από τα βίαια θεάματα που έβλεπαν στο αμφιθέατρο της αρχαίας πόλης.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα σχέδια, που έγιναν σε έναν μακρόστενο τοίχο, περιλαμβάνουν μια ποικιλία σκηνών: το περίγραμμα τριών μικρών χεριών, δύο φιγούρες που παίζουν με μια μπάλα, μια σκηνή κυνηγιού με αυτό που φαίνεται να είναι ένα αγριογούρουνο και δύο πυγμάχους που κείτονται στο έδαφος. Ωστόσο, οι απεικονίσεις μονομάχων ξεχωρίζουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά που τις δημιούργησαν επηρεάστηκαν άμεσα από τα βίαια γεγονότα που παρατηρούσαν.

Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, εξήγησε ότι τα σχέδια αυτά πιθανώς δημιουργήθηκαν από παιδιά που έπαιζαν στην αυλή πριν από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. «Μαζί με ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια των μονομάχων και των κυνηγών έγιναν με βάση την άμεση παρατήρηση και όχι από εικονογραφικά πρότυπα. Πιθανότατα είχαν παρακολουθήσει μάχες στο αμφιθέατρο, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με μια ακραία μορφή θεαματοποιημένης βίας», δήλωσε ο Zuchtriegel.

Εκτός από αυτά τα υποβλητικά σχέδια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα λείψανα δύο θυμάτων της ηφαιστειακής έκρηξης. Τα λείψανα αυτά ανακαλύφθηκαν κοντά στην πόρτα του σπιτιού των Ελαιοχρωματιστών εν ώρα εργασίας, που ονομάστηκε έτσι επειδή το σπίτι φαινόταν να βρίσκεται σε διαδικασία επαναβαφής την εποχή της καταστροφής. Τα ευρήματα παρέχουν μια οδυνηρή ματιά στη ζωή και το ξαφνικό τέλος των κατοίκων της Πομπηίας.