Το κοινό αντικείμενο που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι και μπορεί να εκραγεί στο αεροπλάνο

Το κοινό αντικείμενο που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι και μπορεί να εκραγεί στο αεροπλάνο
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ταξιδιώτες με τα αντικείμενα που κουβαλάνε μαζί τους.

Οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται για ένα κοινό αντικείμενο που πολλοί κουβαλούν στις τσέπες τους, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς στα αεροπλάνα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περίπου 82 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, γεγονός που τα καθιστά συχνό σύντροφο σε εκατομμύρια πτήσεις. Ωστόσο, οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχουν και οι αυστηροί κανονισμοί που διέπουν τη μεταφορά τους δεν είναι ευρέως γνωστοί στους ταξιδιώτες.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προέρχεται από τις μπαταρίες λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες είναι αναπόσπαστο μέρος της συσκευής, θερμαίνοντας το πηνίο που εξατμίζει το ηλεκτρονικό υγρό για εισπνοή. Παρά την πανταχού παρούσα χρήση τους, οι μπαταρίες λιθίου μπορεί να είναι επικίνδυνες αν δεν τις διαχειριστείτε με προσοχή. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί: «Οι μπαταρίες λιθίου είναι πολύ ασφαλείς, αλλά λόγω της υψηλής ενέργειάς τους, αν δεν αντιμετωπίζονται με προσοχή ή έχουν κατασκευαστικό σφάλμα, μπορεί να πάρουν φωτιά ή να εκραγούν. Οι μπαταρίες έχουν αποτελέσει την αιτία πολλών πυρκαγιών σε αεροσκάφη και κατά τη διάρκεια της επίγειας εξυπηρέτησης».

Δεδομένου του κινδύνου εμπρηστικού περιστατικού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να μεταφέρονται στην καμπίνα επιβατών και όχι στις παραδοτέες αποσκευές. Οι πυρκαγιές στον χώρο αποσκευών είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ό,τι εκείνες στην καμπίνα, όπου τα μέλη του πληρώματος μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα. Η CAA ορίζει ότι οι επιβάτες μπορούν να ταξιδεύουν με «ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος που λειτουργούν με μπαταρίες», αλλά με αυστηρούς περιορισμούς.

Αυτές οι προφυλάξεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των επιβατών στα αεροπλάνα.