Ο Snoop Dogg αποκάλυψε το απίστευτο ποσό που έλαβε όταν ξεπέρασε τις 1 δισ. ακροάσεις στο Spotify (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Snoop Dogg μίλησε σε ένα podcast και αποκάλυψε το απίστευτο ποσό που έλαβε μόλις ξεπέρασε τις 1 δισ. ακροάσεις στο Spotify.

Σε μια αποκαλυπτική εξέλιξη, ο διάσημος ράπερ Snoop Dogg μοιράστηκε τα εκπληκτικά κέρδη που έλαβε μετά το τραγούδι του «Young, Wild & Free», μια συνεργασία με τον Wiz Khalifa και τον Bruno Mars, που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify. Το τραγούδι αυτό, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2011 και ανέβηκε γρήγορα στην πρώτη δεκάδα των charts σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιταλία, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για πάνω από μια δεκαετία. Παρά την τεράστια επιτυχία του στο streaming, ο Snoop Dogg αποκάλυψε στο podcast Business Untitled τον Δεκέμβριο ότι η οικονομική αποζημίωση που έλαβε από το Spotify για αυτό το ορόσημο ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη, ανερχόμενη σε λιγότερο από 40.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε ευρεία συζήτηση και εικασίες, δεδομένης της κοινής πεποίθησης ότι ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify μπορεί να αποφέρει έως και 3 εκατομμύρια ευρώ για έναν καλλιτέχνη. Με το Spotify να πληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 0,003 ευρώ ανά ακρόαση, η ασυμφωνία στην περίπτωση του Snoop Dogg έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δομή των πληρωμών της υπηρεσίας streaming. Το Spotify έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί σταθερού ποσοστού πληρωμής ανά ροή, τονίζοντας ότι τα κέρδη ποικίλλουν ανάλογα με το συμβόλαιο του καλλιτέχνη με την εταιρεία του.

Ο γίγαντας του streaming εξηγεί στον ιστότοπό του ότι οι πληρωμές δικαιωμάτων καθορίζονται από τις συμφωνίες μεταξύ των καλλιτεχνών και των δισκογραφικών τους εταιρειών ή διανομέων, και για τους συνθέτες, των εταιρειών συλλογικής διαχείρισης και των εκδοτών τους. Οι συμφωνίες αυτές υπαγορεύουν τη συχνότητα και το ύψος των πληρωμών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Η θέση του Spotify είναι ότι αφού διανείμει τις πληρωμές στους κατόχους δικαιωμάτων με βάση το μερίδιο των ροών, εναπόκειται στους εν λόγω κατόχους δικαιωμάτων να πληρώνουν τους καλλιτέχνες και τους συνθέτες σύμφωνα με τις συγκεκριμένες συμβάσεις τους. Το Spotify υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία εικόνα αυτών των ιδιωτικών συμφωνιών και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τις πληρωμές που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες για τις ροές τους.

Η αποκάλυψη του Snoop Dogg όχι μόνο ρίχνει φως στα δικά του κέρδη από το streaming, αλλά καλεί επίσης σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη των δομών πληρωμών στη βιομηχανία του streaming μουσικής.