Fer de Lance: Η αιχμή του δόρατος της ραπ! (vid)

Fer de Lance: Η αιχμή του δόρατος της ραπ! (vid)
Το συγκρότημα που θα σας δώσει τόνους αδρεναλίνης, θα σας ταξιδέψει, θα σας αφυπνίσει.

Ο λόγος αυτός γεννήθηκε βίαια, απότομα. Ο κυνισμός και το ανεπεξέργαστο τον υποδέχθηκαν και τον διαμόρφωσαν για πάντα. Ακόμη και όταν γλυκαίνει ο ήχος, ακόμη και όταν οι φθόγγοι ρευστοποιούνται, ακόμη και όταν τα δάκρυα συνομιλούν με τον καλλιτέχνη, η εσωτερική πανοπλία μένει άφθαρτη, ανοξείδωτη. Έτσι ήταν εκεί στα γκέτο. Έτσι ήταν στα γκέτο που δήθεν εκπολιτίζονταν από δήθεν ανώτερους και πεφωτισμένους. Αν δεν μιλήσεις εσύ για τον εαυτό σου, τότε ποιος θα το κάνει; Ε, όταν ο αποκλεισμός έγινε συνήθεια (και) στον χώρο της συνείδησης, σαν κομήτης έπεσε και έκαψε το σύστημα ο ραπ λόγος. Ο χρόνος και ο άνεμος που όλα τα σμιλεύουν και όλα τα φροντίζουν αποφάσισαν να τον κρατήσουν και να μην του αφαιρέσουν τις αιχμές. Αν είσαι «ξένος» και έρχεσαι προκατειλημμένος δεν θα μπορέσεις ποτέ να τον αγγίξεις και να τον δεχτείς. Αν, όμως, σταθείς για λίγο και αφήσεις την ακοή, την ψυχή σου, ελεύθερη, τότε θα δεις ότι η πληγή που σου δημιουργεί δεν σε σκοτώνει, δεν σε διαλύει. Σπόρους φυτεύει μέσα σου και σε αφήνει να αντιμετωπίσεις τον κόσμο. Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις γιατί ο ραπ λόγος είναι η αιχμή του δόρατος, γιατί είναι ένα «όπλο» στα χέρια των μαχητών της κοινωνίας, στα στόματα των Fer de Lance! [η φωτογραφία είναι από τη σελίδα τους στο Spotify]

Μία φωνή, μία υψωμένη γροθιά!


Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι στον κόσμο της ραπ. Όχι σε επίπεδο φόρμας, περιεχομένου, στιχουργίας, μελωδίας, όχι. Η απεύθυνση, ο σκοπός, το πρόταγμα, η δικαίωση του λόγου ύπαρξης του είδους, εκεί είναι ο μονόδρομος. Ο λόγος πρέπει να ταρακουνά, να προετοιμάζει και να δυναμώνει τον ακροατή. Τις αντανακλάσεις και τις αντηχήσεις της κοινωνίας, ο ραπ καλλιτέχνης πρέπει να τις επιστρέφει με τραύματα τους φροντισμένα. Οι Fer de Lance κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και όταν τους ακούς τους προσέχεις και με τον τρόπο σου τους συντρέχεις! Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει το flow και το μπιτ. Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της ραπ -μαζί με τον στίχο- και εκεί δίνουν σημασία. Το ηχητικό παρασκήνιο είναι καλά δομημένο (boom bap, drill) που κρατά και δίνει ώθηση στα λόγια, στις ακαταμάχητες ρίμες των «FdL». Αν τους ακούσεις προσεκτικά θα καταλάβεις πόσο σίγουροι και αμετακίνητοι είναι. Το πείσμα τους τους πάει μπροστά και αναδεικνύει το δημιουργικό σύνολο. Οι φωνές «δένουν» και στο τέλος γίνονται μια γροθιά που τίποτα δεν μπορεί να την κρατήσει κάτω. Οι Fer de Lance θέλουν να συνομιλήσουν ουσιαστικά με το κοινό, να το αφυπνίσουν, να μαζέψουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του. Το κάνουν και εισπράττουν σεβασμό από τη ραπ κοινότητα.

Δημιουργούν συνεχώς νέο υλικό!


Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2014, στην Ηλιούπολη, από τους Αλέξανδρο Καραγιάννη, Δημήτρη Κουφουδάκη. Το βιογραφικό τους αναφέρει και κάτι άλλο: δημιουργούν συνεχώς νέο υλικό. Αν ακούσετε, παρακολουθήσετε την πορεία του, τα σινγκλ και τους δίσκους τους, αυτό ακριβώς θα διαπιστώσετε. Το 2018 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Εσοπλισμός» και στα εφτά κομμάτια καταλαβαίνεις τη διακριτική ποικιλομορφία. Υπάρχει το επιθετικό, το άμεσο, αυτό που σε αφοπλίζει και υπάρχει και το πιο συναισθηματικό που ισορροπεί στην ένταση της έκφρασης. Και έρχεται το «Αδρεναλίνη» (2022). Όλα ένα επίπεδο πιο πάνω, όλα! Η παραγωγή, τα flow, οι στίχοι, το εκφραστικό μοτίβο… Εδώ θα βρείτε και συνεργασίες με πολύ δυνατά ονόματα της ραπ σκηνής: Buzz, Kazal, Novel 729, Ηγεμόνας. Στις αρχές του 2020 προστέθηκε στο συγκρότημα ο Dj Moya. Οι «FdL» θέλουν να ενώσουν τους ανθρώπους, να τους κάνουν να ταξιδέψουν, να ξεσπάσουν. Το τελικό αποτέλεσμα διαθέτει ισορροπία σε τεχνικά, εξωτερικά χαρακτηριστικά με το πάθος να οδηγεί τα πάντα.

@Photo credits: Spotify