Η NASA προειδοποιεί: Αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046

Newsroom
 Η NASA προειδοποιεί: Αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2046
Αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τη Γη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046.

Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στο μέγεθος περίπου μιας Ολυμπιακής πισίνας, έχει «μικρές πιθανότητες» να συγκρουστεί με τη Γη σε 23 χρόνια, με πιθανή ημερομηνία την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Ο αστεροειδής έχει μία πιθανότητα στις 625 να χτυπήσει τη Γη, βάσει προβολών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, αν και το σύστημα Sentry του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA υπολόγισε τις πιθανότητες πιο κοντά στο 1 προς 560. Το τελευταίο παρακολουθεί πιθανές συγκρούσεις με ουράνια αντικείμενα.

Αλλά ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται 2023 DW, είναι το μόνο αντικείμενο στη λίστα κινδύνου της NASA που κατατάσσεται στη θέση 1 στα 10 στην κλίμακα κινδύνου πρόσκρουσης του Τορίνο, μια μέτρηση για την κατηγοριοποίηση του προβλεπόμενου κινδύνου σύγκρουσης αντικειμένου με τη Γη. Όλα τα άλλα αντικείμενα κατατάσσονται στο 0 στην «κλίμακα του Τορίνο».

Αν και το 2023 DW βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, η κατάταξή του στο 1 σημαίνει μόνο ότι «η πιθανότητα σύγκρουσης είναι εξαιρετικά απίθανη, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας του κοινού», σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory, ενώ η κατάταξη 0 σημαίνει ότι «η πιθανότητα μιας σύγκρουσης είναι μηδενική ή είναι τόσο χαμηλή ώστε να είναι ουσιαστικά μηδενική».

«Αυτό το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε ο Davide Farnocchia, μηχανικός πλοήγησης στο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Οι αξιωματούχοι της NASA έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες πρόσκρουσης θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά, καθώς συλλέγονται περισσότερες παρατηρήσεις του 2023 DW και εκτελούνται πρόσθετες αναλύσεις.

«Συχνά, όταν ανακαλύπτονται για πρώτη φορά νέα αντικείμενα», σημείωσε η NASA Asteroid Watch την Τρίτη στο Twitter, «χρειάζονται αρκετές εβδομάδες δεδομένων για να μειωθούν οι αβεβαιότητες και να προβλεφθούν επαρκώς οι τροχιές τους στο μακρινό μέλλον».

Κίνδυνος πρόσκρουσης αστεροειδούς

Είναι σύνηθες οι αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα να φαίνονται πιο απειλητικοί όταν παρατηρούνται για πρώτη φορά.

«Επειδή οι τροχιές που προέρχονται από πολύ περιορισμένα σύνολα παρατήρησης είναι πιο αβέβαιες, είναι πιο πιθανό τέτοιες τροχιές να «επιτρέψουν» μελλοντικές κρούσεις», σημειώνει στον ιστότοπό του το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη, που βρίσκεται στο Jet Propulsion Laboratory.

«Ωστόσο, τέτοιες πρώιμες προβλέψεις μπορούν συχνά να αποκλειστούν καθώς ενσωματώνουμε περισσότερες παρατηρήσεις και μειώνουμε τις αβεβαιότητες στην τροχιά του αντικειμένου», αναφέρει. «Τις περισσότερες φορές, η απειλή που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο θα μειωθεί καθώς γίνονται διαθέσιμες πρόσθετες παρατηρήσεις».

Μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι να συλλεχθούν νέα δεδομένα λόγω της εγγύτητας του αστεροειδούς στο φεγγάρι, σημείωσε ο Farnocchia σε ένα email στο CNN. Η τελευταία πανσέληνος ήταν πριν από δύο ημέρες και εξακολουθεί να φαίνεται φωτεινή και μεγάλη στον ουρανό, πιθανότατα κρύβοντας τον 2023 DW από την άμεση παρατήρηση, είπε.