Η αστυνομία στο Σαν Φρανσίσκο παίρνει ρομπότ που θα έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν (vid)

Newsroom
Η αστυνομία στο Σαν Φρανσίσκο παίρνει ρομπότ που θα έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν (vid)
Με ρομπότ που θα μπορούν να σκοτώνουν ετοιμάζεται να ενισχυθεί η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο.

Ένα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ψηφίστηκε από τις Αρχές του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ. Αυτό θα επιτρέπει στην αστυνομία της πόλης να χρησιμοποιεί ρομπότ, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να σκοτώνουν.

Η αστυνομία ότι για την ώρα δεν διαθέτει ρομπότ με εξοπλισμό που θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρα αποτελέσματα. Πρόσθεσαν όμως ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά περιπτώσεις κατά τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα βία από ένα ρομπότ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε: «Τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά φορτία για να παραβιάζουν οχυρωμένες δομές που συγκροτούνται από βίαια, οπλισμένα ή επικίνδυνα άτομα».

Και συμπλήρωσε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, οπλισμένους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».

Οι υποστηρικτές του μέτρου δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Οι πολέμιοι, ωστόσο, λένε ότι η αρχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατικοποίηση της αστυνομίας.

Το μέτρο πέρασε, με μια τροπολογία την Τρίτη (29/11). Η τροπολογία διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν «ρομπότ που ασκούν θανατηφόρα βία» μόνο αφού χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης.

Το συμβούλιο όρισε επίσης, ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση τους.