Η απάντηση του Οικονόμου για τις δηλώσεις του Βρέντζου: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάνει τέτοιες δηλώσεις» (vid)

Newsroom
Η απάντηση του Οικονόμου για τις δηλώσεις του Βρέντζου: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάνει τέτοιες δηλώσεις» (vid)
O Γιάννης Βρέντζος έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση με έδρα το Μαξίμου» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε γι' αυτή την δήλωση.

O Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μεταξύ άλλων, απάντησε και για τις δηλώσεις του Γιάννη Βρέντζου, μετά το χθεσινό (6/11) ντέρμπι ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση με έδρα το Μαξίμου», με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τα όσα είπε ο Γιάννης Βρέντζος «σαφώς δεν ισχύουν». «Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος ποδοσφαιρικός παράγοντας προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου και ξεκαθάρισε: «για τα ποδοσφαιρικά δεν έχω κάτι να σχολιάσω».

Για τις παρακολουθήσεις

Η εφημερίδα «Documento» παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων, χωρίς την απαιτούμενη, μέχρις ώρας, τεκμηρίωση. Όσα αναφέρονται, παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μην μείνει καμιά απολύτως υποψία, ώστε καμιά σκιά να μην αιωρείται στο δημόσιο στίβο. Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο. Και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.

Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές. Για τις αμφιβολίες που έχουμε για την αξιοπιστία των ισχυρισμών, αλλά και τους σκοπούς του εκδότη της εφημερίδας τοποθετηθήκαμε αναλυτικά και γραπτώς. Και δεν χρειάζεται να επανέλθω στο ζήτημα αυτό. Χρειάζεται, όμως, να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά, όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίηση του.

Η πρακτική χρησιμοποίησης κακόβουλων λογισμικών, που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Γνωστοί κύκλοι που λειτουργούν και τώρα, όπως είχαν λειτουργήσει και στο παρελθόν, σε ένα άλλο θέμα με επίσης παγκόσμια διάσταση, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αποδίδουν τη χρήση αυτή στην κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει το οποιοδήποτε τεκμήριο. Επικαλούνται πηγές, οι οποίες υποτίθεται έκαναν τις παράνομες παρακολουθήσεις και μετά αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων αυτών σε εκείνους που σήμερα τα παρουσιάζουν. Επίσης, κάτι θυμίζει αυτό με διαφόρους που φόραγαν κουκούλες. Και ταυτόχρονα αφήνονται και υπονοούμενα για την κατοχή συνομιλιών και μηνυμάτων. Αυτή είναι η μια εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή όλα αυτά ή μεγάλο μέρος αυτών να είναι κατασκευασμένα.

Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και θα τα αντιμετωπίσουμε. Όχι επηρεαζόμενοι από απειλές. Ούτε υποκύπτοντας σε άμεσα ή έμμεσα εκβιαστικά υπονοούμενα. Αλλά με την αυτοπεποίθηση και την αποστομωτική απάντηση που δίνουν η πραγματικότητα και η αλήθεια. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, με ειλικρίνεια και με θεσμικότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και για αυτό άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα έτοιμη την δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την εσωτερική αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους στην ελληνική Επικράτεια, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη, τη μοναδική μέχρι σήμερα χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

Η ιστορία αυτή και ο τρόπος που εξελίσσεται αφήνει όμως ανοικτά και μια σειρά από άλλα ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Και αυτά θα σχολιάσω, γιατί η ποινική, δικαστική διάσταση είναι αρμοδιότητα συγκεκριμένων αρχών της Πολιτείας, τις οποίες σταθερά απόλυτα εμπιστευόμαστε. Καταρχάς, αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις, φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Προφανώς η ιστορία αυτή εργαλειοποιείται ως πολιορκητικός κριός. Συμφέροντα και κέντρα που εμπλέκονται με το χώρο των υποκλοπών ή κατασκευάζουν τέτοια σενάρια. Και στα δύο ενδεχόμενα, η στόχευση είναι σαφής: H στόχευση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που έχουν διαμορφώσει μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες επάλληλων παγκόσμιων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν διάφοροι δεν έκρυψαν ότι θα προτιμούσαν μια διαφορετική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση άλλη, πιο βολική, και έναν πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο. Η διερεύνηση από τις αρχές και η απώλεια ψυχραιμίας των κέντρων αυτών θα ξετυλίξει το νήμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεται ακόμα και ο πλέον αισιόδοξος.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από τη μεθόδευση της παρουσίασης των ισχυρισμών περί υποκλοπών έχει να κάνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που θα περίμενε κανείς, όντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην φτάσει σε αυτό το έσχατο σημείο ευτέλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρχηγού του μάλιστα, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς ασμένως, χωρίς να περιμένει την παρουσίαση των στοιχείων, χωρίς να περιμένει την αξιολόγησή τους από καμιά δημόσια αρχή. Αυτό είναι ένα τραγικό θεσμικό ατόπημα για θεσμικό κόμμα. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Έχοντας στην ουσία προαναγγείλει το περιεχόμενο του «Documento» της Κυριακής -το οποίο είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι γνώριζε από καιρό- ο κ. Τσίπρας έθεσε, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία μας, θέμα αξιοπιστίας των εκλογών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το να υιοθετεί -επαναλαμβάνω- δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από καμία δημόσια αρχή, και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις, αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Για να βρει αφήγημα δικαιολόγησης της διαφαινόμενης εκλογικής του ήττας, στις εκλογές, δεν διστάζει να ρίξει νερό στο μύλο όσων αμφισβητούν τη δημοκρατική λειτουργία και βάζουν εντός αγκυλών, εντός αμφισβήτησης το σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας, τα ιερά και τα όσια του Πολιτεύματός μας: τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενεργό ρόλο στην ιστορία δημοσιοποίησης των ισχυρισμών αυτών, η σπουδή του να γίνει βασιλικότερος του κ. Βαξεβάνη αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με βάση το δόγμα «γαία πυρί μιχθήτω». Επειδή δεν έχει πολιτική πρόταση για τα μεγάλα και υπαρκτά που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, προσδοκά μια μεγάλη αναστάτωση, μήπως και αλλάξει η κατάσταση. Και δεν την προσδοκά παθητικά, την πυροδοτεί κιόλας.

Από την προηγούμενη Δευτέρα έχω εξηγήσει ποια γραμμή και γιατί θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα επαναλάβω. Η τακτική του είναι προβλέψιμη, παρωχημένη και αναποτελεσματική. Όπως και στην ιστορία με την Novartis και άλλες παρόμοιες, προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων, σηκώνει σκόνη με τα στελέχη του να δημιουργούν καταιγίδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως φαίνεται, έχουν επιστρατευθεί ξανά κάποιοι από τους παλιούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση Novartis. Απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως γιατί έχουν άλλα τρεχάματα τελευταία στα Ειδικά Δικαστήρια. Στόχος και πάλι είναι η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του και η πρόκληση αναταραχής, ώστε να κερδίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Όπως και παλιά, έτσι και τώρα η Δικαιοσύνη θα απαντήσει. Η Δικαιοσύνη πάντα απαντά σε ύστερο χρόνο, με ψυχραιμία και στοιχεία, διαλύοντας το αφήγημα της ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση. Καλούμε την κοινωνία των υπεύθυνων και σκεπτόμενων πολιτών να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι. Καλούμε την κοινωνία να αποδοκιμάσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, τις μεθοδεύσεις αυτές. Η χώρα μας, η Ελλάδα, ιστορικά, εθνικά και κοινωνικά, δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας, ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει, όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές.

Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ