Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο Κομήτης του Χάλεϊ πέρασε μόλις 25 χλμ δίπλα από τη Γη

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο Κομήτης του Χάλεϊ πέρασε μόλις 25 χλμ δίπλα από τη Γη
Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ.

Σαν σήμερα 18 Μαΐου 1910, ο Κομήτης του Χάλεϊ προκαλεί πανικό σε όλη τη Γη και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας. Ο κομήτης του Χάλεϊ είναι περιοδικός κομήτης που κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια.

Είναι ο μόνος κομήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι και δύο φορές σε μια ανθρώπινη ζωή. Άλλοι κομήτες είναι πολύ πιο φωτεινοί και θεαματικοί αλλά περνάνε κοντά στην γη ή είναι ορατοί από αυτήν μια φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια.

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς. Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων.

Ο κομήτης εμφανίστηκε 75 χρόνια μετά, το 1986, που έγινε το προηγούμενο περιήλιό του. Οργανώθηκαν αποστολές ερευνητικών διαστημικών συσκευών για να παρατηρήσουν το κομήτη καθώς αυτός πλησίαζε προς τον Ήλιο, και μάλιστα μία από αυτές, το Giotto, κατάφερε να φωτογραφήσει τον πυρήνα του. Η επόμενη εμφάνισή του αναμένεται στις 28 Ιουλίου του 2061.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 18ης Μαΐου

1756: Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1803: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλεί τη Συνθήκη της Αμιάν και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1821: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς, με 300 περίπου άνδρες, τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από τη μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός μένει στην ιστορία ως «Τουρκοφάγος». Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά δεν μπορούσαν να τού ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι.

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλομ το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά Πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της ημέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.

1861: Περίπου 50 μέλη της μυστικής μαχητικής οργάνωσης «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώνονται οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος (σήμερα Ομονοίας), αλλά αποτυγχάνουν να εξοντώσουν τον βασιλιά Όθωνα.

1863: Αρχίζει η πολιορκία του Βίκσμπουργκ, στα πλαίσια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1969: Εκτοξεύεται το «Apollo 10».

1990: Ένα τροποποιημένο τραίνο TGV στη Γαλλία, κάνει νέο ρεκόρ ταχύτητας, αγγίζοντας τα 515,3 χλμ./ώρα.

2011: Πτήση της Sol Líneas Aéreas συντρίβεται στη νότια Αργεντινή, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.