Όλα λάθος! Όλα σωστά! (vid)

Όλα λάθος! Όλα σωστά! (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Το Σώσε!» στο θέατρο «Παλλάς». Γέλιο λυτρωτικό από μια κωμωδία που αξίζει να δείτε.

Όλα λάθος! Αν όμως κάνεις πολλά λάθη, δημιουργείς ένα αδιαπραγμάτευτο σωστό. Η προηγούμενη σκέψη μπορεί να είναι παράτολμη, παράλογη, αδιανόητη, όμως είναι η μόνη αλήθεια. Ναι, ο λόγος ο αδιάψευστος βρίσκεται στην τρέλα κι αν βρεις τα χρώματα της, τότε φτιάχνεις λέξεις, εικόνες, παραστάσεις μοναδικές. Το θέατρο, ανεξάντλητη πηγή ζωντανών εικόνων, χρειάζεται ηθοποιούς, κείμενο, κοινό και μια σκηνή, τίποτε άλλο. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορείς να κάνεις τα πάντα, δηλαδή να ανατρέψεις τα πάντα. Μπορείς να βάλεις τον θεατή μέσα στην πρόβα και ο άνθρωπος να χωριστεί από τον ηθοποιό. Μπορείς να παρουσιάσεις τις αδυναμίες και τα λάθη των ερμηνευτών, μπορείς να ομολογήσεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις και μπορείς με τις γκάφες σου να κερδίσεις το χειροκρότημα. Εξάλλου, η τέχνη -και το θέατρο φυσικά- μέσα από τα παραπατήματα της προχωράει και στα λάθη της πατάει για να φτιάξει δίχως όρια αναμνήσεις. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ένας συγγραφέας επιλέγει το λάθος και ένας σκηνοθέτης τον ακολουθεί πιστά; Κωμωδία γίνεται και μάλιστα υψηλών αξιώσεων. Κωμωδία απ’ αυτές που το γέλιο προκύπτει αβίαστα, ακριβώς γιατί αφήνεται στο λάθος. Αυτό ακριβώς είδαμε στην παράσταση «Το Σώσε!» στο θέατρο «Παλλάς». Ένα χαρούμενο πανδαιμόνιο μας παρέσυρε και μας έκανε να γελάσουμε με την καρδιά μας.

Εκεί που φωλιάζει το γέλιο


Η κωμωδία είναι δύσκολο είδος γιατί πρέπει να αποδομήσει το τραγικό και να ακολουθήσει το χρονικό. Με πιο απλά λόγια, πρέπει να φτιάξει μια κοινή, λυτρωτική, βάση. Η κωμωδία δεν μπορεί να αφήσει ανικανοποίητο ούτε έναν θεατή! Ο πήχης, λοιπόν, μπαίνει ψηλά και όσοι καλούνται να υπηρετήσουν το είδος οφείλουν να βρουν το σημείο εκτόνωσης του θεατή. Με τι γελάει το κοινό; Με το χοντροκομμένο; Όχι όλοι και όσοι το κάνουν μάλλον χάνουν πάρα κερδίζουν. Η κατάσταση είναι που οδηγεί και φτιάχνει τις κωμικές στιγμές και αυτή στηρίζεται σε μεγάλες αλήθειες, πανανθρώπινες. Η κωμωδία «Το Σώσε!», του Μάικλ Φρέιν, γράφτηκε ακριβώς γι’ αυτό. Οι καταστάσεις που δημιουργεί επικοινωνούν άμεσα με το κοινό και βρίσκουν το σημείο που το γέλιο φωλιάζει. Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη (έχει και τη μετάφραση) κρίνεται επιτυχημένη γιατί ακολούθησε τον ρυθμό και την τόλμη του κειμένου. Η «ανεξέλεγκτη» κατάσταση στη σκηνή ήταν τόσο καλά δουλεμένη, τόσο καλά υπολογισμένη, που δεν χάθηκε τίποτα από την ουσία του λόγου του Φρέιν. Σε μια γεμάτη αίθουσα τα γέλια κάλυψαν κάθε θέση και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κριτήριο επιτυχία.

Οι τρελές διαδρομές


Το έργο του Φρέιν μας βάζει στα παρασκήνια του θεάτρου. Η πίεση, η αγωνία, το άγχος, οι προσδοκίες, όλα εμφανίζονται μέσα από τον ανατρεπτικό φακό της κωμωδίας. Μια παράσταση που ετοιμάζεται να ανέβει και βρίσκεται λίγο πριν τη γενική πρόβα. Μια παράσταση που ανεβαίνει και όλα πηγαίνουν λάθος, αλλά αυτή συνεχίζει. Μια παράσταση που τίποτα δεν είναι στη θέση του, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όμως λειτουργεί! Μια παράσταση που παίζεται μπροστά και πίσω από τη σκηνή κι ένας θίασος δίχως πυξίδα. Αυτόν τον πανωλεθρίαμβο είδαμε στο «Παλλάς». Ο πολυμελής θίασος αφέθηκε στις τρελές διαδρομές του Φρέιν και με σωστή καθοδήγηση εκμεταλλεύτηκε τις ανατροπές, τις φάρσες του κειμένου. Ο συγχρονισμός των ηθοποιών υποδειγματικός και κάθε δοσμένη κατάσταση οδηγούσε σε πολλές χαρούμενες, γνήσια κωμικές στιγμές. Κομβικής σημασίας το σκηνικό του Πάρι Μέξη. Εντυπωσιακό και λειτουργικό. Η μουσική του Μίνωα Μάτσα, όπως και οι φωτισμοί του Δημήτρη Κουτά ακολουθούν και καλύπτουν τα ερμηνευτικά ίχνη. Σημαντική η συμβολή της Κικής Μπάκα στη κίνηση. Τα κοστούμια είναι της Βασιλικής Σύρμα. Όσον αφορά τον θίασο δεν υπάρχει ψεγάδι. Δεν υπάρχει πρωταγωνιστής και όλοι υποδύονται τον ρόλο τους με επιτυχία, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και με σεβασμό προσφέρουν το γέλιο απλόχερα. «Το Σώσε!» ανήκει στις κωμωδίες της χρονιάς.

Ταυτότητα παράστασης

«Το Σώσε!» του Μάικλ Φρέιν (μέχρι 17/4), στο θέατρο «Παλλάς»

Σκηνοθεσία - Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου
Βοηθοί σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου, Εύη Ανδριανού
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Graphic design: Indigo Creative
Social Media: ad4art - Κάλλη Μαυρογένη

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Ψυχογυιός, Δάφνη Δαυίδ και Γιώργος Ζυγούρης.

Ευχαριστούμε θερμά τους Σταμάτη Φασουλή, Ξένια Καλογεροπούλου και Άννα Παναγιωτοπούλου, για την παραχώρηση του τίτλου της παράστασης, «Το Σώσε»

Ημέρες παραστάσεων: Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 6.30 μ.μ., Τετ. 7 μ.μ.

Εισιτήρια: 80-15 ευρώ

@Photo credits: Ελίνα Γιουνανλή