Ούτε ο Mr Bean: Φύλακας ζωγράφισε ματάκια σε πίνακα αξίας 1 εκατ. και τον κατέστρεψε

Newsroom
Ούτε ο Mr Bean: Φύλακας ζωγράφισε ματάκια σε πίνακα αξίας 1 εκατ. και τον κατέστρεψε
Την εικαστική παρέμβαση ενός φύλακα... πλήρωσε ένας πίνακας αξίας στη Ρωσία.

Την δόξα του Mr Bean, ο οποίος είχε καταστρέψει έναν πίνακα μεγάλης αξίας σε μία από τις ταινίες του, ζήλεψε ένας φύλακας στην Αικατερινούπολη, με τη μόνη διαφορά ότι αυτός το έκανε εσκεμμένα.

Το περιστατικό συνέβη την περίοδο που ο πίνακας «Τρεις φιγούρες» της Άννα Λεπόρσκαγια βρισκόταν στο πολιτιστικό κέντρο «Μπόρις Γιέλτσιν» στην Αικατερινούπολη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφηρημένης τέχνης.

Για άγνωστο λόγο ένας φύλακας αποφάσισε να κάνει την δική του εικαστική παρέμβαση, ζωγραφίζοντας με στιλό στρογγυλά μάτια στις απρόσωπες τρεις φιγούρες του πολύτιμου πίνακα. Μάλιστα, διέπραξε τον βανδαλισμό την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά στο πολιτιστικό κέντρο από το οποίο τελικά απολύθηκε. Η διεύθυνση του πολιτιστικού κέντρου δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του φύλακα στα ΜΜΕ και απέστειλε τον πίνακα για αποκατάσταση.

Ο βανδαλισμός έγινε αντιληπτός στις 7 Δεκεμβρίου από δύο επισκέπτες που ενημέρωσαν αμέσως έναν υπάλληλο. Το έργο τέχνης αφαιρέθηκε από την έκθεση και επεστράφη στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα για εργασίες αποκατάστασης.

Το Κέντρο Γιέλτσιν κατήγγειλε τον βανδαλισμό στην αστυνομία στις 20 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Εσωτερικών της Αικατερινούπολης δεν θέλησε αρχικά να ασκήσει δίωξη, επειδή η ζημιά «δεν ήταν σημαντική». Αργότερα, το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε παράπονο στη Γενική Εισαγγελία για την «αδράνεια» των Αρχών και την περασμένη εβδομάδα η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο πίνακας «Τρεις φιγούρες» δημιουργήθηκε την περίοδο 1932-1934 και είναι ασφαλισμένος για 75 εκατ. ρούβλια (1,3 εκατ. δολάρια). Ειδικοί στις εργασίες αποκατάστασης στην Τρετιακόφ εκτιμούν ότι το κόστος των εργασιών αποκατάστασης θα κυμανθεί περίπου στα 4.600 δολάρια. Ο φύλακας εφόσον κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου ή ποινή κάθειρξης έως και 3 μηνών.