Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού: «Πριν σακατευτούν κι άλλοι εργαζόμενοι διανομείς, απαιτούμε άμεσα μέτρα»

Newsroom
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού: «Πριν σακατευτούν κι άλλοι εργαζόμενοι διανομείς, απαιτούμε άμεσα μέτρα»
«Πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε για άλλη μια φορά έναν συνάδελφό μας. Πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι διανομείς, απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες να πάρουν άμεσα μέτρα»

Η κακοκαιρία «Ελπίς» σφυροκοπά την χώρα με σφοδρές χιονοπτώσεις.

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα περσινά με την «Μήδεια» (και όχι μόνο), που διανομείς πάλευαν να «ξεκολλήσουν» τα μηχανάκια τους από το χιόνι, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν και ατυχήματα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση ζητάει να σταματήσει η διανομή λόγω κρύου και παγετού, «πριν σακατευτούν κι άλλοι εργαζόμενοι διανομείς».

Αναλυτικά:

«Η θερμοκρασία στην Αττική πρόκειται να κυμανθεί τις επόμενες μέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα επικρατεί παγετός. Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, όπως συνεχώς απαιτούν οι διανομείς μέσα από τα Σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού δεν μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε συνθήκες χιονιά.

Πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε για άλλη μια φορά έναν συνάδελφό μας. Πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι διανομείς, απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες να πάρουν άμεσα μέτρα μπροστά στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα με νέα οδηγία αντίστοιχη της προηγούμενης, το υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας.

  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.

  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, επαναφορά σερβιτόρων στα Βαρέα.

  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας».

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις της κακοκαιρίας στο live του gazzetta.