Ιρλανδός έτρεξε να πάρει 500 κουτάκια μπύρας Guinness πριν αυξηθεί η τιμή της και εξοικονόμησε 700 ευρώ

Newsroom
Ιρλανδός έτρεξε να πάρει 500 κουτάκια μπύρας Guinness πριν αυξηθεί η τιμή της και εξοικονόμησε 700 ευρώ
Πρακτικό μυαλό για έναν Ιρλανδό καθώς θα έχει μπύρα για έναν χρόνο με… την περσινή τιμή.

Πρακτικό μυαλό φαίνεται πως έχει ένας άντρας στην Ιρλανδία, ο οποίος προ της αύξησης της τιμής στη μπύρα, εκείνος έσπευσε να προμηθευτεί 500 κουτάκια μπύρας Guinness, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο 700 ευρώ.

Η Ιρλανδία προχώρησε σε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο και έγινε μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που καθιέρωσε κατώτατη τιμή για το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Η ελάχιστη τιμή των 10 λεπτών ανά γραμμάριο αλκοόλ σημαίνει ότι ένα μέσο μπουκάλι κρασί δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από 7,40 ευρώ , ενώ ένα κουτί μπύρας κοστίζει πλέον τουλάχιστον 1,70 ευρώ, με τη νέα νομοθεσία που εφαρμόστηκε στις 4 Ιανουαρίου.

«Την ημέρα πριν από το νέα νομοθεσία, ένας «μικρός» λιανοπωλητής είχε μια ειδική προσφορά στη μπύρα Guinness: Ένα πακέτο των 12 για 10 ευρώ, οπότε, έχω εφοδιαστεί πλήρως» είπε ο Μπρένταν, που έσπευσε να προμηθευτεί 500 κουτάκια μπύρας: «Αυτό θα φτάσει για τουλάχιστον ένα χρόνο».

Ξόδεψε περίπου 400 ευρώ και όπως είπε, την ώρα που μετέφερε τις κούτες μαζί με έναν φίλο του, οι περαστικοί τον κοίταζαν κάπως περίεργα, καθώς μιλάμε για… πολλή μπύρα. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, με τη νέα τιμή θα του στοίχιζε περί τα 1.100 ευρώ.

«Είναι ένας νόμος που εισάγει διακρίσεις για τους φτωχούς, γιατί δεν ξέρω αν (η Κυβέρνηση) διεξήγαγε κάποιες μελέτες, ότι ο αλκοολισμός δεν επηρεάζει τους πλούσιους ανθρώπους, επηρεάζει μόνο τις κατώτερες τάξεις. Το Σαββατοκύριακο θα έχω δύο φίλους. Επομένως, αν θέλετε να φάτε, να δείτε ένα αθλητικό γεγονός και να πιείτε μερικές μπύρες, αυτό πλέον είναι πολύ «ακριβό» για μένα με τις νέες τιμές».

Η Ιρλανδία έχει προσχωρήσει σε ένα κλαμπ χωρών όπως η Σκωτία, η Ουαλία, η Ρωσία και μέρη της Αυστραλίας και του Καναδά στην αύξηση της τιμής των οινοπνευματωδών ποτών. Η βότκα και το τζιν κοστίζουν τουλάχιστον 20,70 ευρώ, ενώ το ουίσκι έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 22 ευρώ.

Μιλώντας στις 4 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly είπε: «Σήμερα η Ιρλανδία εισαγάγει την ελάχιστη τιμολόγηση. Αυτό το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους από την κατανάλωση αλκοόλ και να μειώσει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας μας από καταστάσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ. Δούλεψε στη Σκωτία και ανυπομονώ να λειτουργήσει εδώ».