Το «βρώμικο» ντέρμπι του θεσσαλονικιώτικου σάντουιτς: Τούμπα ή Χαριλάου;

Το «βρώμικο» ντέρμπι του θεσσαλονικιώτικου σάντουιτς: Τούμπα ή Χαριλάου;
Η Θεσσαλονίκη στα δύο. Πού θα φας τελικά το μεγαλύτερο και νοστιμότερο σάντουιτς της συμπρωτεύουσας;

Όταν η κουβέντα φτάνει στο σάντουιτς, μία πόλη της Ελλάδας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό των περισσότερων. Η Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα η λέξη «σάντουιτς» έχει ιδιαίτερη σημασία. Όταν τη χρησιμοποιεί κάποιος για την παραγγελία του, δεν θέλει απλά δύο φέτες ψωμιού και μερικά υλικά ανάμεσά τους. Έχει ανάγκη από μία τεράστια πίτα (ή «ψωμάκι»), γεμάτη απ’ άκρη σ’ άκρη με γύρο, πατάτες, κρεμμύδι, ντομάτα και αλοιφές.

Το σωστό θεσσαλονικώτικο σάντουιτς είναι γενναίο. Δεν χωράνε εκπτώσεις στην ποσότητα του φαγητού. Πρέπει να είναι μεγάλο, αλλά και νόστιμο. Αν δύο περιοχές φημίζονται για τα σάντουιτς και τον γύρο τους, τότε αυτές είναι η Κάτω Τούμπα, αλλά κι εκείνη του Χαριλάου.

Δεν αποτελεί, βέβαια, εντύπωση το γεγονός ότι οι δύο αυτές περιοχές έχουν συνδεθεί και με τις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Όπως είναι λογικό σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους, οι πεινασμένοι φίλαθλοι τιμούν τα γυράδικα της περιοχής τους. Ποια, όμως, κερδίζει το μεγάλο «βρώμικο» ντέρμπι της πόλης;

Αυτό δεν θα το απαντήσουμε εμείς. Εμείς απλά θα μιλήσουμε με γεγονότα, κατεβάζοντας τους δύο καλύτερους «παίκτες» της κάθε περιοχής «στο γήπεδο».

ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ

Γιώτης

Το σάντουιτς του Γιώτη

Ίσως το πιο γνωστό γυράδικο όλης της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώτης βρίσκεται πολλά χρόνια στην περιοχή της Κάτω Τούμπας και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι τιμούν τα τεράστιων διαστάσεων σάντουίτς του πριν ή μετά τα παιχνίδια. Ο χώρος είναι μικρός, επομένως αγοράζεις το ψωμάκι σου και είτε το τρως στα όρθια, είτε το παίρνεις και πας σπίτι να το καταβροχθίσεις. Φήμες λένε ότι μέσα έχει μια ολόκληρη μερίδα γύρο και πατάτες. Σκας με 3.30 ευρώ.

Γιώτης, Μαρκ. Μπότσαρη 150, Θεσσαλονίκη, τηλ. 230943666

Πρασσάς

Ο Πρασσάς έχει γίνει διάσημος για την ποσότητα φαγητού, που κρύβεται στο σάντουίτς του. Γι’ αυτό και τον λατρεύουν οι πεινασμένοι φοιτητές και οι φαντάροι της πόλης. Εδώ το μέγεθος μετράει και έτσι για πάνω από 23 χρόνια το έχουν τιμήσει χιλιάδες άτομα από τη Βόρεια (και όχι μόνο) Ελλάδα. Το σάντουιτς με γύρο είναι στα 3.50 ευρώ (έχει ακριβύνει το τελευταίο διάστημα), αλλά δεν χρειάζεσαι δεύτερο για να χορτάσεις.

Πρασσάς, Μαρκ. Μπότσαρη 89, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310911911

ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Devido

Το σάντουιτς του Devido

H απόσταση του Devido από το Κλεάνθης Βικελίδης είναι ελάχιστη. Ικανή, όμως, για να ανεβάσει τα επίπεδα της πείνας των φιλάθλων του Άρη, μετά από κάποιο εντός έδρας ματς της ομάδας τους. Από την πλευρά του το μαγαζί τους αποζημιώνει με ένα τεράστιο, αλλά νόστιμο σάντουιτς. Το βρίσκεις στα 3.40 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και επιλογές για club ή burger για τους πιο απαιτητικούς.

Devido, 25ης Μαρτίου 17, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310300300

Φίνα Κότα και Σουβλάκι

Μερικά βήματα πιο κάτω, υπάρχει ένα μαγαζί, που σε κερδίζει από το όνομα. Καταλαβαίνεις ότι δύσκολα μπορεί να πάει κάτι λάθος, ειδικά αν «παίξεις» με γύρο κοτόπουλο. Με 3.30 ευρώ παίρνεις ένα γενναίο ψωμάκι, με μπόλικο γύρο, πατάτες και υλικά της επιλογής σου. Από το 1995 μέχρι και σήμερα, όσοι το δοκίμασαν, ισχυρίζονται ότι έχει από τα καλύτερα κοτόπουλα της συμπρωτεύουσας.

Φίνα Κότα και Σουβλάκι, Αλ. Παπαναστασίου 164, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310323555