Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ανακαλύφθηκε η αυθεντική λίστα του Σίντλερ

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ανακαλύφθηκε η αυθεντική λίστα του Σίντλερ
Η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ ανακαλύφθηκε στη Γερμανία, μέσα σε ένα λησμονημένο χαρτοφύλακα του Οσκαρ Σίντλερ.

Σαν σήμερα το 1999 ανακαλύφθηκε στη Γερμανία, μέσα σε ένα λησμονημένο χαρτοφύλακα του Όσκαρ Σίντλερ. Η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ, αυτή ακριβώς που έδωσε τον τίτλο στην πολυβραβευμένη με Οσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα.

Η Λίστα συντάχθηκε στην Κρακοβία το 1944, απο τον Εβραίο λογιστή του Οσκαρ Σίντλερ, Γιτζχάκ Στερν. Η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ, η αυθεντικότητα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητη, ανακαλύφθηκε στην πόλη Χίλντεσχάιμ από ένα αντρόγυνο καθαριστών που νοικοκύρευαν ένα σπίτι όπου είχε διαμείνει ο Οσκαρ Σίντλερ. Ο χαρτοφύλακας βρέθηκε τελικά στο δωμάτιο που χρησιμοποιήθηκε από την τελευταία από τις φιλενάδες του Σίντλερ. Αυτή η γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 1984, χωρίς να διασφαλίσει -παραδίδοντας τον χαρτοφύλακα. Τα έγγραφα βρέθηκαν τελικά με το θάνατο και του συζύγου της γυναίκας αυτής, οπότε άρχισε ο συστηματικός καθαρισμός του σπιτιού στο οποίο διέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Το αντρόγυνο των καθαριστών δεν θέλησε τα στοιχεία του να δοθούν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι για την παράδοση των εγγράφων του χαρτοφύλακα και της Λίστας δεν έθεσε οικονομικές αξιώσεις. Φωτογραφίες μέσα στο χαρτοφύλακα, στις οποίες ο Οσκαρ Σίντλερ απεικονίζεται με Εβραίους, μέρος του προσωπικού των εργοστασίων του, αναγνωρίστηκαν ήδη ως αυθεντικές από σημαίνοντα επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Ο άνθρωπος αυτός συμμετέχει στο σωματείο Οι Εβραίοι του Σίντλερ στο Ισραήλ.

Οτι πρόκειται για την πρωτότυπη λίστα, πιστοποιείται από το ότι ανάμεσά στα φύλλα με τα ονοματεπώνυμα των 1.200 ευεργετούμενων Εβραίων βρέθηκαν φύλλα καρμπόν. Οι άνθρωποι που τα ονοματεπώνυμά τους ήταν στη λίστα αφέθηκαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα του Αουσβιτς-Μπιρκενάου και του Γκρος Ρόζεν να μεταβούν στα πολωνικά εργοστάσια του Οσκαρ Σίντλερ, όπου όμως τύχαιναν πρωτοφανώς καλής μεταχείρισης και εξασφάλισαν την επιβίωσή τους μέσα στο Ολοκαύτωμα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Οκτωβρίου...

1837: Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Σχολείο των Τεχνών).

1848: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης διορίζεται πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους από τον βασιλιά Όθωνα.

1940: Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφασίζει επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

1940: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ».

1949: Τερματίζεται και τυπικά ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα. Ο ραδιοσταθμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» μεταδίδει ανακοίνωση της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο Δημοκρατικός Στρατός κατέπαυσε οριστικά τις επιχειρήσεις.

1962: Ξεσπά η «Κρίση των Πυραύλων». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.

1980: Πέθανε ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.

1990: Εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων ο Αντώνης Τρίτσης με 50,12%. Η Μελίνα Μερκούρη λαμβάνει το 45,93% των ψήφων.

1995: Περνούν τα σύνορα προς την Ελλάδα, οι πρώτοι πολίτες των Σκοπίων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που προβλέπει ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

1999: Βρίσκεται στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.