Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης: Η ιστορία γράφτηκε πάλι, 2.501 χρόνια μετά (pics)

Μάκης Σταθάτος
Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης: Η ιστορία γράφτηκε πάλι, 2.501 χρόνια μετά (pics)
Το Gazzetta.gr έζησε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του 2ου Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης που διεξήχθη στις 2-4 Ιουλίου στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα πολλά για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης. Μέχρι που έμαθα ότι θα εκπροσωπήσω το Gazzetta.gr. Τότε μπήκα στη διαδικασία να ενημερωθώ για το κολυμβητικό αυτό γεγονός, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στο Πευκί.

Κάνοντας μια αναζήτηση συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται απλά για μια κολυμβητική διοργάνωση με αθλητική και πολιτιστική σημασία, αλλά για την αναβίωση ενός ιστορικού άθλου που έλαβε χώρα πριν από 2.501 χρόνια. Τότε που ο Σκυλλίας και η κόρη του Ύδνα κολύμπησαν 9 ναυτικά μίλια για να φτάσουν στο Αρτεμίσιο προκειμένου να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο για τα σχέδια των Περσών.

Έτσι, η ιστορικότητα του μέρους σε συνδυασμό με τα σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας κολύμβησης αποτέλεσαν έξτρα κίνητρα για να παρακολουθήσει κανείς αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Φεύγοντας από το Πευκί διαπίστωσα ότι ένα επιπλέον κίνητρο (για τον επόμενο Μαραθώνιο Κολύμβησης) ήταν το μεράκι και το πάθος των ανθρώπων της ActiveMedia Group που ανέλαβε την αθλητική παραγωγή της διοργάνωσης, για τον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αλλά και όλων των φορέων που έδωσαν την ψυχή τους για να στεφθεί με επιτυχία το τριήμερο.

Οι αθλητές που αναβίωσαν την αυθεντική μαραθώνια διαδρομή «Σκυλλίας & Ύδνα» των 80 σταδίων ή 14,5χλμ.

Παρά τις δυσκολίες λόγω του κορονοϊού, (τηρήθηκαν με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας), σπουδαία ονόματα της μαραθώνιας κολύμβησης βρέθηκαν το διήμερο στην Βόρεια Εύβοια, δίνοντας έναν μοναδικό παλμό στην παραλία Πευκί. Μεταξύ αυτών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης βρέθηκε και τιμήθηκε, ο πρωταθλητής μαραθώνιας κολύμβησης Άλκης, Κυνηγάκης μαζί με τον προπονητή του Βαγγέλη Κοζομπόλη, λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Βράβευση Κυνηγάκη – Κοζομπόλη

«Η διοργάνωση εδώ είναι θαυμάσια και πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Έχει ιστορική και πολιτιστική σημασία. Ελπίζω να εμπνεύσει πολλούς να ασχοληθούν με την ανοιχτή θάλασσα που κρύβει πολλές συγκινήσεις και χαρές», είπε ο προπονητής του Ολυμπιονίκη μιλώντας στο Gazzetta. Από την πλευρά του ο Άλκης Κυνηγάκης μας είπε λίγο πριν το ταξίδι του για το Τόκιο: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Πιστεύω ότι η ανοιχτή κολύμβηση έχει να δώσει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Έχω ακόμα 2-3 εβδομάδες σκληρής δουλειάς και ελπίζω να κυλήσουν όλα ομαλά στο Τόκιο».

Το Gazzetta συνάντησε και την κολυμβήτρια Σοφία Ψιλόλιγνου που έχει διακριθεί στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων και στην μαραθώνια κολύμβηση. Πρόκειται για την πρώτη Ελληνίδα που διέσχισε τη Μάγχη το 2002 και η μοναδική που έχει κάνει το διπλό Διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου. «Αυτό που μου αρέσει σε αυτό τον Διάπλου είναι πρώτον τα πάρα πολύ ωραία νερά, με αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας λόγω των ρευμάτων και δεύτερον το ιστορικό γεγονός που αναβιώνει στην περιοχή. Είναι ένας συνδυασμός πολύ ωραίων πραγμάτων. Σε αυτό βοηθάει και η καταπληκτική διοργάνωση και πραγματικά θα ήθελα του χρόνου να επιστρέψω και να βρω τριπλάσιο κόσμο».

Σοφία Ψιλόλιγνου

το δρόμο του Gazzetta βρέθηκε και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κολύμβησης open water masters, η Βίκυ Κουβέλη, η οποία μας είπε: «Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό τον διάπλου είναι το ιστορικό υπόβαθρο. Κολυμπάμε σε ένα μέρος που κολύμπησε η Ύδνα και ο Σκυλλίας πάρα πολλά χρόνια πριν. Εμείς αναβιώνουμε αυτή την ιστορία και αυτό από μόνο προκαλεί μεγάλη συγκίνηση. Θεωρώ τη διοργάνωση άψογη. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τα πρωτόκολλα ασφάλειας κρατήθηκαν με ευλάβεια και το ενδιαφέρον των αθλητών και των αθλούμενων είναι μεγάλο. Η Ελλάδα με τις θάλασσες που έχει θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στα αθλήματα ανοιχτής θαλάσσης. Θέλω και του χρόνου να είμαι εδώ».

Βίκυ Κουβέλη

Από την Active Media Group μας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Άκης Τσόλης: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, 2.501 χρόνια μετά την αυθεντική διαδρομή που έκανε ο Σκυλλίας και η Ύδνα, το οποίο δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι ότι έγινε για δεύτερη φορά σε 10 μήνες. Αναβιώσαμε μια ιστορική διαδρομή και ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές. Είχαμε τον κορυφαίο Ομοσπονδιακό τεχνικό κολύμβησης open water, τον Νίκο Γέμελο που φρόντισε για την απόλυτη ασφάλεια της διοργάνωσης. Είχαμε τον Σπύρο Γιαννιώτη που κολύμπησε για πρώτη φορά τα 10 χλμ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα και φυσικά τον Γιώργο Αρνιακό, ο οποίος μετά τα 10 χλμ ανακοίνωσε ότι σταματάει την κολυμβητική του καριέρα ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ξένοι κολυμβητές που άρχισαν να μαθαίνουν την ιστορία και θέλησαν να κολυμπήσουν την αυθεντική διαδρομή. Από οργανωτικής πλευράς αισθανόμαστε περήφανοι που φιλοξενήσαμε αθλητές από 10 χώρες του κόσμου. Σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός και να μάθουν όλοι την ιστορία του»».

Άκης Τσόλης