Ανακάλυψαν ανεκτίμητο θησαυρό στα βάθη της Μεσογείου: Ερείπια ελληνικού ταφικού συμπλέγματος, στην βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο (pics)

Τα ερείπια του μεγάλου ταφικού συμπλέγματος, που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκαν απεικονίσεις Ελλήνων εμπόρων.

Ένας ανεκτίμητος αρχαίος θησαυρός εντοπίστηκε στα βάθη της Μεσογείου, από Γαλλο-Αιγύπτιους δύτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM).

Οι δύτες ανακάλυψαν το ναυάγιο αρχαίου στρατιωτικού πλοίου αλλά και τα ερείπια ελληνικού ταφικού συμπλέγματος, στην βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο. Ήταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πόλη Θώνις-Ηράκλειο αποτελούσε την πύλη εισόδου στην Αίγυπτο και ήταν η κραταιά πόλη για αιώνες πριν ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ.. Βυθίστηκε μαζί με ένα μέρος του Δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα.

Από κει και πέρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το στρατιωτικό πλοίο που βρέθηκε, βυθίστηκε περί τον 2ο αιώνα π.Χ.. Έχει μήκος 25 μέτρα, κουπιά και μεγάλα ιστία, φέροντας χαρακτηριστικά της Αρχαίας Αιγύπτου.

Σε ένα άλλο σημείο της βυθισμένης πόλης, εντοπίστηκαν τα ερείπια ενός μεγάλου ταφικού συμπλέγματος που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ.. Βρέθηκαν απεικονίσεις Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτή την πόλη, καθώς στις τελευταίες δυναστείες των Φαραώ, οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκαθίστανται στην πόλη.

«Έχτισαν τα δικά τους ιερά κοντά στον τεράστιο ναό του Άμονα. Καταστράφηκαν ταυτόχρονα και τα ερείπιά τους βρέθηκαν αναμεμειγμένα με εκείνα του Αιγύπτιου ναού», ανέφεραν με ανακοινώσει τους από το Αιγυπτιακό υπουργείο.