Όλο και πιο δύσκολη η ζωή των ανεμβολίαστων, πότε θα «κλειδώσουν» υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Όλο και πιο δύσκολη η ζωή των ανεμβολίαστων, πότε θα «κλειδώσουν» υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Η κυβέρνηση καθιστά όλο και πιο σαφές το όριο για τους ανεμβολίαστους πολίτες, προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή στην Επιχείρηση Ελευθερία.

H απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί αλλαγές στον τρόπο που οι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν εκτός νομού, χωρίς να μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των self tests παρά μόνο των rapid και των μοριακών, ήταν ένας ακόμα περιορισμός επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες από την κυβέρνηση για τους χώρους διασκέδασης. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση πειθούς των πολιτών να κλείσουν ένα ραντεβού για εμβόλιο, η κυβέρνηση όμως δείχνει τα όρια της επιλογής ενός εκάστου να μείνει ανεμβολίαστος.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, οι επιλογές των ανεμβολίαστων θα είναι μειωμένες και θα έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος. Όσο, δε, περνά ο καιρός και περνάμε από το φθινόπωρο και μετά από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, τότε τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως με τα μέτρα που ισχύουν, ένας πολίτης που θα θέλει να πάει να φάει εκτός σπιτιού θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος ενός rapid test, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι διατιμημένο στα 20 ευρώ. Ομοίως και αν θέλει να ταξιδέψει εκτός νομού με πλοίο, αεροσκάφος, τρένο ή ΚΤΕΛ.


Χωρίς βάση τα lockdown

Τα όρια στη δραστηριότητα των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι τίθενται και για έναν ακόμα λόγο: το ένα μετά το άλλο, τα κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι η λογική του οριζόντιου lockdown έχει τελειώσει. Αυτό διεμήνυσε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, λέγοντας ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά.

Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια». Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είπε από τη Βουλή ότι, όταν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, τα lockdown δεν είναι λύση.

Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση ξορκίζει όπως…ο διάβολος το λιβάνι την προοπτική ενός νέου lockdown, με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να εξηγούν στο Reader.gr ότι, παρά τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν υπάρχει πλέον η νομιμοποιητική βάση για κάτι τέτοιο, εφόσον οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και τα εμβόλια προστατεύουν έναντι της μετάλλαξης. Υπό αυτό το πρίσμα, εντείνεται το προσκλητήριο για εμβολιασμό. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, συναντήθηκε χθες στη Δράμα, σε καφετέρια, με κοπέλα που είχε επιφυλάξεις απέναντι στο εμβόλιο, επιμένοντας ιδιαίτερα να πάει και να εμβολιαστεί.

Οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Την ίδια ώρα και ενώ ήδη δρομολογούνται οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών και μάλιστα άμεσα, ίσως και εντός του Ιουλίου, η κυβέρνηση συζητά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων. «Κλειδωμένος» θεωρείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών, εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και των νέων τροφίμων σε αυτές τις μονάδες.

Θα εξεταστεί, τις επόμενες εβδομάδες, ο εμβολιασμός των νέων στρατεύσιμων, των αθλητών σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και των εκπαιδευτικών. Τίποτα, πάντως, δεν θα δρομολογηθεί πριν το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reader.gr