Προπονητές για... Όσκαρ (vids)

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Με αφορμή την «παράσταση» του Λουίς Φαν Χααλ και την απονομή των φετινών όσκαρ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει περιστατικά, που αποκάλυψαν το ταλέντο κάποιων προπονητών στην υποκριτική.

Η υποκριτική είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μόνο που συνήθως τις... παραστάσεις τις δίνουν οι ποδοσφαιριστές εντός αγωνιστικού χώρου. Είτε με «βουτιές» μέσα στη μεγάλη περιοχή, για να κερδίσουν κάποιο πέναλτι, είτε με θέατρο για να αποσπάσουν την κόκκινη κάρτα του αντιπάλου. Αυτή τη φορά, στο Ολντ Τράφορντ, το... όσκαρ δεν κατέληξε στον Μάρκους Ράσφορντ, λόγω των δύο γκολ απέναντι στην Άρσεναλ, αλλά στον Λουίς Φαν Χάαλ.

Η επική του βουτιά μπροστά στον τέταρτο διαιτητή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για ένα φάουλ, που δε δόθηκε στη Γιουνάιτεντ, θα μείνει στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όπως έχει γίνει και με άλλα παρόμοια περιστατικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Περιστατικά με πρωταγωνιστές τους προπονητές, οι οποίοι έδειξαν πως δεν έχουν ταλέντο μόνο στο κοουτσάρισμα, αλλά και στην υποκριτική.

Νόρμπερτ Μάιερ
Ίσως ο μεγαλύτερος «θεατρίνος» των πάγκων, ο οποίος σίγουρα θα κέρδιζε το όσκαρ καλύτερης ερμηνείας, αν δεν τον πρόδιδε η κάμερα. Σε έναν αγώνα της Κολωνίας με την Ντούισμπουργκ το 2005, ο προπονητής της τελευταίας είχε μία έντονη λογομαχία με έναν αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Ένας κόλλησε το κεφάλι του στον άλλον, ώσπου ο Νόρμπερτ Μάιερ έπεσε εντυπωσιακά στο έδαφος, σαν να τον χτύπησε... ρεύμα από το υποτιθέμενο χτύπημα του Άλμπερτ Στράιτ. Μπορεί το διαιτητή να κατάφερε να τον παραπλανήσει (έδειξε κόκκινη κάρτα στον Στράιτ), όχι όμως και τον τηλεοπτικό φακό, ο οποίος αποκάλυψε το θέατρο του Γερμανού προπονητή. Μάλιστα, μετά από αυτό το περιστατικό, η Ντούισμπουργκ τον απομάκρυνε από την τεχνική της ηγεσία.

Λουίς Φαν Χάαλ
Η «βουτιά» του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον αγώνα κόντρα στην Άρσεναλ δεν αποκάλυψε για πρώτη φορά τις ικανότητές του στην ηθοποιία. Βέβαια, πρέπει κανείς να γυρίσει πάνω από 20 χρόνια πίσω για να θυμηθεί ένα απίθανο περιστατικό με τον Φαν Χάαλ, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995, ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Μίλαν. Διαμαρτυρόμενος στον τέταρτο διαιτητή της αναμέτρησης για ένα επικίνδυνο μαρκάρισμα του Ντεσαγί στον Λιτμάνεν (ο Γάλλος σήκωσε ψηλά το πόδι), ο Ολλανδός τεχνικός προσπάθησε να μιμηθεί με μία κλωτσιά «κουνγκ φου». Με τέτοιο ταλέντο, θα μπορούσε σίγουρα να παίξει σε ταινία του... Τσάκι Τσαν!

Μιγκέλ Ερέρα
Αν ταίριαζε ένας ρόλος στον πρώην τεχνικού της εθνικής Μεξικού, δε θα ήταν άλλος από αυτόν του πρωταγωνιστή. Γιατί πολύ απλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όλα τα φώτα στράφηκαν στον πάγκο της ομάδας και όχι στους ποδοσφαιριστές. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον προπονητή, Μιγκέλ Ερέρα. Οι αντιδράσεις, οι γκριμάτσες και κυρίως οι πανηγυρισμοί του ήταν... όλα τα λεφτά. Χαρακτηριστικότερη στιγμή του ήταν μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος του Μεξικού απέναντι στην Κροατία. Πρώτα έπεσε στο έδαφος μαζί με τον Αγκιλάρ και στη συνέχεια ο Οτσόα πήρε φόρα και έπεσε στην αγκαλιά του. Φάτσα για... όσκαρ ο Ερέρα.

Αλεχάντρο Σαμπέγια
Αν το έκανε επίτηδες ή όχι, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ξέρει. Ωστόσο, μία συγκεκριμένη σκηνή με τον προπονητή της εθνικής Αργεντινής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, έμεινε χαραγμένη. Σε μία χαμένη ευκαιρία του Γκονζάλο Ιγκουαϊν, στον αγώνα απέναντι στο Βέλγιο, ο Αλεχάντρο Σαμπέγια άφησε το σώμα του να πέσει προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και παραλίγο να σωριαστεί στο έδαφος. Σκηνή θεατρική, που είχε όμως και λίγο... Μάικλ Τζάκσον.

Γιούργκεν Κλοπ
Αν ένας προπονητής θα μπορούσε να έχει μία θέση στο Χόλιγουντ, αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός είναι ένας πραγματικός σταρ και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε αγώνα, είτε παλαιότερα με την Ντόρτμουντ, είτε τώρα με τη Λίβερπουλ. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι έξαλλοι πανηγυρισμοί στα γκολ της ομάδας του, οι απίθανες γκριμάτσες του και φυσικά η αίσθηση του χιούμορ, που διαθέτει. Αν, όμως, κανείς επέλεγε μία σκηνή, που θα του έδινε μία θέση σε... κωμωδία ή σε ταινία κινουμένων σχεδίων, αυτή θα ήταν η διαμαρτυρία του στον τέταρτο διαιτητή της αναμέτρησης Νάπολι-Ντόρτμουντ.

Ζοσέ Μουρίνιο
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Πορτογάλο showman. Από το παρατσούκλι ‘‘Special One’’, που θέλει να τον αποκαλούν, μέχρι τις παραστάσεις που δίνει από τον πάγκο. Πραγματικός πρωταγωνιστής, σε κάθε ομάδα που βρίσκεται, ο Ζοσέ Μουρίνιο φροντίζει να είναι πάντοτε στο επίκεντρο. Οι διαμαρτυρίες του στους διαιτητές (εντός και εκτός γηπέδου), οι απαντήσεις του στις συνεντεύξεις τύπου και οι αψιμαχίες με αντιπάλους τον χαρακτηρίζουν, όμως αν χρειαστεί να διαλέξει κανείς ένα και μόνο show του Πορτογάλου στα γήπεδα, αυτό θα ήταν στο μισητό – για εκείνον – Καμπ Νου. Τότε, που ως προπονητής της Ίντερ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ και πανηγύρισε έξαλλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Προσπαθούσαν να τον βγάλουν έξω, όμως ο Μουρίνιο με το χέρι υψωμένο... πίκαρε τους φίλους των «μπλαουγκράνα».