Radamel Falcao: Πως θα γίνεις το φόβητρο της μεγάλης περιοχής

Gazzetta team
Ο Κολομβιανός επιθετικός αναλύει τις ικανότητες τις οποίες χρειάζεσαι για να χτυπήσεις με μεγάλη δύναμη τον αντίπαλο μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Τα πρώτα πέντε μέτρα που θα κάνεις σε οποιαδήποτε κίνηση σου είναι τα πλέον σημαντικά για έναν επιθετικό. Επιθετικοί όπως εγώ ενεργούμε με το ένστικτο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από το να βγαίνεις πίσω από τν αντίπαλο αμυντικό και να κάνεις τη διαφορά. Τέτοιοι παίκτες κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν που σκοράρει και έναν που δεν σκοράρει ή ακόμα και όταν βοηθούν τους συμπαίκτες τους να βρουν χώρο και να σκοράρουν αυτοί. Σε κλειστά παιχνίδια μερικές στιγμές όπως αυτές μπορούν να μετατρέψουν μια ισοπαλία σε θρίαμβο.

Βγες στο γήπεδο για προπόνηση

Μπορείς να αναπτύξεις την ικανότητα να ξέρεις πότε είναι μια ευκαιρία για γκολ δουλεύοντας στην προπόνηση με τους πλάγιους επιθετικούς κάνοντας σπριντ για να εκμεταλλευτείς τις σέντρες τους. Σπρώξε με τους ώμους τον αμυντικό και προσπάθησε να βγεις μπροστά του τη στιγμή που μπαίνεις στην αντίπαλη περιοχή.

Η ένταση με την οποία εργάζεσαι στην προπόνηση, είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωσή σου. Μαθαίνει στο σώμα σου να αντιμετωπίζει παρόμοιες φάσεις σε αγώνα. Εάν άλλο προσόν το οποίο πρέπει να διαθέτει ο επιθετικός είναι να προβλέπει την εξέλιξη της φάσης. Πρέπει να σκεφτείς πιο γρήγορα από τον αμυντικό για να τον νικήσεις.

Τι σημαίνει να έχεις και τα δύο πόδια

Το να μπορείς να σουτάρεις και με τα δύο πόδια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για έναν επιθετικό. Είναι πολύ σημαντικό να πιάνεις τον αντίπαλο απροετοίμαστο. Ότνα έρχομαι αντιμέτωπος με τον αμυντικό, στο ένας εναντίον ενός, μου αρέσει να τον μπερδεύω ούτως ώστε να μη γνωρίζει από πια πλευρά θα του ξεφύγω. Σε αυτή την κίνηση το μυαλό παίζει μεγάλο ρόλο. Πείσε τον εαυτό σου ότι και εσύ μπορείς να παίξεις και με τα δύο πόδια και με την προπόνηση στο τέλος θα τα καταφέρεις. Εάν σε κάθε προπόνηση υποδέχεσαι τη μπάλα και την πασάρεις χρησιμοποιώντας και τα δυο πόδια τότε θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη σου και στο να χρησιμοποιείς τα δύο πόδια και όταν σουτάρεις.

Όρμησε ξαφνικά σαν γεννημένος δολοφόνος

Αντέγραψε τον Falcao μέσα στην περιοχή με την άσκηση την οποία διδάσκει ο ειδικός προπονητής Alan Pearson.

Στόχος

Αυτή η απλή άσκηση σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την εκρηκτικότητα σε κινήσεις προς τα πλάγια και προς τα πίσω οι οποίες μπερδεύουν τους αμυντικούς. Η ίδια άσκηση επίσης βελτιώνει τη δύναμη στο ξεπέταγμα που κάνει ο επιθετικός για να πάει στη μπάλα όταν γίνεται σέντρα.

Οργάνωση

Ο επιθετικός φοράει μια ειδική ζώνη (viper belt) με δυο ελαστικά κορδόνια προσαρμοσμένα εμπρός και πίσω. Τοποθετούνται δύο αμυντικοί επάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, εκατέρωθεν και σε απόσταση 6 μέτρων ο ένας από τον άλλο. (ο Α και ο Β στο σκίτσο). Τοποθετούνται επίσης 5 αριθμημένοι σε σχήμα μισοφέγγαρου μεταξύ του τέρματος και του επιθετικού.

Εκτέλεση

Ο παίκτης Β κρατάει την άκρη του κορδονιού το οποίο είναι συνδεδεμένο στο μπροστινό μέρος της ζώνης. Ο προπονητής βρίσκεται στο άκρο της μεγάλης περιοχής με τις μπάλες. Ο επιθετικός στέκεται επάνω στη γραμμή της; Μεγάλης περιοχής σε ευθεία με τον κώνο υπ’ αριθμόν 3. Ο προπονητής φωνάζει τον αριθμό του κώνου στον οποίο θα πετάξει τη μπάλα και ο επιθετικός τινάζεται με δύναμη προς τον κώνο αυτό προκειμένου να παραλάβει και να σουτάρει τη μπάλα στο τέρμα. Μετά το σουτ ο επιθετικός γυρίζει πίσω στην αρχική του θέση και επαναλαμβάνει την άσκηση οκτώ φορές.

Χρήσιμες πληροφορίες στον επιθετικό

Δούλευε και χωρίς τη μπάλα

Κάνε μικρά βήματα με ακρίβεια και έκρηξη

Χρησιμοποίησε τα χέρια σου να πάρεις δύναμη στο ξεπέταγμα

Τα πόδια να απέχουν το ένα από το άλλο όσο οι ώμοι

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach