TOP-10: Οι διεκδικητές του φετινού τρεμπλ

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις δέκα ευρωπαϊκές ομάδες που είναι ακόμη μέσα σε όλους τους στόχους τους και μπορούν να διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρεμπλ.

Μόλις έντεκα ομάδες έχουν καταφέρει στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να φτάσουν στον απόλυτο θρίαμβο μέσα σε μια χρονιά. Σέλτικ (1967), Άγιαξ (1972), Γκέτεμποργκ (1982), Λίβερπουλ (1984), Αϊντχόφεν (1988), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999), Γαλατασαράι (2000), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2005), Μπαρτσελόνα (2009), Ίντερ (2010), Μπάγερν Μονάχου (2013) και δύο φορές η Πόρτο (2003, 2011) μπόρεσαν να κατακτήσουν δύο εγχώριους τίτλους και έναν ευρωπαϊκό την ίδια σεζόν.

Τρεμπλ δεν είναι μόνο η κατάκτηση πρωταθλήματος, κυπέλλου και Τσαμπιονς Λιγκ. Φυσικά αυτό είναι το... ιδανικό, όμως μια ομάδα μπορεί να φτάσει στο τρεμπλ, κατακτώντας πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και Γιουρόπα Λιγκ. Ή πρωτάθλημα, κύπελλο και Γιουρόπα. Ή πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και Τσάμπιονς Λιγκ. Ποτέ στο τρεμπλ δε μετρά η κατάκτηση σούπερ καπ (είτε εγχώριου, είτε ευρωπαϊκού) ή Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Αυτή τη στιγμή δέκα σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται μέσα σε όλους τους στόχους τους. Άλλοι πιο κοντά και άλλοι πιο μακριά. Όλοι, όμως, μπορούν να ονειρεύονται το τρεμπλ.

Τσέλσι
Η μοναδική ομάδα που έχει ήδη συμπληρώσει το ένα από τα τρία κομμάτια του παζλ, μετά την πρόσφατη κατάκτηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στο +5 από τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ έχει και ένα ματς λιγότερο από την κύρια αντίπαλό της. Τέλος, στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει αποσπάσει ισοπαλία με σκορ 1-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία και έχει προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά.

Μπάγερν Μονάχου
Το πρωτάθλημα στη Γερμανία το έχει... στο τσεπάκι, καθώς είναι στο +8 από τη δεύτερη Βόλφσμπουργκ, ενώ μετά τη νίκη της επί της Μπραουνσβάιγκ προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου. Στο Τσάμπιονς Λιγκ αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Μπαρτσελόνα
Τα πάντα είναι πλέον στο χέρι της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, καθώς μείωσε τη διαφορά της από την πρώτη Ρεάλ Μαδρίτης στους δύο πόντους και έχει και το clasico στο Καμπ Νου. Στο Κόπα Ντελ Ρέι βρίσκεται ήδη στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η Μπαρτσελόνα έχει μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης και στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την εκτός έδρας νίκη της επί της Μάντσεστερ Σίτι με 2-1.

Γιουβέντους
Στο Καμπιονάτο φαίνεται πως δεν έχει αντίπαλο, αφού βρίσκεται στο +9 από τη δεύτερη Ρόμα και είναι απίθανο να χάσει τον τίτλο. Στο κύπελλο είναι σε δύσκολη θέση, καθώς ηττήθηκε εντός έδρας στον πρώτο ημιτελικό από τη Φιορεντίνα με σκορ 1-2, όμως παραμένει Γιουβέντους και θα διεκδικήσει στον επαναληπτικό την πρόκριση. Στο Τσάμπιονς Λιγκ νίκησε με 2-1 την Ντόρτμουντ στο πρώτο ματς των 16 και έχει μικρό προβάδισμα πρόκρισης στους οκτώ.

Παρί Σεν Ζερμέν
Η μάχη είναι μεγάλη για τον τίτλο στη Γαλλία, με την Παρί Σεν Ζερμέν να είναι μόλις ένα πόντο πίσω από την πρωτοπόρο Λυών, ενώ στο κύπελλο Γαλλίας πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά μετά τη νίκη επί της Μονακό με 2-0. Η Παρί θα δώσει και τη δική της μάχη στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού μετά το 1-1 στο Παρκ Ντε Πρενς κόντρα στην Τσέλσι, θα τα δώσει όλα στο Στάμφορντ Μπριτζ για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Πόρτο
Οι «δράκοι» δίνουν τη δική τους μάχη στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερις πόντους πίσω από την Μπενφίκα. Στο Taca da Liga θα αντιμετωπίσει τη Μαρίτιμο στα ημιτελικά, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ η Πόρτο απέσπασε ισοπαλία με σκορ 1-1 στο πρώτο ματς στην Ελβετία κόντρα στη Βασιλεία και διατηρεί προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά.

Ντιναμό Κιέβου
Περίπου στα μισά του πρωταθλήματος η Ντιναμό Κιέβου είναι πρωτοπορός, ενώ στο κύπελλο είναι με το ένα πόδι στα ημιτελικά μετά την εκτός έδρας νίκη της με 2-1 επί της Ζόρια Λούχανς. Η ουκρανική ομάδα συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ και μετά την πρόκρισή της επί της Γκινγκάμπ, στους 16 θα αντιμετωπίσει την Έβερτον.

Σαχτάρ Ντόνετσκ
Πίσω από την Ντιναμό Κιέβου στο ουκρανικό πρωτάθλημα βρίσκεται η Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία είναι στο -5 από την αντίπαλό της. Στο κύπελλο είναι κι αυτή με το ένα πόδι στα ημιτελικά, μετά την εκτός έδρας νίκη της με 2-0 επί της Μέταλιστ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη στην Αλιάνζ Αρίνα, καθώς το 0-0 του πρώτου αγώνα στην Ουκρανία απέναντι στην Μπάγερν δίνει ελπίδες – έστω και λιγοστές βάση δυναμικότητας – πρόκρισης στους οκτώ.

Μπριζ
Μεγάλη μάχη στο πρωτάθλημα Βελγίου, με την Μπριζ να είναι ένα βαθμό μπροστά από τη δεύτερη Άντερλεχτ. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν και στον τελικό του κυπέλλου, ενώ στην Ευρώπη η Μπριζ θα αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την εύκολη πρόκρισή της επί της Άαλμποργκ.

Βόλφσμπουργκ
Ο λόγος που μπήκαν στη σχετική λίστα οι «λύκοι» είναι το γεγονός πως βρίσκονται σε εκπληκτική αγωνιστική κατάσταση. Στην Μπουντεσλίγκα τα πράγματα είναι δύσκολα έως απίθανα, καθώς η Βόλφσμπουργκ είναι στο -8 από την Μπάγερν Μονάχου και μόνο με θαύμα θα κόψει πρώτη το νήμα. Στο κύπελλο πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Λειψίας και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ, μετά την άνετη πρόκριση επί της Σπόρτινγκ, θα αντιμετωπίσει την Ίντερ, σε ένα από τα ντέρμπι της φάσης των 16.