Να μείνει ή όχι ο Πέδρο στην Μπαρτσελόνα;

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα της παραμονής ή όχι του Ισπανού μεσοεπιθετικού στους «μπλαουγκράνα».

Με ένα ποσό γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ η Μπαρτσελόνα είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα της εξόδου σε έναν από τους ποδοσφαιριστές, που συνέδεσαν το όνομά του με τη «χρυσή» εποχή του συλλόγου. Από το 2008, όταν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, ο Πέδρο αποτέλεσε έναν από τους συντελεστές (άλλοτε βασικός, άλλοτε όχι) της μεγάλης Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Μάλιστα, το 2009 ο Ισπανός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σε μια χρονιά σκόραρε σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό σουπερ καπ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων).

Η καρδιά πρωταθλητή

Αρκούν όμως αυτά, ώστε ο Πέδρο να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα; Ίσως όχι, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως ο Πέδρο είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες των «μπλαουγκράνα». Στα 28 του χρόνια έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, Euro 2012).

Τέτοιους παίκτες χρειάζεται κάθε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Και ο Πέδρο είναι από τους ποδοσφαιριστές που ξέρουν τι σημαίνει πίεση για το αποτέλεσμα. Είναι από αυτούς που με τα χρόνια διαθέτουν καρδιά πρωταθλητή. Κάτι που ακόμα δεν έχουν παίκτες όπως ο Νεϊμάρ ή ο Σουάρες.

Ο «στρατιώτης» Πέδρο

Αδιαμφισβήτητα ο Πέδρο ήταν και είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που ποτέ δεν έγιναν... αφίσα σε κάποιο παιδικό δωμάτιο. Η παρουσία του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα μονοπώλησε όλα αυτά τα χρόνια - και δικαίως - το ενδιαφέρον στην κερκίδα του Καμπ Νου, στην οποία δεν έγινε ποτέ ο αγαπημένος παίκτης, καθώς δεν έκανε... γκελ.

Αντίθετα, παίκτες σαν τον Ισπανό εξτρέμ είναι από τους αγαπημένους των προπονητών. Όταν αγωνίζεται, δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό (στα οκτώ τελευταία ματς που έχει ξεκινήσει βασικός σε πρωτάθλημα και κύπελλο έχει σκοράρει επτά φορές). Ακόμα κι όταν δεν παίρνει τις ευκαιρίες που θα ήθελε, δε δημιουργεί ποτέ πρόβλημα. «Θα αγωνιστώ όπου μου ζητήσει ο προπονητής. Ακόμη και δεξί μπακ, αν χρειαστεί», ήταν τα πρόσφατα λόγια του Πέδρο. Πραγματικός στρατιώτης.

Back up... πολυτελείας

Η «Αγία Τριάδα» Μέσι-Νεϊμάρ-Σουάρες είναι αδύνατο να διασπαστεί. Εκτός από το πλούσιο ατομικό ταλέντο, οι τρεις τους βρίσκουν σιγά-σιγά την απαραίτητη χημεία και πυροβολούν... κατά ριπάς τα αντίπαλα δίχτυα. Αν όμως κάποιος τραυματιστεί, είναι τιμωρημένος ή χρειάζεται απαραίτητες ανάσες, ποιος θα τον αντικαταστήσει; Κάποιοι θα πουν πως θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στον Μουνίρ ή ότι το καλοκαίρι επιστρέφει από το δανεισμό του στη Σεβίλλη ο Ντελοφέου, ο οποίος επίσης θα πρέπει να πάρει ευκαιρίες.

Η Μπαρτσελόνα, όμως, εκτός από μέλλον έχει και παρόν, με τον Πέδρο να αποτελεί έναν σαφώς πιο έτοιμο ποδοσφαιριστή από τους δύο πιτσιρικάδες. Μην ξεχνάμε πως η Μπαρτσελόνα δεν έχει δικαίωμα να κάνει μεταγραφές μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Άραγε έχει την πολυτέλεια να διώξει κάποιον ποδοσφαιριστή (έστω και με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό) που έχει κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Euro;