Ο Σάρι «εγκλωβίζει» τον Καντέ!

Gazzetta team
Γιατί... έπαψε Καντέ να θυμίζει! Ο 27χρονος Γάλλος άλλαξε θέση και δυσκολεύεται να βγάλει στο γήπεδο τη μπαλάρα που ξέρει. Θα επιμείνει σε αυτή την τακτική ο Σάρι;

Ο Καντέ χρησιμοποιείται σε έναν πολύ πιο επιθετικό ρόλο φέτος, αλλά η Τσέλσι δεν έχει πάρει αρκετά πράγματα από εκείνον. Βασικά δεν έχει πάρει όσα θα μπορούσε βάση της ποιότητας και της αξίας του. Από την άλλη, το νέο συμβόλαιό του με 300.000 λίρες την εβδομάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη με βάση την εξέλιξη και την πρόοδό του στο αγγλικό ποδόσφαιρο. MVP στην πρωταθλήτρια Λέστερ, το ίδιο και με τους Μπλε. Ο Καντέ έχει ήδη όσους τίτλους στην Premier έχουν τεράστια ονόματα όπως ο Ανρί, ο Αζάρ, αλλά και το ίνδαλμά του, ο Κλοντ Μακελελέ.

Ο Σάρι πήρε μία απόφαση για να έχει σε έναν άλλον ρόλο τον Καντέ όταν πήγε στην Τσέλσι το καλοκαίρι. Ο Γάλλος κέρδισε και τους δύο τίτλους του στην Premier και στο Μουντιάλ ως εξάρι. Ανέκαθεν η βασική του προτεραιότητα ήταν να παίρνει την κατοχή μπάλας και να προσπαθεί να ξεκινά επιθέσεις με μία γρήγορη μετάβαση μπάλας από άμυνα σε επίθεση. Είναι πολύ λίγοι οι παίκτες που μπορούν να παίξουν πιο καλά τη θέση αυτή και να κάνουν αυτά που βγάζει στο χορτάρι ο Καντέ.

Ο Σάρι έφερε ένα νέο στιλ κατοχής και κυκλοφορίας της μπάλας, εντελώς διαφορετικό από τον Κόντε. Και φυσικά εντελώς διαφορετικό την Λέστερ και την Γαλλία που έπαιζε ο Καντέ. Με 67.2% κατοχή χρειάζονται λιγότερο οι κερδισμένες μπάλες του Καντέ. Ο 27χρονος δεν είναι ο τεχνίτης και ο επιθετικογενής παίκτης για το στιλ του Σάρι ή να παίζει ρόλο μπακ - χαφ ή στο στιλ του Ζορζίνιο στον άξονα. Ο Σάρι όμως έδειξε με τον Καντέ και στο ματς κόντρα στην Τότεναμ ότι του ζητά να παίξει σε έναν πιο... επιθετικό ρόλο, κάτι που ο Γάλλος δεν μπορεί ακόμα να τα καταφέρει.

Πριν το 3-1 της Τότεναμ σε βάρος της Τσέλσι και η Άρσεναλ καθώς και οι Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον και Μπόρνμουθ είχαν δυσκολέψει την ομάδα του Σάρι. Οι "Μπλε" έχουν επιτρέψει στους αντιπάλους τους να κάνουν 24 ευκαιρίες φέτος. Είναι αριθμός ίδιος με εκείνον που δέχεται η Χάντερσφιλντ. Περισσότερες από αυτές των: Γουότφορντ, Λέστερ και διπλάσιες σχεδόν από τη Γούλβς. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό έγινε από την στιγμή που άλλαξε ρόλο ο Καντέ.

Αναγκάζεται να παίζει πιο ψηλά και πιο προωθημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα αγγίγματα και οι μεταβιβάσεις της μπάλας του συνεχίζουν να είναι με προσήλωση και σωστά σε συγκεκριμένες περιοχές. Στις χρονιές που πήρε τίτλο, το 2015-2016 και το 2016-2017 έπαιζε σε πιο μεγάλο πλάτος στο γήπεδο και με περισσότερη αμυντική δουλειά. Πλέον, κάνει λιγότερα τάκλιν και λιγότερες επεμβάσεις αλλά έχει κάποια παραπάνω σουτ και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες.

Ακουμπούσε την μπάλα στην επίθεση και την αντίπαλη περιοχή 0.4 φορές ανά αγώνα τη χρονιά του τίτλου της Λέστερ. Φέτος το κάνει κατά μέσο όρο 1.7 φορές! Οι ντρίμπλες του είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο διότι πολλές φορές δέχεται την μπάλα μπροστά, αφήνοντας έτσι το παλιό στιλ της γρήγορης μετάβασής του με τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. Ο Σάρι έχει δίκιο πως ο Καντέ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του Ζορζίνιο, αλλά επίσης δεν είναι και ο παίκτης που θέλει ακριβώς ο Ιταλός για τον άξονά του.

Ο έμπειρος τεχνικός έχει αποδειχθεί μετρ της τακτικής και είναι εξαιρετικός τεχνικός. Για 3 σεζόν στην σειρά στη Ναπολι είχε ποδόσφαιρο κυριαρχίας και υπερτερούσε ακόμα και από πιο δυνατούς οικονομικά αντιπάλους σαν την Γιουβέντους. Σε όλες αυτές τις περιόδους χρησιμοποιούσε τον πιο μικρό αριθμό παικτών στην κατηγορία. Είχε τον τρίτο και τον δεύτερο πιο μικρό αριθμό. Έτσι η ομάδα του δεν άντεχε όσο περνούσε η σεζόν. Και φέτος με την Τσέλσι πάλι χρησιμοποιεί τους πιο λίγους παίκτες στο πρωτάθλημα.

Προφανώς έχει τους πλέον αγαπημένους του παίκτες και σε αυτούς ποντάρει. Όσο αυτό αποδίδει και η ομάδα κερδίζει και προχωρά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι μετά. Ο κόσμος όμως και οι σχολιαστές θεωρούν πως ο Σάρι με τις τακτικές και τους χειρισμούς του εγκλωβίζεται και δεν παίρνει όσα πρέπει και μπορεί από τους παίκτες του όπως τον Καντέ. Ο 27χρονος είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων που έδειχνε να ντρέπεται όταν οι συμπαίκτες του στην Γαλλία του τραγουδούσαν και τον αποθέωναν για το Μουντιάλ. Επίσης ξεχωρίζει διότι δε δέχθηκε να πάρει χρήματα κάτω από το τραπέζι ή από offshore εταιρεία για να έχει πιο μεγάλο συμβόλαιο. Θα κερδίσει λοιπόν αυτήν τη... μάχη ο Σάρι; Θα μπορέσει να αξιοποιήσει πιο καλά τον Καντέ; Υπάρχει βέβαια και η επιλογή ειδικά μετά από ήττες όπως αυτή με την Τότεναμ να επαναφέρει τον Καντέ στην φυσική του θέση.

Πηγή: The Telegraph