Η επιρροή των μεγάλων αγωνιστικών χώρων στο παιχνίδι της Τότεναμ

Δημήτρης Ρούσσος
Με τη βοήθεια των αριθμών και της ιστορίας, το Statathlon προσπαθεί να αναλύσει τις επιδόσεις των παικτών του Μαουρίτσιο Ποκετίνο στα μεγάλα γήπεδα και να «προβλέψει» το μέλλον των «σπιρουνιών» στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Είναι ένα πράγμα η εμπειρία και άλλο η στατιστική. Είναι γνωστό πως η Τότεναμ εδώ και τρία χρόνια απασχολεί την αγγλική και διεθνή επικαιρότητα ως ομάδα όχι απλώς «καλή», αλλά ισότιμη διεκδικήτρια του τίτλου του πρωταθλητή, απέναντι στην «επαγγελματία» του είδους εδώ και 10 χρόνια Τσέλσι και τις πανάκριβες αρμάδες του Μάντσεστερ.

Ουδείς διαφωνεί πως οι Σπερς κατόρθωσαν να λογίζονται ως ομάδα της ελίτ και να ποντάρουν πάνω της σε πιθανές διακρίσεις, αναγνωρίζοντας πως ρεαλιστικά το «ταβάνι» της μπορεί να είναι μέχρι και η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Το σύνολο που έχει εξελίξει ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο δείχνει πως ίσως έχει έρθει η ώρα της και με σωστές κινήσεις και υπομονή, το πιθανότερο είναι πως θα συμβεί άμεσα.

Πόσο απόλυτο είναι όμως αυτό; Αν δει κανείς τα αποτελέσματα της Τότεναμ κατά τις τελευταίες τρεις σεζόν, θα συμφωνήσει πως το Λονδίνο ίσως δει μια ακόμα ομάδα της να τερματίζει πρώτη. Η αλλαγή της έδρας όμως, λόγω εργασιών ανακαίνισης στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και η μεταφορά της στο Γουέμπλεϊ, «θολώνει» τα νερά και γεμίζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι έτοιμη να επιβάλλει τους ίδιους πετυχημένους «όρους χρήσης» στη νέα πραγματικότητα.

Με τη βοήθεια της στατιστικής και τα στοιχεία που ανέδειξε το Statathlon, παρατηρεί κανείς πως η μετάβαση από το ένα γήπεδο στο άλλο δεν είναι τόσο «ρόδινη», όσο ενδεχομένως θα υπολόγιζαν στο Βόρειο Λονδίνο. Τα ατυχή αποτελέσματά της, ήδη από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αποτέλεσαν την αφορμή για μια έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΓΟΥΑΙΤ ΧΑΡΤ ΛΕΙΝ vs ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ: Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Η ιστορική έδρα της Τότεναμ, για πάνω από 60 χρόνια, αποφασίστηκε πως πρέπει να «κατεβάσει ρολά» και να αναμορφωθεί, ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα της νέας εποχής. Όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν σύγχρονα, μεγάλα γήπεδα, για λόγους εμπορικότητας και πρεστίζ. Εως το 2019 οι Λονδρέζοι αγωνίζονται στο αχανές Γουέμπλεϊ κι αυτό δεν μοιάζει φιλόξενο για τον Έρικσεν, τον Κέιν, τον Ντεμπελέ και τους λοιπούς Σπερς.

Το Γουάιτ Χαρτ Λέιν είχε τον τρίτο μικρότερο αγωνιστικό χώρο στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι έννοιες «μικρό» και «μεγάλο», σύμφωνα με την έρευνα του Statathlon, βασίζονται στους κανόνες που επιβάλλει η Αγγλική Ομοσπονδία (The FA, 2016). Σύμφωνα με τις μετρήσεις στα γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη σεζόν 2016/17 στην Αγγλία, η διάμεσος του εμβαδού του αγωνιστικού χώρου ορίστηκε στα 7.140m². Οποιο γήπεδο έχει μικρότερο, ορίζεται ως «μικρό». Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα είναι τα «μεγάλα».

(Πηγή: Statathlon)

Η έδρα των Λονδρέζων ήταν μόλις 6.740m², δηλαδή μικρότερο από τη διάμεσο. Φέτος, αυτοί θα χρησιμοποιήσουν το Γουέμπλεϊ της έκτασης των 7.140m², δηλαδή της διαμέσου.

(Πηγή: Statathlon)

Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, τη σεζόν 2016/17 η Τότεναμ έπαιξε τα 27 από τα 38 παιχνίδια της στο αγγλικό πρωτάθλημα σε «μικρά» γήπεδα και μόλις 9 σε «μεγάλα». Τη φετινή σεζόν το νούμερο αλλάζει εντυπωσιακά, αφού με έδρα το Γουέμπλεϊ, θα αγωνιστεί μόλις 8 φορές σε «μικρό» γήπεδο, δηλαδή στις έδρες των Στόουκ, Κρίσταλ Πάλας, Εβερτον, Λέστερ, Λίβερπουλ, Μπέρνλι, Τσέλσι και Σαουθάμπτον. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Μπράιτον και η Χάντερσφιλντ έχουν μεγαλύτερα γήπεδα από τον μ.ο.

Ολα τα παραπάνω ίσως δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν δει κανείς τα κατορθώματα των παικτών του Ποκετίνο σε κάθε «τύπο» γηπέδου. Το 2016/17 η Τότεναμ τερμάτισε με 86 βαθμούς στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, μετρώντας 26 νίκες, 8 ισοπαλίες και 4 νίκες. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται πως πήρε σχεδόν έναν ολόκληρο βαθμό λιγότερο παίζοντας σε «μεγάλα» γήπεδα, συγκριτικά με τα «μικρά».

Σε «μικρά» γήπεδα, η Τότεναμ κέρδισε 22 παιχνίδια (81,5%), είχε τρεις ισοπαλίες (11,1%) κι έχασε δυο (7,4%). Στα «μεγάλα» νίκησε σε τέσσερις περιπτώσεις (36,4%), έφερε πέντε ισοπαλίες (45,5) και έχασε επίσης δυο (18,2).

(Πηγή: Statathlon)

Οι αριθμοί δείχνουν με σαφήνεια πως οι πιθανότητες της Τότεναμ να πετύχει το ίδιο καλά ή και καλύτερα αποτελέσματα επηρεάζονται σημαντικά από το μέγεθος του γηπέδου και φέτος αυτό αναμένεται να καταστεί σαφές, αν η τακτική προσέγγιση του Αργεντινού προπονητή και των συνεργατών του παραμείνει ως έχει.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αυτά συνέβησαν την περσινή σεζόν. Το ζητούμενο είναι να καταλάβει ή και να εκτιμήσει τι θα συμβεί φέτος, μέχρι τον Μάιο. Το Statathlon επεξεργάστηκε τα δεδομένα και με τη βοήθεια της στατιστικής μεθοδολογίας προσπάθησε να προβλέψει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει η Τότεναμ τη φετινή σεζόν.

Χρησιμοποιώντας τις πιθανότητες που αφορούν την περσινή σεζόν ως βάση, η σεζόν 2017/18 χωρίστηκε σε δυο μέρη, ένα για τα «μικρά» κι ένα για τα «μεγάλα» γήπεδα. Με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python, «έτρεξε» 1.000.000 φορές τους υπολογισμούς, με βάση τα νέα δεδομένα σε εκτάσεις και γήπεδα. Ο αριθμός είναι αρκετά υψηλός για να εξαχθούν κατά το δυνατόν τα ακριβέστερα δεδομένα.

ΟΥΤΕ… 6Η Η ΤΟΤΕΝΑΜ ΦΕΤΟΣ!

Τι έδειξαν οι μετρήσεις; Οι Σπερς θα συγκεντρώσουν 65.88 βαθμούς κατά τη φετινή σεζόν, «χάνοντας» 20.12 από πέρυσι ή διαφορετικά, μειωμένους κατά 23,8%. Με βάση την περσινή κατάταξη, όχι μόνο δεν θα κατάφερναν να διαγράψουν πορεία πρωταθλητισμού, αλλά θα τερμάτιζαν κάτω κι από την 6η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που μάζεψε 69. Με άλλα λόγια, η ομάδα του Ποκετίνο θα πάλευε να πάρει τη θέση που οδηγεί στο Europa League και θα αποτύγχανε. Όλα αυτά «αποφεύχθηκαν», λόγω της χρήσης ενός γηπέδου σαν το Γουάιτ Χαρτ Λέιν ως έδρα.

(Πηγή: Statathlon)

ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ

Επιπλέον σημαντικός παράγοντας που δείχνει τη σημασία της αλλαγής της έδρας για την Τότεναμ, σε σχέση με τους στόχους που βάζει και όσα θα θεωρηθούν επιτυχία ή αποτυχία στο Βόρειο Λονδίνο είναι η συγκεντρωτική ανάλυση της θέσης που καταλαμβάνεται από κάθε ομάδα ανά σεζόν και των βαθμών της.

(Πηγή: Statathlon)

Οι αριθμοί δείχνουν όσα συμβαίνουν στην Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2000/01. Όπως φαίνεται και στον κάτω πίνακα, η πρώτη θέση καταλαμβάνεται κατά βάση από ομάδες που φτάνουν κοντά στους 90 πόντους (87,2), για τη δεύτερη χρειάζονται περίπου 80 (80,6), ενώ με λιγότερους από 62 δεν φτάνει κανείς στην 6η θέση.

(Πηγή: Statathlon)

Συμπερασματικά, με τους 66 (≈ 65.88) που συγκέντρωσε η Τότεναμ, στους υπολογισμούς για τη σεζόν που διανύουμε, δεν θα μπορούσε να στοχεύσει πάνω από την 5η θέση στην τελική βαθμολογία. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτοί οι βαθμοί δεν έφτασαν ούτε για την 6η, όπως φάνηκε στο προτελευταίο διάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν συζητείται το ενδεχόμενο κατάληψης μιας θέσης που οδηγεί στο Champions League.

Οι δυσκολίες λοιπόν για την Τότεναμ τη φετινή σεζόν δεν θα αφορούν μόνο τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αλλά και το πλασάρισμα στην τελική 4αδα. Μένει να φανεί αν οι αριθμοί θα δικαιωθούν ή αν ο Ποκετίνο και οι παίκτες του έχουν σκοπό να τους διαψεύσουν.

Μπορείτε να βρείτε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: https://statathlon.com/the-impact-of-large-football-fields-on-spurs-football/

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/