Οι προπονητές και τα ποδοσφαιρικά παιδιά τους

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε ζευγάρια παικτών-προπονητών, που ήταν αχώριστοι και συνυπήρξαν σε αρκετές ομάδες.

Κριστιάν Πανούτσι – Φάμπιο Καπέλο
Όλα ξεκίνησαν το 1993, όταν ο Φάμπιο Καπέλο πήρε στη Μίλαν το νεαρό – τότε – Κριστιάν Πανούτσι. Το 1996, ο Ιταλός τεχνικός μετακόμισε στο Μπερναμπέου και μετά από έξι μήνες τον ακολούθησε και ο αγαπημένος του αμυντικός, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ιταλός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Η συνεργασία τους στη «βασίλισσα» δεν κράτησε για πολύ, όμως οι δρόμοι τους έσμιξαν ξανά στην πατρίδα τους. Ο Καπέλο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρόμα και το 2001 πήρε μαζί του στην «αιώνια πόλη» τον Πανούτσι. Η εκτίμηση του Ιταλού προπονητή προς το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή του ήταν τέτοια, που το 2012 τον έκανε βοηθό του στην εθνική Ρωσίας, όταν ο τελευταίος είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ρικάρντο Καρβάλιο – Ζοσέ Μουρίνιο
Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2002, όταν ο Πορτογάλος προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πόρτο και βρήκε στην ομάδα τον Καρβάλιο. Μαζί, οδήγησαν τους «δράκους» στην κατάκτηση του Champions League το 2004 και το ίδιο καλοκαίρι πήγαν «πακέτο» στην Τσέλσι. Ο Special One αποχώρησε πρώτος από το Στάμφορντ Μπριτζ, όμως οι δρόμοι τους ενώθηκαν ξανά στο Μπερναμπέου. Το 2010, ο Μουρίνιο πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης και εισηγήθηκε να έρθει στη «βασίλισσα» ο 32χρονος – τότε – κεντρικός αμυντικός. Έμειναν μαζί τρία χρόνια και σχεδόν ταυτόχρονα αποχώρησαν από τους Μαδριλένους.

Γκρατσιάνο Πελέ – Ρόναλντ Κούμαν
Η πρώτη τους συνεργασία ήταν σύντομη, αφού ο Ολλανδός τεχνικός πήγε στην Άλκμααρ το 2009 (ο Πελέ ήταν ήδη δύο χρόνια στην ομάδα), όμως πολύ γρήγορα είδε την πόρτα της εξόδου. Καλύτερες ήταν οι συνθήκες, λίγα χρόνια μετά, στη Φέγενορντ. Ο Κούμαν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2011 και ένα χρόνο μετά πήρε τον Πελέ από την Πάρμα, αρχικά με δανεισμό και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή. Οι δυο τους άνοιξαν τα φτερά τους για την Premier League, το καλοκαίρι του 2014. Η Σαουθάμπτον προσέλαβε τον Κούμαν και αυτός με τη σειρά του έφερε στην Αγγλία τον Ιταλό επιθετικό. Ακολούθησε μια ονειρική διετία και για τους δύο, οι οποίοι μαζί ανέβασαν κατακόρυφα τις ποδοσφαιρικές μετοχές τους.

Τιάγκο Αλκάνταρα – Πεπ Γκουαρδιόλα
Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Ισπανός τεχνικός αποτελεί τον ποδοσφαιρικό πατέρα του Τιάγκο Αλκάνταρα. Ο Γκουαρδιόλα ήταν εκείνος που έδωσε τη συγκατάθεσή του, ώστε να ανέβει από τη Μασία στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, το 2009. Μπορεί η τριπλέτα Τσάβι-Ινιέστα-Μπουσκέτς να μην άφηνε περιθώρια για μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον Ισπανό χαφ, όμως ο προπονητής του πίστευε πολύ σε εκείνον. Κάτι που αποδείχθηκε το 2013, όταν ο Γκουαρδιόλα πήγε στην Μπάγερν και πήρε μαζί του στο Μόναχο τον Τιάγκο Αλκάνταρα. Μπορεί στη συνέχεια οι δρόμοι τους να χώρισαν, μετά την αποχώρηση του Καταλανού τεχνικού για τη Σίτι, όμως η εκτίμηση παραμένει αναλλοίωτη και σε κάθε μεταγραφική περίοδο υπάρχει το σενάριο της απόκτησης του Τιάγκο από τους «πολίτες».

Χάμες Ροντρίγκες – Κάρλο Αντσελότι
Η δική τους συνύπαρξη άρχισε το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Κολομβιανός χαφ πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ιταλός τεχνικός ήταν ήδη προπονητής της «βασίλισσας», όμως οι δυο τους συνεργάστηκαν μόλις για μία σεζόν στο Μπερναμπέου. Ακόμη μικρότερο ήταν το διάστημα που βρέθηκαν μαζί στο Μόναχο. Το καλοκαίρι του 2017, ο Αντσελότι τον πήρε ως δανεικό από τη Ρεάλ, όμως ο ίδιος απολύθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Χάμες έφτασε κοντά στη Νάπολι, της οποίας τότε προπονητής ήταν ο Ιταλός, με το τρίτο συναπάντημά τους να έρχεται πριν από λίγες ημέρες. Ο Κολομβιανός υπέγραψε στην Έβερτον και πλέον αγωνίζεται ξανά υπό τις οδηγίες του Αντσελότι.