Λάτσιο-Ρόμα: Αυτοί που τα κατάφεραν και στις δύο ομάδες

Το πρώτο φετινό “Derby della Capitale” διεξάγεται στο Ολίμπικο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που είχαν εξαιρετική αγωνιστική παρουσία τόσο με τη φανέλα της Λάτσιο, όσο και με αυτή της Ρόμα.

Αλεξάντερ Κολάροφ
Στα 22 του χρόνια, το 2007, έφυγε από τη Σερβία, για λογαριασμό της Λάτσιο. Από το ξεκίνημά του στους «λατσιάλι» χρίστηκε βασικός και μετά από μία τριετία η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησε 16 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνει δικό της. Μετά από επτά χρόνια στο Ετιχάντ, ο Κολάροφ επέστρεψε στη Ρώμη, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ρόμα. Από το 2017 έως και σήμερα, ο Σέρβος μπακ είναι αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ φέτος ξεκίνησε με γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα. Ο Κολάροφ ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών, που έχουν βρει δίχτυα στα ντέρμπι της Ρώμης με τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Σίνισα Μιχάιλοβιτς
Η καριέρα του Σέρβου στα ιταλικά γήπεδα ξεκίνησε το 1992, όταν πήρε μεταγραφή από τον Ερυθρό Αστέρα για την Ρόμα. Ο Μιχάιλοβιτς ήταν βασικός στα δύο χρόνια, που αγωνίστηκε στους «τζιαλορόσι», ωστόσο ο ίδιος χαρακτήρισε αργότερα την παρουσία του στη Ρόμα, ως τη χειρότερη στην καριέρα του. Μετά από μία τετραετία στη Σαμπντόρια, ο Σέρβος μπακ επέστρεψε στην «αιώνια πόλη», αυτή τη φορά για λογαριασμό της Λάτσιο. Φόρεσε τη φανέλα της για έξι χρόνια, κατακτώντας μεταξύ άλλων ένα πρωτάθλημα Ιταλίας και το κύπελλο κυπελλούχων.

Λιονέλο Μανφρεντόνια
Τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Λάτσιο και σύντομα καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Μετά τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο στημένων αγώνων “Totonero” τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών ετών, ενώ το 1985 έφυγε από τους «λατσιάλι» και συνέχισε την καριέρα του στη Γιουβέντους. Δύο χρόνια μετά, φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα. Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Μανφρεντόνια σύντομα ανέστρεψε το εις βάρος του κλίμα και έγινε βασικός στην ομάδα. Με τους «τζιαλορόσι» ολοκλήρωσε και την καριέρα του, όμως αυτό έγινε με άδοξο τρόπο, καθώς υπέστη καρδιακό επεισόδιο σε έναν αγώνα απέναντι στην Μπολόνια, το 1989.

Άρνε Σέλμοσον
Πρόκειται για τον πρώτο ποδοσφαιριστή, που σκόραρε στα ντέρμπι της Ρώμης με τη φανέλα και των δύο ομάδων. Ο Σουηδός επιθετικός βρέθηκε για πρώτη φορά στα ιταλικά γήπεδα το 1954 και ένα χρόνο μετά πήρε μεταγραφή για τη Λάτσιο. Στους «λατσιάλι» αγωνίστηκε για τρία χρόνια και σε 101 συμμετοχές σημείωσε 31 τέρματα. Το 1958 αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να φορέσει τη φανέλα της Ρόμα, με την οποία είχε εξίσου καλή παρουσία. Ο απολογισμός του σε τρία χρόνια ήταν 30 τέρματα σε 87 αγώνες.

Φούλβιο Μπερναρντίνι
Είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί και στις δύο ομάδες της Ρώμης, τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Λάτσιο, με την οποία αγωνίστηκε την τριετία 1923-1926. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ίντερ του Τζουζέπε Μεάτσα και το 1928, ο Ιταλός μέσος μετακινήθηκε στην Ρόμα, στην οποία αγωνίστηκε για έντεκα χρόνια. Οι «τζιαλορόσι» ήταν και η πρώτη ομάδα, που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής, ενώ ο Μπερναρντίνι κάθισε αργότερα και στον πάγκο της Λάτσιο.

Υ.Γ. Συνολικά έντεκα ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο συλλόγων της Ρώμης. Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο, Ντιέγκο Φουσέρ, Ατίλιο Φεράρις, Άντζελο Περούτσι, Ρομπέρτο Μούτσι και Σεμπαστιάνο Σιβίλια είναι οι υπόλοιποι έξι, όμως ο απολογισμός τους ήταν θετικός μόνο με μία από τις δύο ομάδες.