Έφυγαν πρωταθλητές, παρέμειναν πρωταθλητές

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα ποδοσφαιριστών, που κατέκτησαν συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα, φορώντας τη φανέλα διαφορετικών ομάδων.

Ερίκ Καντονά
Το... ιδιαίτερο του χαρακτήρα του είχε φανεί από πολύ νωρίς, αφού παρά το γεγονός πως συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος από την Μαρσέιγ το 1991, η ομάδα αποφάσισε να τον παραχωρήσει στη Νιμς το ίδιο καλοκαίρι. Μια επίθεση σε διαιτητή δεν τον κράτησε για πολύ στην ομάδα, με τον Καντονά να μετακομίζει στην Αγγλία, για λογαριασμό της Λιντς, τον Φεβρουάριο του 1992. Λίγους μήνες αργότερα πανηγύριζε τον τίτλο με τα «παγώνια», ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον πήρε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλάζοντας την ιστορία του συλλόγου. Ο Ερίκ Καντονά οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 26 χρόνια, ξεκινώντας την αυτοκρατορία τους. Έτσι, έγινε ο ποδοσφαιριστής που όχι μόνο σε δύο, αλλά σε τρεις συνεχόμενες σεζόν κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Όπως ο Καντονά, έτσι και ο «Ίμπρα» διαφέρει από τους υπόλοιπους σε πολλά και... φυσικά και σε αυτό το κομμάτι. Γιατί δεν έχει κάνει απλά back to back, αλλά σε τρία χρόνια κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμα πρωταθλήματα, με τρεις διαφορετικές ομάδες. Το 2009 κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα με την Ίντερ, παίρνοντας μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Μπορεί με τον Γκουαρδιόλα να μην έδεσε ποτέ και να έμεινε μόλις για μια χρονιά, όμως το 2010 στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας. Ακολούθησε ο δανεισμός του στην Μίλαν, με την οποία κατέκτησε τη Serie A το 2011, στον τελευταίο τίτλο των «ροσονέρι» μέχρι τώρα.

Αντρέα Πίρλο
Μετά την κατάκτηση της Serie A, το 2011, η Μίλαν έκανε ένα τεράστιο λάθος που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Μετά από μία μεγαλειώδη καριέρα στους «ροσονέρι», ο Πίρλο είχε φτάσει αισίως 32 ετών και η διοίκηση έκρινε πως δεν είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω, αφήνοντας τον ελεύθερο. Η Γιουβέντους δεν έχασε την ευκαιρία να τον κάνει δικό της, με τον «Μαέστρο» να μεγαλουργεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Τορίνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα, όχι μόνο στην πρώτη του σεζόν, αλλά σε όλες.

Ενγκολό Καντέ
Όταν το 2015 έφευγε από την πατρίδα του με προορισμό την Αγγλία, ούτε ο ίδιος δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε, καθώς έγινε μέρος του ποδοσφαιρικού θαύματος της Λέστερ, την ίδια σεζόν. Μαζί με τους Βάρντι και Μαχρέζ, οδήγησαν την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του πρωταθλήματος και στη συνέχεια να γίνεται στόχος πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Κατέληξε στην Τσέλσι, με τον Καντέ να είναι κινητήριος μοχλός και στη μεσαία γραμμή των «μπλε», που πανηγύρισαν τον τίτλο τη σεζόν 2016-17, ενώ ο Γάλλος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία, μετά τον Καντονά, που έκανε το back to back με δύο διαφορετικές ομάδες.

Κιλιάν Εμπαπέ
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην εκπληκτική περσινή πορεία της Μονακό, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και έσπασε την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν εντός συνόρων. Ο νεαρός Γάλλος αποτέλεσε «μήλον της έριδος» για τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ το προηγούμενο καλοκαίρι, με την - μέχρι πρότινος αντίπαλό του – Παρί Σεν Ζερμέν να κάνει το «μπαμ» με την απόκτησή του. Ο Εμπαπέ έγινε μέλος της εκπληκτικής τριπλέτας με τους Νεϊμάρ και Καβάνι, φτάνοντας εύκολα στην κατάκτηση της Ligue 1, ένα χρόνο μετά το αντίστοιχο κατόρθωμά του με την Μονακό.

Μπερνάρντο Σίλβα
Μπορεί ο Εμπαπέ να ήταν το «αστέρι» που έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλο στην εκπληκτική Μονακό πέρσι, όμως πολλοί παίκτες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος. Ένας από αυτούς ήταν ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος μάλιστα πέτυχε και το καθοριστικό γκολ στο ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν, που ουσιαστικά χάρισε τον τίτλο στους Μονεγάσκους. Τα όσα έκανε ο Πορτογάλος δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον πήρε το καλοκαίρι του 2017 στην Μάντσεστερ Σίτι. Και στους «πολίτες» ο Μπερνάρντο Σίλβα ήταν από τους πρωταγωνιστές, φτάνοντας εύκολα στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Υ.Γ. Μια περίπτωση εκτός συναγωνισμού είναι ο Κίνγκσλεϊ Κομάν. Κι αυτό γιατί από το 2013 που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, σηκώνει κάθε χρονιά το πρωτάθλημα, με όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται. Παρί Σεν Ζερμέν (2013, 2014), Γιουβέντους (2015) και Μπάγερν Μονάχου (2016, 2017, 2018). Πραγματικά εκπληκτικό.