Με φόρα από τη Χίο στο Κίρισι η Βουλιαγμένη

Αντώνης Πατσούρας
Το Σάββατο (12:00) η "ναυμαχία" της Κίνεφ Κίρισι με την Βουλιαγμένη για την Ευρωλίγκα.

Κίρισι: Μια πόλη στη μέση του πουθενά. Στη Ρωσία. Σαν την Ελλάδα της δεκαετίας του 60'. Στη μέση του πουθενά υπάρχει ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, ένα καζίνο και ένα κολυμβητήριο, το οποίο είναι η βάση της Κίνεφ αλλά και της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, που είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, αφού η Κίνεφ είναι η βάση της εθνικής ομάδας.

Κέρκυρα: Είναι το νησί όπου η Βουλιαγμένη κατέκτησε το τελευταίο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το Final-4 της Ευρωλίγκα είχε διεξαχθεί στο σημερινό κολυμβητήριο "Σπύρος Γιαννιώτης" στην Κέρκυρα με "οικοδεσπότη" τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά που είχε στη σύνθεση της και την Κινέζα Σουν Γιάτινγκ, είχε μείνει στην 4η θέση, αλλά η Βουλιαγμένη κερδίζοντας με 10-7 την Κίρισι στον τελικό κατακτούσε για 2η σερί χρονιά το τρόπαιο.

Λούζερ: Η Κίρισι έως και το 2017 ήταν η μεγάλη... λούζερ της Ευρωλίγκα. Είχε χάσει 5 τελικούς! Το 2005 και το 2006 από την Κατάνια, το 2007 από την Φιορεντίνα, το 2010 από τη Βουλιαγμένη και το 2013 από την Σαμπαντέλ. Το 2017 αλλά και το 2018 έσπασε όμως την κατάρα και κέρδισε το μεγάλο τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό και την Σαμπαντέλ.

Βουλιαγμένη: Η Βουλιαγμένη είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε σε τελική φάση της Ευρωλίγκα (1994). Έχει 9 συμμετοχές σε Final-4, 2 κατακτήσεις και άλλες 3 παρουσίες σε τελικό. Είναι η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό αλλά και μαζί με την Γλυφάδα στην κορυφή της λίστας των τροπαιούχων (2).

Ραντεβού στο Κίρισι

Είναι κάποια στοιχεία, όπως τα παραπάνω, που πρέπει να γνωρίζει κανείς, πριν διαβάσει οτιδήποτε άλλο για το παιχνίδι της Κίρισι με την Βουλιαγμένη που θα διεξαχθεί το Σάββατο (12:00) στη Ρωσία. Ο πρώτος προημιτελικός της Ευρωλίγκα θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες στο Κίρισι και θα βρεθούν αντιμέτωπες δυο από τις σπουδαιότερες ομάδες της διοργάνωσης.

Το φαβορί για τη σειρά που θα κλείσει στις 9/3 με τον 2ο αγώνα στην Ελλάδα μοιάζει να είναι η Κίρισι, που έχει 2 συνεχόμενα τρόπαια, αλλά η Βουλιαγμένη με τη φόρα από την κατάκτηση του Κυπέλλου στη Χίο κόντρα στον Ολυμπιακό, θέλει να δείξει ένα πολύ καλό πρόσωπο και να παλέψει έως το τέλος για την μεγάλη της επιστροφή.

Η Βουλιαγμένη έχει να φτάσει στα Final-4 της κορυφαίας διοργάνωσης από το 2014 όταν και είχε χάσει στον τελικό από την Σαμπαντέλ. Εν συνεχεία έπαιξε στο Λεν Τρόφι και έμεινε στην 3η θέση το 2015 και στην 2η το 2016. Η Αλεξία Καμμένου έχει φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο και ψάχνει την ευρωπαϊκή διάκριση. Είναι ένα σύνολο με έμπειρες παίκτριες όπως η Τζόνσον, η Κώτσια, η Ξενάκη αλλά και με πολλές πιο νέες που διψούν.

Απέναντι τους θα έχουν παίκτριες όπως η Εκατερίνα Προκοφίεβα, η Εβγκενία Ιβάνοβα, η Εβγκενία Σομπόλεβα, η Τατιάνα Ζούμπκοβα, η Αναστασία Σιμάνοβιτς, η Ντάρια Ρίζκοβα, η Άννα Καρνάουχ που είναι η βάση της εθνικής ομάδας της Ρωσίας. Η Βουλιαγμένη είχε αποκλείσει το 2014 την Κίρισι από τα τελικά ενώ πέρσι συναντήθηκαν εκ νέου στη Βουδαπέστη με την Κίρισι να κερδίζει με 11-9 και να κατακτά στο τέλος το τρόπαιο.

Την αποστολή του ΝΟΒ αποτελούν οι: Άσλεϊ Τζόνσον, Στεφανία Χαραλαμπίδη, Ιωάννα Χυδηριώτη, Ελένη Ελληνιάδη, Αθηνά Γιαννοπούλου, Ελένη Ξενάκη, Ειρήνη Νίνου, Μαρία Πάτρα, Χριστίνα Κώτσια, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Τζόρνταν Ράνεϊ, Μαρία Άννα Μαστρόκαλου, Μαρίνα Κοτσιώνη. Ο νικητής του ζευγαριού θα παίξει στο Final-4 της Ευρωλίγκα και ο χαμένος σ' αυτό του Λεν Τρόφι.