Βλάχος: «Να δώσουμε την ψυχή μας για το μετάλλιο »

Gazzetta team
Ραντεβού με την ιστορία έχει αύριο το απόγευμα (Σάββατο 23/1, στις 17.15 ώρα Ελλάδας), στην «Kombank Arena» του Βελιγραδίου, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών και οι πρωταγωνιστές κάνουν εκτίμηση για το κρίσιμο ματς.

Το αγαπημένο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διεκδικεί το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σ ‘ένα παιχνίδι ιδιαίτερο, σε έναν ξεχωριστό μικρό τελικό κόντρα στην πάντα ισχυρή Ουγγαρία. Περίπου πέντε μήνες μετά την άνοδο στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο του Καζάν, η ελληνική ομάδα έχει στόχο να επαναλάβει την επιτυχία της και να πάρει το πρώτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό σε επίπεδο Ανδρών (στο Παγκόσμιο έχει δύο χάλκινα).

Άλλη μια φορά έχει παίξει σε μικρό τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Ελλάδα, το 1999 στη Φλωρεντία, απέναντι στην Ιταλία, από την οποία ηττήθηκε 7-6 και έμεινε 4η. Οι Ούγγροι έχουν κατακτήσει 5 χάλκινα μετάλλια με τελευταίο αυτό του 2012 στο Αϊντχόφεν, ενώ στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό στη Βουδαπέστη είχαν παίξει στον τελικό όπου είχαν ηττηθεί από τους Σέρβους.

Η εθνική μας είχε αντιμετωπίσει την Ουγγαρία και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και είχε αναδειχτεί ισόπαλη 8-8. Η προϊστορία στα Ευρωπαϊκά δεν μας ευνοεί, αφού σε 11 αγώνες έχουμε 9 ήττες και 2 ισοπαλίες. Η γενικ προϊστορία: 78 αγώνες, 6 νίκες, 3 ισοπαλίες, 69 ήττες.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος τόνισε: «Όταν βρίσκεσαι σε διεκδίκηση χάλκινου μεταλλίου σε έναν μικρό τελικό δεν υπάρχουν προγνωστικά. Κοιτάς πλέον το τι κάνεις εσύ, το πώς μπορείς να εμφανιστείς.

Κάθε αντίπαλος στην τετράδα είναι πολύ δυνατός, αλλά για να είμαστε κι εμείς στην τετράδα είμαστε κι εμείς δυνατοί. Θα προσπαθήσουμε να εμφανιστούμε, όσο το δυνατόν πιο παθιασμένοι για τη νίκη γίνεται και όσο πιο διαβασμένοι και όσο πιο φρέσκοι, να κάνουμε πολλά πράγματα σε άμυνα και επίθεση, να δώσουμε την ψυχή μας για ένα καλό αποτέλεσμα κι εννοώ για να κατακτήσουμε το μετάλλιο και να το φέρουμε στην Ελλάδα, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν είναι ψηλοί, αν είναι κοντοί, αν είναι δυνατοί, αν είναι Ούγγροι. Εμείς έχουμε μπροστά μας έναν στόχο και επιδιώκουμε να πιάσουμε την καλύτερή μας απόδοση και να κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε».

Παρά την απογοήτευση που υπάρχει πάντα μετά από έναν χαμένο ημιτελικό, η ομάδα είναι έτοιμη γι’ αυτό το παιχνίδι όπως και στο Καζάν, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή. «Εμείς πέρυσι είχαμε απογοητευτεί πολύ, μετά από έναν πολύ κακό ημιτελικό έτσι όπως έγινε (σ.σ. ήττα στα πέναλτι από την Κροατία), που φτάσαμε μια ανάσα από το μεγάλο τελικό και περάσαμε δυο μέρες πολύ δύσκολες, παρόλα αυτά βρήκαμε το σθένος και τη δύναμη και το μεγάλο κουράγιο για να διεκδικήσουμε σωστά το μετάλλιο και τα καταφέραμε. Δε νομίζω ότι η ομάδα που αποκλείεται από τελικό θα παρουσιαστεί ποτέ σε διεκδίκηση μεταλλίου απογοητευμένη. Οι Ούγγροι έχουν πολύ διαφορετική και αθλητική νοοτροπία, θα παίξουν πιστεύω για ένα ακόμα μετάλλιο, έχουν κατακτήσει πολλά, εξάλλου στην υπόθεση πρόκριση για το Ρίο θα έχουν την ευκαιρία τους στο Προολυμπιακό και θα περάσουν γιατί είναι καλή ομάδα, οπότε δε νομίζω ότι θα έχουν κάποιο πρόβλημα, το ξέρουν κι αυτοί οι ίδιοι. Πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη μάχη κι ο καλύτερος θα κερδίσει».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ

«Σίγουρα δεν είναι μια αμελητέα δύναμη η Ουγγαρία, ίσα ίσα το αντίθετο. Νομίζω ότι θα γίνει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, δυνατό και στα όρια όχι του αντιαθλητικού, αλλά πολύ σκληρό παιχνίδι από τη μεριά τους και νομίζω ότι κι εμείς θα αντεπεξέλθουμε σ’ αυτές τις δυσκολίες του αγώνα και να εμφανίσουμε το πρόσωπο που έχουμε εμφανίσει στα τελευταία παιχνίδια». Για τον Μανώλη Μυλωνάκη το παιχνίδι για το χάλκινο μετάλλιο δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό της πρεμιέρας. «Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια αυτά τα δυο, από την εμπειρία μου τόσα χρόνια πιστεύω ότι αυτά είναι πολύ σφιχτά παιχνίδια, με δυνατές άμυνες και θα κριθούν όλα από τον παίκτη παραπάνω και τον παίκτη λιγότερο. Αν περιορίσουμε τα ατού τους και δεν κάνουμε ατομικά λάθη, έχοντας αλληλοκαλύψεις, νομίζω ότι θα κριθούν από τις επιδόσεις μας στον παραπάνω και τον λιγότερο».

ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΕΓΚΑΣ

Για τον ημιτελικό με τη Σερβία: «Θέλαμε να περάσουμε στον τελικό. Οι Σέρβοι ήταν πολύ καλύτεροι. Είχαμε το βράδυ να πούμε τα λάθη μας, να κλάψουμε για το ματς. Τώρα πάμε για την τρίτη θέση, θέλουμε πολύ το μετάλλιο». Αν υπάρχει άγχος και αν σκέφτεται από τώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους έχουμε μακριά. Είμαστε αθλητές που θέλουμε να κερδίζουμε κάθε αγώνα. Πάντα υπάρχει ένα άγχος, δεν είναι κακό, αρκεί να μην σε καταβάλλει». Όσον αφορά την καλή δική γτου παρουσία στη διοργάνωση: «Οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν να έχω καλή απόδοση. Ειδικά η άμυνά μας στο παιχνίδι με την Ισπανία ήταν πολύ σημαντική. Ο,τι δεν τελείωναν εκείνοι, το τελείωνα εγώ. Όταν ο Αφρουδάκης μου είπε ότι «δεν έχω λόγια γι αυτό που έκανες» ήταν ό,τι σημαντικότερο».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΝΤΙΚΕΑΣ

Για το πώς θα αντιμετωπίσει τους φουνταριστούς της Ουγγαρίας: «Είναι δυνατοί, ογκώδεις, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Πάμε για το καλύτερο». Και προσθέτει: «Η Σερβία ξέραμε ότι είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Είχαμε λίγο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Πάμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο μικρό τελικό και να διεκδικήσουμε το μετάλλιο. Θα τα δώσουμε όλα. Μακάρι αύριο όλη η Ελλάδα να ασχοληθεί με τον αγώνα μας. Θέλουμε το μετάλλιο και από εκεί και πέρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο στόχος μας, όπου πάλι θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο». Για την απογοήτευση των Ούγγρων μετά την ήττα στα ημιτελικά που δεν τους έδωσε το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς, το οποίο θα διεκδικήσουν από το προολυμπιακό τουρνουά: "Ηταν ένα ματς που έδινε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οποια έχανε, θα πήγαινε στο προ-ολυμπιακό. Δεν νομίζω όμως ότι θα μείνουν εκεί. Πάντα η διεκδίκηση ενός μεταλλίου είναι ο βασικός στόχος και νομίζω ότι θα έρθουν δυνατοί για να το διεκδικήσουν". Όσο για το μυστικό των μεγάλων επιτυχιών της εθνικής τον τελευταίο χρόνο: "Η σκληρή δουλειά ανεβάζει το επίπεδο σε κάθε ομάδα. Οι παίκτες έχουμε εμπειρίες, είμαστε δεμένοι σαν μια γροθιά και με το τεχνικό τιμ, οπότε κάποτε έρχονταν και οι διακρίσεις».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΟΥΝΑΣ

«Θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ καλύτεροι απ' ό,τι στο μεταξύ μας παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στους Ούγγρους. Άλλωστε είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, πολύ πιο σημαντικό και θα είμαστε σοβαροί, να κάνουμε αυτά που πρέπε, να είμαστε συγκεκντρωμένοι και να τους βάλουμε δύσκολα. Οδηγός μας θα είναι η άμυνα όπως με τους Ισπανούς. Θα δώσουμε το 100%, να αποδιχθούμε αντάξιοι των προσδοκιών και να κατακτήσουμε το μετάλλιο. Δεν υπάρχει άγχος, αν έχουμε συγκέντρωση. Δεν με ενδιαφέρει η παράδοση που έχουμε στους αγώνες με τη Σερβία. Σ' αυτό τι παχνίδι θέλω να δω τι θα γίνει, διότι είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

«Εχουν μεσολαβήσει πολλά παιχνίδια από αυτό κόντρα στους Μαγυάρους στην πρεμιέρα. Είνα εντελώς διαφορετικό αυτό το ματς. Θα κριθεί στην άμυνα. Αν κρατήσουμε χαμηλά το σκορ θα έχουμε πολλές ελπίδες για τη νίκη. Υπάρχει ανοδική πορεία στο τουρνουά (αν εξαιρέσουμε το ματς με Σερβία), και νομίζω ότι θα έχουμε την κορυφωσή μας στον μικρό τελικό με την Ουγγαρία».