Χρυσό ο Γουίτλοκ, έπειτα από 120 χρόνια

Gazzetta team
Η αναμονή 120 χρόνων έλαβε τέλος για τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία στο πρόσωπο του Μαξ Γουίτλοκ είδε το... στοιχειωμένο στόχο της κατάκτησης ενός χρυσού μεταλλίου στη γυμναστική σε Ολυμπιακούς Αγώνες να γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς ο Βρετανός κατάφερε στον τελικό των ασκήσεων εδάφους να συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία από τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Κένζο Σιράι.


Ο Ιάπωνας, πάντως, ο οποίος επιδίωκε να γίνει ο πρώτος αθλητής της χώρας του μετά τον Σαβάο Κάτο (1968) που κατακτά την κορυφή στο αγώνισμα, είδε τις προσπάθειες του για μετάλλιο να «σβήνουν», όταν μετά από τριπλή περιστροφή έχασε την ισορροπία του και σχεδόν κάθισε, εξέλιξη που τον έθεσε εκτός μάχης. Την ίδια στιγμή ο Βραζιλιάνος «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στις ασκήσεις εδάφους, Ντιέγκο Χιπολίτο, ξέσπασε σε δάκρυα χαράς μπροστά στο εκστασιασμένο κοινό του, που φρόντισε να τον εμψυχώσει στον τελικό του αγωνίσματος, όπως άλλωστε έπραξε και για τον έτερο συμπατριώτη τους, Αρτούρ Μαριάνο (χάλκινο).

Και ο Βρετανός γυμναστής ήταν να μην πάρει φόρα... Μετά το ιστορικό για τη Μεγάλη Βρετανία χρυσό στις ασκήσεις εδάφους, ο Μαξ Γουίτλοκ πανηγύρισε λίγη ώρα αργότερα ακόμη ένα μετάλλιο, ίδιας απόχρωσης, στον τελικό του πλάγιου ίππου, καθώς συγκέντρωσε 15.966 βαθμούς και μαζί με τον συμπατριώτη του, Λούις Σμιθ, έκαναν το... ένα-δύο, αφού ο δεύτερος πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο. «Χάλκινος» Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Αμερικανός Αλεξάντερ Ναντούρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ