Aπό εθελόντρια συμμετέχουσα!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η Ζοάνα Κόστα είναι μία Βραζιλιάνα επικοντίστρια 35 ετών, της οποία το ατομικό ρεκόρ ήταν 4.40μ. Λάτρης του στίβου είχε δηλώσει εθελόντρια και είχε προμηθευτεί εισιτήρια για να παρακολουθήσει τους Αγώνες. Τα σχέδια της όμως άλλαξαν με ένα άλμα, το οποίο της έδωσε το πραγματικό «εισιτήριο» για τους Αγώνες στη χώρα της!

Το 2008 είχε φτάσει κοντά στο να πάρει την πρόκριση για τους Αγώνες του Πεκίνου, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 4.45μ. Παρότι δεν σταμάτησε να προσπαθεί, προσπαθούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ούτε αυτή τη φορά θα τα κατάφερνε οπότε φρόντισε να εξασφαλίσει εισιτήρια για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού και δήλωσε εθελοντική συμμετοχή.

Το όνειρο της να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πραγματικότητα σχεδόν ένα μήνα προτού ανοίξει η αυλαία των Αγώνων στη χώρα της, κάνοντας ατομικό ρεκόρ στο Βραζιλιάνικο Πρωτάθλημα στις 3 Ιουλίου με άλμα στα 4.50μ.

«Σε όλη μου τη ζωή ονειρευόμουν να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περίμενα ότι θα δω τους Αγώνες και γι αυτό αγόρασα εισιτήρια για τα προκριματικά ανδρών και γυναικών στο άλμα επί κοντώ. Ήθελα και εισιτήρια για την γυμναστική αλλά δεν μπόρεσα να τα πάρω. Τελικά προκρίθηκα εγώ και τα εισιτήρια θα χρησιμοποιηθούν από την οικογένεια μου προκειμένου να δουν εμένα, τα υπόλοιπα θα τα πουλήσω. Είμαι τόσο χαρούμενη!»

Η Κόστα ήταν αθλήτρια της γυμναστικής. Οι πρώτες της αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να παρακολουθεί σε μαγνητοσκόπηση το ρεκόρ της Νάντια Κομανέτσι, όταν η Ρουμάνα πήρε το πρώτο δεκάρι στην ιστορία των Αγώνων το 1976 στο Μόντρεαλ.

«Ήταν το όνειρο μου. Σκεφτόμουν: «Μία μέρα αν δουλέψω σκληρά θα πάω στους Αγώνες». Δεν ήξερα σε ποιοι άθλημα, αλλά πάντα θαύμαζα τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Σε ότι αφορά την επικείμενη συμμετοχή της στο Ρίο είπε: «Νομίζω ότι μπορώ να βελτιώσω τις επιδόσεις μου. Θέλω να διασκεδάσω στον αγώνα και πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω στον τελικό».

Ο προκριματικός αγώνας του άλματος επί κοντώ γυναικών, στον οποίο θα λάβουν μέρος και οι δικές μας Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου, και ο τελικός στις 19.