Ούμπιντες όπως... Γκιγκς

Βασίλης Μοιρώτσος
Ο Δέλλας τον πήρε από εξτρέμ και τον έκανε... “εξαρο-οχτάρι”. Και ο Χαβιέ Ούμπιντες, στα 34 του, ηγείται του Ατρομή του – και – από τον άξονα. Το match review του gazzetta.gr γράφει για τους αριθμούς, που λένε την αλήθεια...

Είναι υπερβολή ο τίτλος. Το γνωρίζουμε. Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης του Ράιαν Γκιγκς με τον Χαβιέ Ούμπιντες ή με οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο παραλληλισμός γίνεται μονάχα για τις ίδιες θέσεις που κλήθηκαν να... υπηρετήσουν. Και για το γεγονός πως και οι δύο “έζησαν” σαν εξτρέμ, αλλά στη δύση της καριέρας τους μεταφέρθηκαν στον άξονα και πιο πίσω.

Το... τρικ που είχε κάνει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τον Ουαλό, το έκανε και ο Τραϊανός Δέλλας με τον Αργεντινό. Βλέποντας τον να μην διανύει την καλύτερη δυνατή φόρμα του, τον πήγε αρχικά λίγα μέτρα πιο πίσω. Και τον χρησιμοποίησε ως δεξί μπακ. Ο “Ούμπι” προσπαθούσε, έδινε τον καλύτερο εαυτό του, μα φαινόταν πως... δεν το έχει. Μέχρι που στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Τούμπας με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, ο Δέλλας τόλμησε κάτι διαφορετικό. Τοποθέτησε τον Ούμπιντες στον άξονα, στο πλάι του Κεϊτά. Ήθελε έναν παίκτη που να μπορεί να οργανώσει πιο εύκολα το παιχνίδι από χαμηλά και να κάνει πιο δημιουργικό τον άξονά του. Και πέτυχε... διάνα.

Σε ρόλο... εξαροχταριού, ο Ούμπιντες ξεκίνησε να κάνει το ένα καλό παιχνίδι πίσω από το άλλο. Μπορεί να πάτησε πριν ένα μήνα τα 34 χρόνια, αλλά προσφέρει σε τρεξίματα. Κι αυτό ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό. Πόσο θα αντέξει στις απαιτήσεις μιας τέτοιας θέσης. Διότι στον οργανωτικό τομέα μπορεί να κάνει τη διαφορά λόγω ποιότητας. Ο Αργεντινός είναι άλλος παίκτης και παρασύρει σε μεγάλο βαθμό και την ομάδα του. Όπως ακριβώς έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, παίζοντας ως εξτρέμ. Βαρόμετρο για όλο τον Ατρόμητο.

Στο ματς με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μαζί με τον Γροντή στο “2” του 4-2-3-1 του Δέλλα και υπήρχαν στιγμές που δεν καταλάβαινες ποιος είναι 34 χρονών και ποιος 22. Ο Ούμπιντες ήταν πρώτος σε εύστοχες πάσες και απ' τις δύο ομάδες, με 15, έναντι 14 του Ζέκα, ήταν δεύτερος σε κλεψίματα της ομάδας του με τέσσερα, πίσω από τα πέντε του Μπίτολο, την ώρα που ο Γροντής είχε μόλις ένα. Ήταν ο παίκτης που έπαιρνε μονίμως την πρώτη πάσα είτε από τον τερματοφύλακα, είτε από τους κεντρικούς αμυντικούς. Και αυτός που σήκωνε το κεφάλι και έψαχνε τους χώρους προκειμένου με μια πάσα να βγάλει σε θέση βολής τους συμπαίκτες του.

Συνολικά τη φετινή σεζόν στον Ατρόμητο, ο Ούμπιντες είναι πρώτος σε ασίστ (4), πρώτος με διαφορά στις εύστοχες πάσες (203 έναντι 121 του δεύτερου Μπρίτο), δεύτερος σε κλεψίματα (40) και τρίτος σε τελικές προσπάθειες (25). Δεύτερη νιότη...

Για πάντα στο Περιστέρι

Ο Ούμπιντες έφτασε στον Ατρόμητο το καλοκαίρι του 2013 απ' την τουρκική Όρντουσπορ. Έχει... γράψει περισσότερες από 100 συμμετοχές με το αστέρι στο στήθος και πέρσι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν αυτό θα είναι και το τελευταίο του.

Έχει πει πως δεν μπορεί να σκέφτεται από τώρα το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αν και το καλοκαίρι του 2017 θα έχει συμπληρώσει τα 35 χρόνια. “Ο Ατρόμητος είναι το σπίτι μου. Σε βλέπει πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν ποδοσφαιριστή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως μου φέρθηκαν στην δύσκολη περίοδο του θανάτου της αδερφής μου. Γι' αυτό και αρνήθηκα κάθε πρόταση που είχα”, δήλωνε πέρσι, μετά την ανανέωση του συμβολαίου του.

Όσο για τον Ατρόμητο. Αν τα πόδια του Ούμπιντες αντέχουν μέχρι τα... 40, τότε οι Περιστεριώτες δεν θα είχαν πρόβλημα να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους ακόμα και τότε...