Δημήτρης Μούγιος: «Η επιτυχία του Ντούσκου να βοηθήσει να αλλάξει το μέλλον της κωπηλασίας»

Δημήτρης Μούγιος: «Η επιτυχία του Ντούσκου να βοηθήσει να αλλάξει το μέλλον της κωπηλασίας»

bet365

Ο αργυρός ολυμπιονίκης του 2008 Δημήτρης Μούγιος μιλά στο Gazzetta για την επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου και την σημασία που έχει για το μέλλον της κωπηλασίας.

Ο Δημήτρης Μούγιος γνωρίζει καλά τι σημαίνει ολυμπιακό μετάλλιο. Μαζί με τον Πολύμερο το 2008 στο Πεκίνο ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί, φέρνοντας στην Ελλάδα το δεύτερο από τα τρία μετάλλια που είχε η χώρα (τέσσερα με το σημερινό του Ντούσκου) σε ολυμπιακή ρεγκάτα.

Αυτό που έλειπε ήταν ένα χρυσό. Και ήρθε από τον Στέφανο Ντούσκο, δίνοντας και πάλι ελπίδα σε ένα άθλημα το οποίο έχει ανάγκη από επιτυχίες. Κυρίως γιατί οι χορηγοί… απουσιάζουν. Δεν είναι τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα κι ας έχει πάρα πολλές επιτυχίες σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο Ντούσκος μέχρι λίγο πριν τους Ολυμπιακούς δεν είχε χορηγό! Ενας βρέθηκε λίγο πριν την διοργάνωση και… δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Πάνω σε αυτή την επιτυχία θεωρεί και ο Μούγιος πως πρέπει να «χτίσει» η ελληνική κωπηλασία.

«Το χρυσό μετάλλιο μπορεί να βοηθήσει το άθλημα, αρκεί να το λάβουν υπ όψιν κάποιοι παράγοντες και η Πολιτεία. Έχει τόσες επιτυχίες η κωπηλασία και δεν χαίρει φήμης και αναγνωρισιμότητας που της αρμόζει. Αρκεί να πω ότι στον πίνακα μεταλλίων είμαστε μπροστά από την Βρετανία και τις ΗΠΑ που στις χώρες τους γίνεται… χαμός. Πρέπει να γίνει γνωστό στην κοινωνία και να αρχίσουν να ασχολούνται τα νέα παιδιά. Θα δουν ότι ο κόπος τους θα πιάσει τόπο» ανέφερε αρχικά στο Gazzetta ο ολυμπιονίκης από τον Πόρο.

Μούγιος: «Συνετός αθλητής, αλλά... χωρίς χορηγούς»

Για τον Ντούσκο έκανε λόγω για έναν «συνετό» αθλητή που η επιτυχία του αυτή θα πρέπει να είναι απλά η αρχή, αν λάβει κανείς υπ΄ οψιν ότι ακόμη δεν είναι στο πικ της καριέρας του.

«Πρόκειται για έναν συνετό άνθρωπο και πολύ ώριμο για την ηλικία του. Πρέπει να πω ότι δεν είχε καν χορηγό πριν τους Ολυμπιακούς. Τελευταία στιγμή βρέθηκε ένας λίγο πριν το Τόκιο. Και να σκεφτεί κανείς πως ήδη από το 2016 ήταν 6ος ολυμπιονίκης. Ελπίζω να αλλάξει αυτό μετά το χρυσό μετάλλιο γιατί είναι ένας νέος αθλητής που μπορεί να δώσει επιτυχίες στο μέλλον» ανέφερε ο Μούγιος που συμπλήρωσε:

«Θέλει αρκετή εμπειρία και διαχείριση δυνάμεων σε μια κούρσα για έναν αθλητή όσο περνούν τα χρόνια. Για έναν κωπηλάτη μια καλή πορεία είναι συνήθως από τα 28 ως τα 38 του χρόνια».

Ο Μούγιος ως πρώην αθλητής γνωρίζει καλά τις θυσίες και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νυν πρωταθλητές. Και από το πόστο του παράγοντα της ομοσπονδίας της κωπηλασίας, τόνισε πως αυτό θα γίνει και με τον χρυσό ολυμπιονίκη στο Τόκιο, ο οποίος σκοπεύει να ξεκινήσει τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή Ιωαννίνων. Το πως θα συνδυάσει σπουδές και πρωταθλητισμό;

«Αυτός θα βάλει κάτω με την ομοσπονδία το τι χρειάζεται να γίνει για να βοηθηθεί. Το δικό του καλό το ξέρει καλύτερα από όλους μας. Για έναν αθλητή του μονού μπορούν να συνδυαστούν σπουδές και προπονήσεις. Από την στιγμή που θα σπουδάζει στα Ιωάννινα, εκεί είναι και ο σύλλογός του. Υπάρχουν εγκαταστάσεις και όλοι μαζί θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθεί» σχολίασε στο Gazzetta.

Η σημασία του μεταλλίου του Ντούσκου για τον Ποστιλιόνε

Ο Μούγιος στάθηκε και στην αξία του… προπονητή. Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε έχει συνδυάσει το όνομά του με τις επιτυχίες της κωπηλασίας. Είναι όμως το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτά αθλητής του και γι’ αυτό το χρυσό του Ντούσκου έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον ίδιο, αλλά και για το άθλημα.

«Ο Ποστιλιόνε είναι συνεργάτης και της παγκόσμιας ομοσπονδίας και έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που προπονεί κι άλλες εθνικές ομάδες, όπως την Ρωσία. Το χρυσό του Στέφανου είναι το πρώτο του χρυσό. Δεν έχει πάρει με άλλη χώρα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και γι’ αυτό είναι ξεχωριστό και γι’ αυτόν. Ο ρόλος του δεν θα είναι ποτέ αποκομμένος από την ελληνική κωπηλασία ακόμη κι αν αποχωρήσει κάποια στιγμή. Αλλά όσο η ομοσπονδία τον θέλει, αυτός θα παραμείνει στον Σχοινιά» ανέφερε ο Ολυμπιονίκης του Πεκίνου.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα