Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία, προπονητής ασελγούσε σε νέους αθλητές

Κώστας Ευθυμιάδης
Ένα ακόμη σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης έρχεται στο «φως», αυτή τη φορά στην Αυστραλία.

Ο πρώην προπονητής της κολύμβησης στην Αυστραλία, Τζον Ράιτ, βρίσκεται κατηγορούμενος για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε νέους αθλητές.

Η υπόθεση αφορά τουλάχιστον 20 περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με τις πρώτες καταγγελίες να ξεκινούν το 2009 και να φτάνουν ως σήμερα.

Η υπόθεση έχει ανοίξει και πάλι στην Αυστραλία με έρευνα του ABC η οποία αποκαλύπτει πως ο προπονητής είχε κακοποιήσει μεταξύ άλλων τους Σέιν Λιούις, Κόλιν Μάρσαλ, Τόμπι Μπλάντελ και Πολ Σίρερ. Ο τελευταίος ήταν αυτός που βγήκε μπροστά και πρώτος αποκάλυψε τα όσα περνούσαν από τον τότε προπονητή τους.

Αυτό όμως που προκύπτει από την έρευνα είναι οι υπόνοιες πως η ομοσπονδία κολύμβησης της χώρας, «σιωπούσε» ενώ φέρονται μέλη της να γνώριζαν για τα όσα έπραξε σε διάστημα 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο του δράση και στο ενοικιαζόμενο σπίτι του στην Χρυσή Ακτή.

Τα πρόσωπα που καταγγέλλουν τον Ράιτ, αναφέρουν πως και η αστυνομία αδράνησε και δεν κινήθηκε άμεσα κατά του προπονητή, με αποτέλεσμα νεαρά αγόρια να πέσουν θύμα του.
Από την πλευρά της ομοσπονδίας το μόνο που αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ήταν πως δεν μπορούσαν να πάρουν κάποια απόφαση καθώς δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία από κάποιον αθλητή όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Ράιτ είχε αντικατασταθεί από τον Πίτερ Γκάρτρελ, ο οποίος έλεγε πως η συμπεριφορά του προκατόχου του ήταν «ύποπτη» από την αρχή, αλλά και πως διαπίστωσε «ψυχολογικά τραύματα» στους αθλητές, δίχως να γνωρίζει τι συνέβαινε πριν αναλάβει την θέση.

Ένα από τα θύματά του, ο Σέιν Λιούις, βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο νεκρός σε ηλικία 47 ετών, κάτω από μυστυριώδεις συνθήκες, με την οικογένειά του να κάνει λόγο για αυτοκτονία, την οποία σχετίζουν με την υπόθεση καθώς όταν κακοποιήθηκε ήταν 12 ετών και του είχαν μείνει ψυχικά τραύματα.

Είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ξανά το 2010, όταν αποκάλυψε στην οικογένειά του τι είχε συμβεί, αλλά τελικά κρατήθηκε στη ζωή.